Ovako je u potresu stradalo pročelje Centra Cvjetni gdje je Horvatinčić prodavao kvadrat stana za 7000 eura

Kako je uopće moguće da je toliko stradala fasada 'najluksuznije zgrade u Zagrebu' izgrađene prije manje od 10 godina

ZADNJA IZMJENA: tra 16, 2020

Od potresa 22. ožujka stanari zagrebačke Ilice 11 žive u strahu jer je udar izazvao ozbiljno oštećenje na zgradi Centra Cvjetni. Fasada na stražnjem dijelu zgrade opasno se odvojila i prijeti da će se urušiti.

“To je bilo primijećeno odmah, dan nakon potresa, i mi smo slikali stanje i predali dokumentaciju u Centar Cvjetni. Poslali smo im fotografije mailom, rekli su da će urgirati i obavijestiti direktoricu. I onda smo još dva puta bili kod njih u Centru na recepciji pa su rekli da je Uprava obaviještena, da će urgirati, međutim do dana današnjeg – ništa” ispričala nam je Gordana Gjuren koja živi u obližnjoj zgradi u Ilici 11, čiji balkon gleda na konstrukciju.

“Ha, čujte ako vam tako nešto visi nad glavom s visine oko 10 metara, normalno da nije zgodno ni ugodno. Po cijeloj je dužini ta strana odlijepljena od zgrade”, dodaje gospođa. Kaže kako su nakon potresa u blizini bili statičari i radnici i kranovi, ali očito nitko nije na vrijeme reagirao na opasnu fasadu. Druga susjeda s kojom smo razgovarali, i čija terasa je odmah ispod nagnute fasade, Jadranka Vugrin, pak ima problema s disanjem, a kako je ispod fasade staklena vuna boji se za zdravlje ako se ona rasprši.

Pogled na Centar Cvjetni iz susjedne zgrade Sandro Lendler

Krah poslovnih planova Tomislava Horvatinčića

Pitanje je, pritom, kako je uopće moguće da je toliko stradala fasada zgrade izgrađene prije manje od 10 godina, za koju je posrnuli investitor Tomislav Horvatinčić tvrdio da je “najluksuznija u gradu”. O štetama uzrokovanim potresom koji je u rano jutro u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb, dosad se uglavnom izvještavalo u kontekstu starih zgrada u Donjem gradu koje su, uz obiteljske kuće blizu epicentra, najviše nastradale. Tu i tamo pojavila bi se vijest o nekoj devastiranoj novogradnji na kojoj su investitori evidentno radikalno štedjeli na materijalu, ne poštujući pravila struke ni suvremene standarde. Zgrade izgrađene nakon sredine 60-ih, tvrde to unisono stručnjaci ovih dana, u ogromnoj većini nisu pretrpjele nikakva oštećenja.

Sada je međutim, pokazuju to fotografije Telegramovog Sandra Lendlera, očito da je ozbiljno nastradalo stražnje pročelje Centra Cvjetni, kompleksa koji je Tomislav Horvatinčić dovršio 2011. godine, tvrdeći kako je investirao 100 milijuna eura. No njegova Hoto Grupa uskoro je upala u ozbiljne probleme i krajem prošle godine Centar Cvjetni preuzela je grupacija Supernova.

Centar se sastoji od stambenog dijela s 56 jedinica površine deset i pol tisuća kvadrata, trgovačkog centra na četiri etaže od 8000 kvadrata te garaže s 420 parkirnih mjesta.

Napukli dio fasade prijeti balkonima susjedne zgrade Sandro Lendler

Stanovi se prodaju za više od 5000 eura po kvadratu

I danas su tamo cijene kvadrata među najskupljima u Zagrebu. Na Njuškalu se pojavljuju relativno često; sada je primjerice aktivan oglas za prodaju stana na zadnjem, petom katu. Stan od 150 četvornih metara s velikim dnevnim boravkom, dvije sobe, kupaonice i garderobe te natkrivenog balkona od 13 četvornih metara prodaje se za 6,735.945 kuna, odnosno 905.767 eura. To je 5522 eura po kvadratu, a u cijenu ne ulazi garaža u podzemnoj etaži koja košta dodatnih 132.920 eura.

U ponudi je još jedan stan od 150 četvornih metara s dvije garaže uključene u cijenu i za njega vlasnici traže nešto više od milijun eura.

Prema informacijama do kojih su Novosti došle 2012., stanovi su prve godine nakon izgradnje prodavani za prosječno 7228 eura po kvadratu. Interes je međutim bio daleko ispod očekivanja investitora koji je na kraju krahirao. A o problemima pojedinih stanara izvještavalo se i ranije. Jutarnji list, primjerice, 2018. objavio je tekst naslovljen: “Očaj i bijes u najskupljim zagrebačkim stanovima: plaćali smo kvadrat 6 do 7 tisuća eura, a sada imamo vlažne zidove”.

Kako je eksplodirao građanski bunt

Izgradnju je godinama pratilo burno nezadovoljstvo brojnih građana koji su uporno protestirali još od 2008. Bunt je eksplodirao kada je postalo jasno da će šetnica na Varšavskoj dobiti gigantsku rupu s rampom za ulaz u garažu.

Otvorenje Centra u travnju 2011. na kraju je osiguravala policija. Ovako je događaju izvještavala državna informativna agencija: “Tomislav Tomašević novinarima je izjavio da više nikada neće ući u Cvjetni, a da je danas bio tamo jer je htio vidjeti gdje je obećani prolaz do Gundulićeve ulice. No njega, naglasio je, nema. Tomašević je pozvao građane da bojkotiraju centar Cvjetni te zbog devastiranja javnog prostora i otimanja pješačke zone prozvao investitora projekta Hoto grupe i predsjednika uprave Tomu Horvatinčića.

Teodor Celakoski iz Prava na grad ocijenio je da je projekt Cvjetni nastao na kriminalnim osnovama što, kazao je, pokazuje i činjenica da za drugi ulaz u centar, u Varšavskoj 6, još uvijek nema pravomoćne lokacijske dozvole. Istaknuo je kako se pokazalo da prolaz kroz centar Cvjetni nije javni, nego privatni prostor te ocijenio da su zaštitari svojom agresivnošću isprovocirali sukob”.

Telegram je poslao upit upravitelju zgrade, grupaciji Supernova, i njihov odgovor objavit ćemo čim nam stigne. Prema posljednjim informacijama s terena, upravitelj je ispod sporne fasade danas nakon 10.00 počeo postavljati skele pa će opasna konstrukcija, gotovo mjesec dana nakon potresa, napokon biti uklonjena.

——————————————————————————————————————————————————-

Nakon zaljučenja teksta stiglo je objašnjenje Supernove koje prenosimo u cijelosti:

Stambeno – poslovna zgrada Cvjetni sastoji se od nekoliko funkcionalnih cjelina – rezidencijalni dio, garaža, poslovni dio i trgovački centar “Centar Cvjetni”. Naše društvo Supernova Cvjetni d.o.o. vlasnik je trgovačke funkcionalne cjeline, odnosno trgovačkog centra “Centar Cvjetni ” te smo sukladno navedenom u svojstvu suvlasnika zgrade.

Upravitelj cijele zgrade, stambeno – poslovnog objekta Cvjetni, je tvrtka Phrixus d.o.o. koja nas je netom nakon potresa informirala u svezi oštećenja dvorišne fasade na suvlasničkom dijelu zgrade. Nakon toga Upravitelj nam je dostavio ponude za sanaciju koje smo zajedno sa ostalim suvlasnicima prihvatili te je započet proces sanacije objekta.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program