Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovako je načelnik Murtera prikrivao troškove: posjet bordelu knjižio pod ‘rashode poslovanja’, a ručkove kao struju

Telegram je došao do novih otkrića o poslovanju Općine koju vodi Toni Turčinov

Nakon što je Telegram prošli tjedan otkrio kako je načelnik Općine Murter-Kornati, Toni Turčinov, posjetio bordel i potom krivotvorio račun, sada donosimo i nove detalje o tome kako je skrivao razne neobične troškove koje je napravio na službenoj kartici.

Dokumenti do kojih smo došli dokazuju kako su u općinskom računovodstvu načelnikove troškove iz restorana, parfumerija i butika knjižili pod krivim kategorijama. Iznos od 12.843 kune koji je potrošio u bordelu tako su u proračunu Općine provedeni kao “ostali nespomenuti rashodi poslovanja”, a primjerice trošak u restoranu Bruschetta u Zadru knjižili su pod kategoriju “energija”.

Kratki vodič skrivanja troškova

Telegram je u posjedu izvoda iz svibnja 2019., na kojem je zabilježen ukupan iznos od 19.312 kuna, koji je načelnik Turčinov na službenu karticu ispeglao u travnju. U računovodstvu su te troškove rasporedili pod pet različitih kategorija – službena putovanja, troškove energije, troškove službene, radne i zaštitne odjeće i obuće, troškove reprezentacije te ostale nespomenute rashode poslovanja.

U toj posljednjoj kategoriji pokušali su sakriti avanturu u Klagenfurtu, i to na izričit nalog načelnika Turčinova. On je 6. svibnja 2019., uz prijetnju da će ih u suprotnome kazniti, Jedinstvenom upravnom odjelu Općine naredio da austrijski trošak od 12.843 kune provedu pod rashode poslovanja.

Kopija naloga kojim je načelnik tražio da se iznos s njegove kartice knjiži pod ‘ostale nespomenute rashode poslovanja’

No u Općini su otišli i korak dalje pa je uz troškove bordela u tu stavku uguran i načelnikov posjet restoranu Joso u Sukošanu, kao i onaj hotelu i restoranu Casa Lady Garda u Italiji, za koje pritom nije imao pokriće u putnim nalozima.

Ovo postavlja pitanje koliko je još neopravdanih troškova skriveno pod tom stavkom. Izvještaj o prihodima, rashodima, primicima i izdacima za Općinu Murter-Kornati za 2019. godinu pokazuje da su “ostali nespomenuti rashodi poslovanja” iznosili 883.191 kunu. Porast je to od 13 posto u odnosu na godinu prije.

Pritom je zgodno ponoviti kako je Institut za javne financije Općini Murter-Kornati u svom izvještaju o transparentnosti dao peticu za otvorenost proračuna javnosti.

Problematična ‘reprezentacija’

Uz to smještaj u hotelu trebao bi biti upisan “službena putovanja”. No, mi smo utvrdili da su u Općini te troškove stavili pod druge kategorije, a pod ovom stavkom naveli tek njegove račune za autocestu.

Sporno je i što su u Općini pod troškove reprezentacije ubacili četiri računa za jelo na lokacijama McDonald’s, restoran Dobra Istok, Restoran Zeleni Papar (u Samoboru) i Grill Propeti Poni (u Šibeniku) iako načelnik nije imao putni nalog kada ih je plaćao.

Općini smo poslali upit da nam se dostave sporni računi, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor. Inače istražitelji PNUSKOK-a jutros su stigli u općinu Murter-Kornati gdje izuzimaju dokumentaciju u sklopu provjera informacija o načelnikovu nenamjenskom korištenju općinske kartice.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više