Ovaj tjedan otišli su šef ergele lipicanaca i pomoćnik Tome Medveda. Obojicu je razotkrio Drago Hedl

U manje od tjedan dana otišla su dvojica aktera Telegramovih istraživačkih priča

ZADNJA IZMJENA: sij 17, 2019
Foto: Vjekoslav Skledar

Danas je konačno otišao Nenad Križić, pomoćnik ministra Medveda kojeg je Vukovarac Mario Vrbanić u ponedjeljak na Telegramu optužio kako ga je nagovarao da provali u prazan stan i tako riješi svoj stambeni problem. Kako bi potkrijepio tvrdnje, gospodin Vrbanić Telegramu je na uvid dao svoj mobitel s porukama koje je primao od pomoćnika Križića.

Nakon objave teksta Drage Hedla, ministarstvo je pokušavalo relativizirati stvar. Gospodin Tomo Medved na Telegramov upit odgovorio je kako nije utvrdio da je njegov pomoćnik sugerirao počinjenje kaznenog djela. “Samim time nije prijavljivan DORH-u, niti policiji. Stoga, ne vidimo osnovu za razrješavanje”, stajalo je u dopisu koji smo primili u utorak.

DORH je međutim počeo istragu, a Hedl je naknadno objasnio kako je gospodin Križić pokušavao sanirati štetu pa je prije objave teksta dojurio u Osijek gdje naš novinar živi i zvao ga na ručak. Ministar je prestao Telegramu slati demantije i danas je priznao kako je njegov pomoćnik, citiramo “napravio propust”.

Nadležni su problem doznali iz teksta

Nešto ranije, u subotu 12. siječnja Hedl je otkrio još jednu veliku priču – skandal šefa ergele koji je kući doveo lipicanca da ga njegov sin jaše pod praznicima, a konj se otrgnuo i stradao pod vlakom. I direktor Državne ergele Mirko Damjanović u početku je reagirao napadački: “Zašto Telegram nije zvao kada smo imali predivan Božićni bal na kojem je bilo 1.700 ljudi i na kojem je sudjelovalo naših 50 konja? Zašto tada niste zvali? Zašto Telegram to nije zanimalo?”, govorio je Dragi Hedlu u slušalicu.

Zatim se počeo izvlačiti da na pitanja ne može odgovarati subotom jer je to neradni dan i tako dalje, no njegov skandal objavljen na Telegramu sljedeći dan postao je jedna od glavnih tema u svim medijima. U ponedjeljak 14. siječnja Drago Hedl otkrio je još jedan prilično uznemirujući detalj u priči; gospodin Damjanović evidentno je pokušavao zataškati stradavanje konja. Nakon nesreće, lešinu je dopremio na imanje svog oca i ona je tamo stajala tri dana, sve do objave našeg teksta, a slučaj uopće nije prijavio nadležnima. I ministar i ravnatelj državne agencije o njemu su doznali iz Telegrama, iako su od stradavanja konja do objave prošla tri dana.

Gospodin Damjanović u utorak je podnio ostavku, a isto je, dva dana kasnije, učinio i pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program