Ovako divljaju cijene hrane u Hrvatskoj: pšenica 81 posto skuplja nego lani, brašno 55 posto, ulje 50 posto, gouda 52 posto...

Otkrivaju podaci Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede

07.07.2017., Zagreb - SuperKonzum na Radnickoj cesti 1. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Cijene hrane u Hrvatskoj i dalje rastu što ni malo ne čudi budući da je unatrag godinu dana primjerice samo kilogram pšenice poskupio za 81 posto, dok je kilogram kukuruza skuplji za 64 posto. Piše to Novi list pozivajući se na Tržišni cjenovni informacijski sustav Ministarstva poljoprivrede.

Prema njemu, kilogram pšenice u hrvatskoj veleprodaji u travnju je bio 62 posto skuplji nego u travnju prošle godine. Svega tri tjedna kasnije, 22. svibnja kilogram pšenice već je bio 81 posto skuplji nego u svibnju lani. Prodavao se tako za 2,74 kune (bez PDV-a). Glatko brašno tipa 550 istodobno je skočilo za 55 posto.

Po gotovo istoj cijeni prodavao se i kilogram kukuruza, no to je za tu žitaricu također bilo značajno skuplje nego lani. Naime, kukuruz se lani su svibnju prodavao 64 posto jeftinije. Najnovije cijene uljarica nisu još objavljene, ali je iz travnja poznato da je ulje u godinu dana poskupjelo za 50 posto.

Rasle cijene mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa

Nakon povećanja cijene mlijeka od najmanje 20 posto u godinu dana, u posljednjem tjednu svibnja svježi sir u hrvatskoj veleprodaji bio je prosječno skuplji 21 posto, edamer 34, a gouda čak 52 posto.

Kad je riječ o cijenama u mesnicama, najviše su porasle one junetine. Tako je u prvom tjednu lipnja juneća vratina u mesnicama prosječno se prodavala 20 posto skuplje nego prije godinu dana, dok je juneći but stajao 26 posto više. Cijene svinjske vratine s kostima istodobno je povećana za 14 posto, a svinjskog buta za 7 posto.