Ovaj se tjedan opet pričalo o velikom ujedinjenju liberala; čuli smo se s akterima i to ne djeluje izgledno

Posavec je opet pričao o toj ideji, no mnogi su i dalje skeptični

ZADNJA IZMJENA: srp 7, 2019

Vjerojatno se nikad dosad u nepuna tri desetljeća hrvatske demokracije nije otvaralo ovoliko mogućnosti. Odjednom se, u tek nekih mjesec dana cijela politička scena okrenula na glavu – HDZ bi mogao trajno izgubiti monopol na desnici, Davor Bernardić i SDP odjednom izgledaju kao ekipa koja bi mogla doista pobijediti na izborima, a alternativne opcije na ljevici i desnici rađaju se, umiru, spajaju i razdvajaju na vremenskoj skali koja se mjeri mjesecima. Jedna stvar je, međutim, i dalje nemoguća – ujedinjenje liberala.

Nije da nema inicijative – međimurski župan i jedini izborni pobjednik narodnjaka, Matija Posavec opet je ovog tjedna zaneseno pričao o toj ideji. “Sada želim ispitati mogućnost ujedinjavanja svih liberalnih i centrističkih opcija koje vrijede oko 20 posto i tu nudim suradnju svima, nemam problem ni s Ankom Mrak Taritaš, ni s Ratkom Čačićem. Jednako tako vidim i suradnju s Pametnim, HSLS-om, IDS-om, Dalijom Orešković”, kazao je Posavec ovog tjedna za Jutarnji list.

Ujedinjavanje o kakvom govori sasvim sigurno se neće dogoditi. Dva su ključna razloga za to.

Ni dvanaest, a kamoli 20 posto

Prvo, trenutno u Hrvatskoj ne postoje “liberalne i centrističke opcije koje vrijede oko 20 posto”. Ni blizu. Na europskim izborima sve stranke koje je nabrojao dobile su manje od 12,67 posto. Ovaj postotak je naime zbroj rezultata Posavčevog HNS-a, HSLS-a, Starta, Pametnog, Reformista i cijele Amsterdamske koalicije. Osim Glasa i IDS-a tu koaliciju činilo je, podsjetimo, još pet stranaka.

Drugo, šanse za suradnju svih nabrojanih stranaka su praktički nepostojeće. Glavna točka prijepora sasvim sigurno bi bilo sudjelovanje HNS-a i HSLS-a u sadašnjoj HDZ-ovoj vladajućoj koaliciji, koja se praktički svakodnevno kompromitira novim aferama HDZ-ovih ministara. Glas je, naposljetku, nastao i zbog neslaganja dijela HNS-ovaca s ulaskom u koaliciju s Andrejom Plenkovićem prije dvije godine.

Ne dolazi u obzir

No, čak kad bi i HNS i HSLS odmah napustili koaliciju s HDZ-om, a stranke preuzeli novi ljudi, sam Posavec i u posljednje vrijeme prilično popularni HSLS-ov gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, velika liberalna suradnja je posve nezamisliva.

Dvije stranke koje se u ovom liberalnom društvu percipiraju posebno “teškima” za koaliranje, a pogotovo s onima koji imaju povijest suradnje s HDZ-om, su Pametno i Start. U razgovoru s ljudima iz čelništava tih stranaka očito je da bilo kakvo ujedinjenje o kojem govori Posavec ili barem koalicija, ne dolazi u obzir.

HDZ, HDSSB, Hrast…

“Treba gledati što ljudi rade, a ne ono što kažu”, kažu naši sugovornici i kreću s analizom političke karijere Darija Hrebaka, čije poteze na čelu Bjelovara smatraju pozitivnima. Međutim, čovjek je bio državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova – u Plenkovićevoj Vladi. U bjelovarskom gradskom vijeću je u koaliciji s HDZ-om. Bio je kandidat na HDZ-ovoj listi za izbore 2016. godine, u Drugoj izbornoj jedinici – dakle, na listi na kojoj je bio i, između ostalih Milijan Brkić. Glasao je za Plenkovićevu Vladu zajedno s, primjerice, HDSSB-om i Hrastom…

Matija Posavec, pak, unatoč nezadovoljstvu što je HNS u koaliciji s HDZ-om već dvije godine i dalje ostaje u svojoj stranci, što mu očito dio liberalnih stranaka ne može oprostiti. “Sa starim političarima koji su skloni tezgarenju, trgovini, korupciji, ne možemo uvesti nikakve promjene u društvo (…) Problem je u tome što tim strankama nije do realizacije njihovih vizija i programa, već do ostvarenja njihovih osobnih i stranačkih ambicija i pozicija”, kažu naši sugovornici koji u izboru između suradnje s HDZ-om i ostanka u oporbi, bez razmišljanja biraju – oporbu.

Početak jednog divnog prijateljstva

Kad se sve zbroji, čini se da je najizglednija opcija ujedinjenja liberala ona koja bi približila (tek) HNS i HSLS. Iako Darinko Kosor u izjavama posljednjih dana praktički tjera HNS iz sadašnje vladajuće koalicije, nije teško zamisliti da bi se situacija mogla promijeniti nakon proljeća iduće godine. Dotad će obje stranke imati nove čelnike, a Hrebak i Posavec zasad stoje dosta dobro.

Hoće li to biti početak jednog divnog prijateljstva i nove suradnje na centru, vidjet će se dogodine. No, već i sad, usred 2019. jasno je da od velikog, širokog ujedinjenja liberala – neće biti ništa.

Jasmin Klarić
Telegram autor
558 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program