Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovaj sudac kupio je stan za 80 kuna po kvadratu. Nakon Hedlovog otkrića, nije ušao na Županijski sud

Vedran Pavelić, predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu, nije izabran za viši sud, iako je bio jedini kandidat

Vedran Pavelić, predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu jučer nije izabran za županijskog suca u istom gradu. Iako su se na dnevnom redu jučerašnje, 43. sjednice Državnog sudbenog vijeća (DSV) nalazile i točke o provođenju razgovora s kandidatom i imenovanju suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu, u odlukama sa sjednice Pavelićev izbor se ne spominje.

Na upit Telegrama zašto se to dogodilo, iz Državnog sudbenog vijeća je odgovoreno kako Pavelić, koji je podnio prijavu na oglas i bio jedini kandidat za imenovanje u Županijski sud u Slavonskom Brodu, nije dobio dovoljan broj glasova članova DSV-a.

Mini serija o imovini sudaca

Čitatelji Telegrama Vedrana Pavelića sjećaju se iz našeg teksta objavljenog u srpnju ove godine. Tada smo, u mini seriji o imovini hrvatskih sudaca, pisali kako je Pavelić došao u posjed penthausa u Slavonskom Brodu. Iz dokumentacije s kojom smo raspolagali ispalo je da je sudac svoj stan u Slavonskom Brodu, veličine 96,98 metara četvornih u kojem i danas živi, platio nevjerojatnih 8.000 kuna, odnosno više nego bagatelnih 82 i pol kune po metru četvornom.

Radilo se o prilično složenoj operaciji, koju smo detaljno izložili u spomenutom tekstu, no Pavelić nije mogao podastrijeti ni jedan dokument kojim bi dokazao da je stan plaćen više od 8.000 kuna. Na našu zamolbu da nam dostavi kupoprodajne ugovore iz kojih bi bilo razvidno kome je kada i na koji način platio punu cijenu stana, Pavelić je, ukratko, odgovorio kako se zbog proteka vremena ne sjeća svih detalja, ali da se kupnja stana odvijala temeljem usmenih dogovora i plaćanjem u gotovini.

Nismo dakle dobili ni jedan dokument kojim bi sudac Pavelić, a kontaktirali smo ga u nekoliko navrata, mogao dokazati da je stan, u njegovoj imovinskoj kartici procijenjen na 745.000 kuna, platio više od onih spomenutih 8.000 kuna o čemu jedino posjeduje pisani ugovor.

Zamolili smo komentar na tekstove

Nekoliko dana prije objave teksta o neobičnom načinu na koji je predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Vedran Pavelić došao do svog stana, Telegram je imao zanimljivu priču o načinima na koje je tadašnji predsjednik Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirko Svirčević, stjecao svoje nekretnine.

Početkom rujna, kada smo saznali da se Svirčević namjerava kandidirati za još jedan mandat predsjednika Županijskog suda, a da Pavelić najavljuje kandidaturu za suca Županijskog suda, poslali smo, zajedno s poveznicama na naše tekstove, upit predsjedniku Državnog sudbenog vijeća i suca Vrhovnog suda, Darku Milkoviću, te potpredsjednici DSV-a i sutkinji Vrhovnog suda, Gordani Jalšovečki. Zamolili smo ih, kao čelne osobe tijela koje odlučuje o izboru sudaca, za komentar i odgovor na pitanje je li način na koji su predsjednik Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirko Svirčević i predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Vedran Pavelić, stekli svoju imovinu, u skladu sa sudačkom etikom i kodeksom ponašanja koji bi trebao štiti ugled svakog suca.

Odgovor DSV-a Telegramu

Odgovor je bio prilično uopćen. Rečeno je kako ”Državno sudbeno vijeće nije ovlašteno davati pravna mišljenja te komentirati novinarske članke za koje su mediji, građani i pravne osobe zainteresirani, osim dakako, prilikom donošenja odluka u skladu sa zakonskim ovlastima”. Međutim, u nastavku odgovora rečeno je kako DSV ”vodi i kontrolira imovinske kartice sudaca”, te ”ako za imovinu koju je sudac naveo u izvješću nije dostavio podatke o načinu stjecanja te imovine”, DSV će tražiti njegovo pisano očitovanje.

Nadalje, u odgovoru na Telegramov upit rečeno je da ukoliko se podaci o sučevoj imovini koje je DSV pribavio razlikuju od podataka koje je sudac naveo u izvješću, DSV će o tome obavijestiti predsjednika suda u kojem taj sudac obnaša dužnost, odnosno predsjednika neposredno višeg suda radi pokretanja stegovnog postupka.

Ukoliko pak DSV utvrdi nerazmjer vrijednosti i stjecanja imovine, ono će o tome obavijestiti Ministarstvo financija, rečeno je u odgovoru na naš upit.

Znakovite su dvije stvari

Telegram nema informacija da je u slučaju bivšeg predsjednika Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirka Svirčevića i predsjednike Općinskog suda u tom gradu, Vedrana Pavelića, poduzeto bilo što od navedenog, no znakovite su dvije stvari.

Mirko Svirčević na 39. sjednici Državnog sudbenog vijeća održanoj 17. i 18. rujna nije izabran za predsjednika Županijskoga suda u Slavonskom Brodu, mada je bio jedini kandidat. Vedran Pavelić na 43. sjednici Državnog sudbenog vijeća održanoj 25. studenoga nije izabran za suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu, mada je bio jedini kandidat.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više