Ovako priča HDZ-ova vijećnica: ‘Vrbe ne trebaju Rijeci gdje je 6,5 posto Srba, možda nekim selima u Dalmaciji’

Voditelj radi čijeg govora mržnje je svojevremeno Z1 ugašen na tri dana zvučao je kao glas razuma

ZADNJA IZMJENA: lis 3, 2019

Prije nešto manje od četiri godine Vijeće za elektroničke medije na tri dana je oduzelo koncesiju zagrebačkoj televiziji Z1. Razlog je bio govor mržnje, odnosno riječi voditelja Marka Juriča. On je u emisiji poručio Zagrepčanima i ostalima koji se šeću po Cvjetnom trgu da budu oprezni, jer se u blizini nalazi “crkva u kojoj stoluje, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikar”. Pa dodao: “Kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pazite da ne bi neki od tih četničkih vikara istrčao iz Crkve i malo, u maniri svojih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu”.

Krajem rujna, u podcastu “Projekt Velebit” voditelj Marko Jurič zvučao je kao glas razuma. “Dobro, nigdje ne trebaju vrbe”, kazao je Jurič nakon odgovora svoje sugovornice o Srbima i vrbama. Preko puta mu je sjedila zastupnica iz HDZ-a u gradskoj skupštini Rijeke, Ivona Milinović.

Jezikom ulice

Počelo je tako da ju je Jurič pitao za komentar navijačke pjesme splitske Torcide u kojoj se spominje Rijeka koja je puna Srba i nema dovoljno vrba. Milinović je prvo istaknula kako Torcida time nanosi Hrvatskoj političku štetu. I nastavila: “Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Miloradu Pupovcu argument da plače – evo, Hrvati su fašisti. Ako ćemo biti bezobrazni… ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba, dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe, možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto”.

Kad je uspio doći do riječi, Jurič je konstatirao kako nigdje ne trebaju vrbe, na što mu je vijećnica stranke koju vodi Andrej Plenković odgovorila: “Naravno, ali ja govorim ako ćemo ići jezikom ulice”. Ne treba posebno ni zamišljati kakvu bi reakciju u ionako histerično predizborno naelektriziranoj javnosti izazvalo da sličnim jezikom ulice progovori netko od članova SDSS-a.

Pupovac poput Miloševića devedesetih

Milinović je u razgovoru emitiranom 23. rujna žestoko napadala Pupovca i njegovu stranku, ocijenivši da je ono što oni rade danas “isto što je radio i Milošević devedesetih – širi se atmosfera straha među srpskom manjinom i pokušava se radikalizirati ne samo Srbe, nego i Hrvate”. Jedina razlika, po Plenkovićevoj riječkoj zastupnici, je ta što Pupovcu cilj nije pripajanje teritorija RH Srbiji, jer je to 2019. godine nemoguće, već – novac.

“Ne bih baš rekla da je Pupovac velikosrbin i četnik”, bila je milostiva prema koalicijskom partneru svoje stranke Ivona Milinović, ali je istaknula da predsjedniku SDSS-a ne odgovara da se do kraja riješi srpsko pitanje u Hrvatskoj, jer tad više ne bi bilo razloga za postojanjem njegove stranke. “Jedini koji prebrojavaju krvna zrnca u Hrvatskoj su Milorad Pupovac i SDSS. To je sasvim jasno”, bila je čvrsta vijećnica HDZ-a u skupštini grada koji će dogodine biti europska prijestolnica kulture.

Orjunaši glume Hrvate

Milinović se još jednom očešala i o splitsku navijačku skupinu, zapitavši se je li slučajno da se u jeku “Pupovčeve propagande” oni “oblače u majice ‘ubij Srbina’, kako bi Pupovac drugi dan imao o čemu pričati”. I odmah ponudila odgovor: “Ja bih rekla da je to ipak jedna orjunaška politika, a onda dolaze u Rijeku glumiti velike Hrvate”.

Nakon svega, nije postojalo niti jedno logičnije pitanje od toga da je stranka Ivone Milinović u koaliciji s tim i takvim SDSS-om o kakvom je pričala. Odgovor je takav da je najbolje citirati ga od slova do slova: “Ja sam gradski vijećnik, ja nisam u koaliciji s SDSS-om”.

(cijeli razgovor s Ivonom Milinović možete pogledati ovdje, a dio o Srbima i vrbama počinje na 53:54)

Jasmin Klarić
Telegram autor
600 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program