Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovako je govorio HDZ-ovac kojeg EPPO istražuje zbog korupcije: 'Učlanio sam se jer su mi bliska načela koja HDZ zastupa'

U jutrošnjoj akciji u Varaždinu uhićene su tri osobe

FOTO: eVaraždin

Od jutra na području Varaždina traje nova akcija Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i policije, a kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su tri osobe, objavio je MUP. Tri su osobe uhićene zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi korištenja EU fondova, a među njima je, kako doznaje portal Regionalni tjednik, Robert Gotić, predsjednik uprave GK grupe i istaknuti član HDZ-a.

Građevinska niša GK grupe su “izvođenja goetehničkih konstrukcija i projektiranje, poglavito temeljenje i poboljšanje tla kao i zaštita građevinskih jama zahtjevnih objekata”, pisao je početkom 2019. godine lokalni portal eVaraždin u uvodnom dijelu velikog intervjua s Gotićem.

“Dugih 17 godina Gotić je zanat tesao širom svijeta kao jedan od direktora poznate austrijske građevinske tvrtke Keller Grundbau, a radio je i na sedmom svjetskom čudu, glasovitim Palminim otocima u Dubaiju”, piše u članku u kojem se nabraja Gotićeve poslovne uspjehe. Nakon osvrta na studentske dane na Građevini u Zagrebu, potom na specijalizaciju u Austriji, gdje je ostao živjeti 17 godina, Gotić u intervjuu govori i o svom odnosu s HDZ-om.

‘Novac se prvo mora zaraditi’

Na pitanje zašto je za svoje političko djelovanje odabrao baš HDZ, Gotić odgovara: “U HDZ-u nisam odnedavno, učlanio sam se još na početku stvaranja stranke i države, jer su mi bliska načela koja HDZ zastupa”. Zatim kaže da je on iz “one generacije koja je u Beču skupljala novac za potrebe obrane Hrvatske”, pri čemu je, kaže, bečka crkva odigrala vrlo veliku ulogu.

“Još u Austriji sam shvatio da ‘crni’ novce zarađuju, a ‘crveni’ ih troše. Slično je i kod nas, a ja sam uvijek bio na liniji da se novac prvo mora zaraditi. Kod nas se prvo podijeli, a onda razmišljamo gdje ćemo ga uzeti. To je kao da smo pilu okrenuli naopačke – porežemo se i opet ponavljamo istu pogrešku. To je razlog zbog kojega želim doprinijeti tome da se stvore uvjeti, kako bi ljudi koji privređuju od svojega rada mogli i živjeti”, kazao je u intervjuu.

Govoreći o temeljnim razlikama Austrijanaca i Hrvata, Gotić je kazao: “Dakle, imao sam menadžerski ugovor, velika primanja, ali nedostajalo mi je vremena i druženja s ekipom iz djetinjstva”.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Krajem iste te godine, varaždinski Županijski odbor HDZ-a donio je odluku o pokretanju postupka pred stranačkim Sudom časti upravo protiv svog člana, ujedno i gradskog vijećnika, Roberta Gotića. Tu je informaciju tada za Varaždinski.hr potvrdio Damir Habijan iz varaždinskog Gradskog vijeća.

On je rekao da su razlozi vezani u Gotićev nedolazak na sjednicu kada se odlučivalo o prijedlogu nagodbe o zamjeni zemljišta između Grada Varaždina i tvrtke T&H Invest te o njegovu glasanju suprotno odluci Kluba vijećnika HDZ-a, kada je Gradsko vijeće odlučivalo o smjeni Denisa Mladenovića u Upravnom vijeću Gradskih bazena. Gotić je tada tvrdio da nema nikakve prijave protiv njega niti Suda časti.

Podsjetimo da se jutrošnja akcija u Varaždinu provodi zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna (23,7 milijuna eura).

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više