Ovako je general Sačić, danas veliki borac protiv petokrake, pisao nekada: ‘Oduvijek mi je bila želja da slijedim Titov put’

Zastupnik Suverenista bio je član Partije i izjašnjavao se kao Jugoslaven

ZADNJA IZMJENA: lis 8, 2020
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Umirovljeni general i saborski zastupnik Suverenista Željko Sačić tijekom 80-ih bio je član Saveza komunista Hrvatske, a uz to se svojevremeno izjašnjavao kao Jugoslaven, piše portal tjednika Novosti. Novinar Hrvoje Šimičević pronašao je Sačićev partijski dosje koji otkriva vrlo zanimljive stvari o gospodinu koji se danas predstavlja kao veliki hrvatski domoljub i neprijatelj svega što ima veze s bivšom državom. Posebno je zanimljivo to što se iz Sačićevog dosjea može zaključiti da nije bio običan član Partije, nego oduševljeni Jugoslaven i uzorni komunist, pišu Novosti.

Portal tako prenosi ulomke iz eseja koji je Sačić, tvrde, napisao kada mu je bilo 17 godina. „Oduvijek mi je bila želja da postanem članom Saveza komunista Jugoslavije, da budem nosioc progresa, napretka, branioc u prvim redovima Naše domovine od svih vrsta napada, da nastavim gdje su drugi stali, da slijedim Titov put i Njegova djela. Ta želja ispunila mi se, stekao sam povjerenje drugova, radom koje ću i ubuduće opravdati, a oni su zauzvrat nagradili mene, jednom odlikom koja me potiče da još više radim i na svakom koraku izgrađujem Titovu misao’, napisao je 1980., iste godine kada je primljen u SKJ, pišu Novosti.

Autor eseja isti je čovjek koji je prije mjesec dana zatražio zabranu petokrake u javnom prostoru, partizane nazivao zločincima i masovnim ubojicama, a ministra branitelja Tomu Medveda pozvao da ne obnavlja devastirana spomen-obilježja antifašističkom pokretu, kamoli da ih uvrstiti u službeni komemorativni protokol. ‘Treba izbaciti svaki spomen na imena dokazanih ratnih zločinaca, protiv te ratno-zločinačke bagre (…) Država Hrvatska ne smije dati niti kune da se održavaju takva grobišta jer su to agresori“, citiraju Novosti zastupnika Sačića.

Milicajac i uzoran partijac

Srednjoškolski izrazi oduševljenja Josipom Brozom Titom i Jugoslavijom nisu jedini pokazatelj da je Sačić bio vrlo uzoran omladinac. Novosti su rekonstruirale njegov put kroz partijske strukture, koji je počeo kada je 1976. godine primljen u Savez socijalističke omladine Jugoslavije, pišu. Sudjelovao je u radnim akcijama i postao predsjednik razredne ispostave socijalističkih omladinaca, a potom i zamjenik omladinskog sekretara u školi za jugoslavenske milicionare. U travnju 1980. godine završio je, pišu, zagrebačku Političku školu za omladinske aktiviste. Prije nego što je zatražio prijem u komuniste, bio je i sudionik takmičenja Tito – revolucija – mir.

Nakon završetka srednje škole Sačić je postao milicajac, pripadnik elitne Jedinice za posebne zadatke. Paralelno s radom u policiji napredovao je i u Partiji, gdje je dobivao pohvale zbog uzornog ponašanja na polju rada i društveno-političke aktivnosti, pišu Novosti. U tom je razdoblju promijenio i deklariranu nacionalnu pripadnost: prema Novostima, Željko Sačić se 1985. godine u partijskom kartonu odredio kao Jugoslaven po nacionalnosti.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2143 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program