Politika & Kriminal

Ovaj osječki sudac odlučivat će o najnovijoj optužnici protiv Mamića. Priča se da je dosta strog

Zvonko Vekić vodio je više velikih procesa na Županijskom sudu u Osijeku

FOTO: PIXSELL

O osnovanosti optužnice protiv Zdravka Mamića i suoptuženih za izvlačenje još 144 milijuna kuna iz Dinama preko fiktivnih usluga za transfere igrača i nepostojećih dugovanja igračima odlučivat će osječki sudac Zvonko Vekić.

Potvrđeno nam je to na Županijskom sudu u Osijeku pred kojim je prošli tjedan USKOK podigao novu optužnicu protiv bivšeg čelnog čovjeka Dinama, njegovog brata Zorana i sina Marija Mamića, bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića, te Nikkya Antonija Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića.

USKOK sumnja da je ova skupina s Mamićem na čelu od prosinca 2004. do prosinca 2015. novac iz Dinama izvlačila preko off shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima. Na čelu tih tvrtki kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Vrbanović, Krota i Stipančić, dok je Zdravko Mamić dogovarao sklapanje ugovora između Dinama i tih firmi.

Veza Mamića i zagrebačkih sudaca

I ova je optužnica podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku, budući da još uvijek postoji povezanost Mamića s nekolicinom zagrebačkih sudaca, što preko prijateljskih veza što kroz arbitražni sud Hrvatskog nogometnog saveza. Automatskom dodjelom spis, koji je, kako doznajemo, sada već ispunio cijelu jednu sudnicu osječkog suda, dodijeljen je sucu Vekiću.

Riječ je o uskočkom sucu koji, prema informacijama iz osječkih pravosudnih krugova, ima značajne šanse postati i predsjednik Županijskog suda u Osijeku. Tim više što je neko vrijeme, tijekom 2012. godine po nalogu tadašnjeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića privremeno obnašao tu dužnost.

Kome je sve sudio sudac Vekić?

Sudac Vekić vodio je već niz velikih procesa, a osim zbog korupcije, sudio je i okrivljenima za ratni zločin. Presudio je Vladimiru Milankoviću, ratnom zapovjedniku policijskih snaga na Baniji za ratni zločin počinjen tijekom 1991. i 1992. godine. Osudio je i kontroverznog požeškog poduzetnika Vladu Zeca u aferi Kamen Ingrad, a poznat je i po do sada najvišoj kazni ikad izrečenoj jednom pedofilu.

Naime, još 2008. godine Vekić je oca koji je seksualno zlostavljao svoju kćer osudio na 27 godina zatvora. Kanije je Vrhovni sud tu njegovu presudu smanjio i monstruoznom ocu izrekao 22 godine zatvorske kazne.

Gospodin je, priča se, dosta strog

Pred sudskim vijećem suca Vekića 2012. godine bio je i nevjerojatan slučaj u kojem se na kraju ispostavilo da je optuženik u stvari žrtva krađe identiteta. USKOK mu je na teret stavljao šverc 26 kilograma heroina iz Makedonije u Italiju preko graničnog prelaza Bajakovo. Međutim, tijekom postupka ispostavilo se da je okrivljenikova putovnica bila krivotvorena.

Vekić u lokalnim pravosudnim krugovima slovi kao relativno strog sudac. Sada ima rok od dva mjeseca da sazove optužno vijeće na kojem će biti odlučivano je li osnovano ono što piše u optužnici protiv Mamića i može li sudski postupak započeti. To će se dogoditi otprilike negdje sredinom rujna, gotovo u isto vrijeme kada će Mamiću biti nastavljen prvi proces koji se već vodi na Županijskom sudu u Osijeku. Taj slučaj stigao je gotovo do samog kraja i od ključnih dokaza još se očekuje tek svjedočenje Dejana Lovrena.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu