Ovako se smanjuje državna uprava: U Zagrebačkoj županiji imamo državnu tvrtku i agenciju koje rade isti posao

Telegram doznaje i da je za ravnatelja Razvojne agencije postavljen HDZ-ovac kojem je natječaj zgodno prilagođen

ZADNJA IZMJENA: stu 19, 2019

Zagrebačka županija i njenih osam gradova 2004. godine osnovali su tvrtku Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije d.o.o. (RRAZŽ). Njen zadatak bio je pripremati i provoditi projekte za županiju i gradove, s naglaskom na korištenje pretpristupnih, a kasnije i strukturnih fondova EU.

Prema brošuri „Naših 10 godina“, koju su tiskali 2014. godine, tvrtka je do tada izradila 53 aplikacije za sredstva pretpristupnih programa te do kraja listopada 2014. osigurala povrat sredstava u iznosu od 66 milijuna i 816 tisuća kuna. Taj iznos do danas je narastao na 300 milijuna kuna.

No, novim Zakonom o regionalnom razvoju iz 2017. godine propisano je da regionalni razvoj ubuduće mora koordinirati isključivo ustanova, a ne tvrtka. Zbog toga je, odlukom Županijske skupštine Zagrebačke županije, prošle godine u rujnu osnovana Razvojna agencija Zagrebačke županije (RAZŽ) koja je preuzela posao tvrtke Regionalna razvojna agencija Zarebačke županije. Dakle, iz imena postojeće tvrtke, koja je prethodila Agenciji, izbrisano je „regionalna“.

Zagrebačka županija sada ima dvije razvojne agencije čiji se naziv razlikuje samo u jednoj riječi. Regionalna je osnovana 2003., a Razvojna 2018. Međutim osnivanjem jedne druga nije ugašena. novinar

Dvije ustanove s identičnim opisom posla

Ipak, nakon što je osnovana Agencija, njezina preteča, državna tvrtka (RRAZŽ), iz koje je u novu agenciju otišlo 16 zaposlenika, nije ugašena. Prema opisu poslova, državna tvrtka i državna agencija trenutno rade posve iste stvari.

Na stranicama novoosnovane Razvojne agencije Zagrebačke županije, dakle, piše ovako; „Misija RAZŽ je biti ključni nositelj i izvršitelj u planiranju i provedbi svih značajnijih javnih razvojnih aktivnosti u Zagrebačkoj Županiji, kako na razini Županije tako i JLS, a time i važan akter i promotor u upravljanju županijskim i regionalnim razvojem u javnom sektoru“.

Na stranicama tvrtke Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije pak stoji gotovo identičan opis, s tek tri riječi manje: „Misija RRAZŽ je biti ključni nositelj i izvršitelj u planiranju i provedbi svih značajnijih razvojnih aktivnosti u Zagrebačkoj Županiji, kako na razini Županije tako i JLS, a time i važan akter i promotor u upravljanju županijskim i regionalnim razvojem“.

Da sve bude apsurdnije, stara tvrtka i nova ustanova posluju na istoj adresi, u zagrebačkom Eurotoweru, a za što plaćaju i najam.

Tržište im je privatni sektor

U Planu poslovanja i programu rada ove državne tvrtke za 2019. godinu, bivši ravnatelj Zlatko Herče njeno daljnje postojanje opravdava činjenicom da će se postojeća tvrtka financirati sama, od rada za privatni sektor. U tom trgovačkom društvu trenutno su zaposleni direktor Mario Majhen te još jedan djelatnik angažiran temeljem ugovora o djelu.

U svom planu za ovu godinu pišu i kako će biti potrebno zaposliti jednog ili dva djelatnika s visokom stručnom spremom, „ovisno o potrebama posla, odnosno potražnji tržišta“. Prema podacima iz Financijske agencije, dobit Regionalne razvojne agencije 2018. iznosila je 55.312 kuna. Iako su u tvrtki nešto i uštedjeli, budući da direktor Majhen radi kao volonter, u Planu piše i kako će, budući da trgovačko društvo nastavlja s radom, biti potrebno nabaviti „određenu opremu, namještaj te vozilo u vrijednosti od 165.000 kuna”.

Iz Ureda župana Zagrebačke županije Telegramu su odgovorili kako je temeljna razlika između Razvojne agencije Zagrebačke županije i Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije u tome što je prva agencija koja radi poslove pripreme, prijave i provedbe projekata za poduzetnike koji se prijavljuju na EU natječaje, dok druga to isto radi za gradove i općine na svom području.

Dodaju kako je, s obzirom na dugogodišnje uspješno iskustvo oko projekata EU, donesena odluka da “Društvo nastavi sa svojim radom te tako i dalje pruža usluge za poduzetnike, poljoprivrednike prvenstveno s područja Zagrebačke županije.”

Najveća stavka – informativni bilten

Prema Planu, Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije ove bi godine trebala završiti 18, a početi provoditi 12 projekata. Planirani rashodi su im pak nešto veći od 2 milijuna kuna. Od toga najveći dio (milijun i 650 tisuća kuna) otpada na izdavanje informativnog biltena Županijska kronika zagrebačke županije, koji direktor Majhen i uređuje.

Taj bilten tiska se u 80.000 primjeraka i dijeli kućanstvima na cijelom području Zagrebačke županije. Novine se pak izdaju uz vanjsku produkciju – od fotografije, pisanja tekstova, grafičkog oblikovanja i tiskanja pa do distribucije.

Najveći trošak Regionalne razvojne agencije je tiskanje biltena koji uređuje direktor novinar

Gospodin Majhen, trenuti direktor ove državne tvrtke, prvo je bio kandidat za mjesto ravnatelja nove agencije RAZŽ. No, nakon što tamo nije prošao, župan Stjepan Kožić (koji jedini čini Skupštinu tog trgovačkog društva) imenovao ga je direktorom preteče agencije, državne tvrtke – RRAZŽ-a.

Prema profilu na poslovnoj mreži Linkedin Majhen je, prije nego je postavljen za direktora, od 2013. u tvrtki radio kao stručni suradnik. No, u prosincu 2018. (dakle u vrijeme dok se još razmišljalo o gašenju tvrtke u kojoj radi) Majhen dodaje stavku kako uz posao stručnog savjetnika u tvrtki (RRAZŽ-u), sada obavlja i posao višeg stručnog suradnika za regionalni razvoj u novoosnovanoj agenciji RAZŽ.

Mijenjali tek doneseni Statut i Pravilnik

Njoj je pak, već smo spomenuli, također trebao ravnatelj. Upravno vijeće Agencije stoga je donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja na kojem je, između četiri kandidata, za ravnatelja izabran bivši HDZ-ov gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić. Ovdje valja napomenuti kako je Upravno vijeće agencije zapravo političko tijelo jer se sastoji od članova HDZ-a i stranke župana Stjepana Kožića.

A u dokumentaciji koju posjeduje Telegram vidljivo je kako su tek doneseni Statut i Pravilnik Agencije zgodno izmijenjeni, nakon čega je baš gospodin Velić dobio posao ravnatelja nove agencije. Naime, Upravno vijeće prvo je lani, 23. studenoga, donijelo Statut agencije. Nekoliko dana kasnije, na 2. sjednici, donijeli su i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u kojem su bili jasno navedeni i kriteriji tko može biti izabran za ravnatelja.

Na 3. sjednici Upravno vijeće donosi odluku o raspisivanju javnog natječaja za ravnatelja, ali se ista iznenada poništava te se na idućoj sjednici pristupa izmjenama i dopunama nedavno donesenog Statuta. Na 5. sjednici je pak izmijenjen i dopunjen Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta (koji su donijeli tri sjednice ranije) te se potom ponovno donosi Odluka o raspisivanju natječaja za ravnatelja.

Ubacili biotehničku struku

Iz dokumenata koje posjeduje Telegram, dakle, proizlazi kako bi gospodin Stipo Velić, prema originalno donesenom Statutu i Pravilniku, teško zadovoljavao tražene uvjete za ravnatelja Agencije. Prema biografiji koja je dostupna online, Velić je završio Šumarski fakultet u Zagrebu na drvo-tehnološkom odsjeku.

Novi ravnatelj RAZŽ-a je Stipo Velić koji je do 2017. bio je HDZ-ov gradonačelnik Dugog Sela PIXSELL

Međutim u Statutu i Pravilniku nije bilo kategorije za njegovu biotehničku struku pa je ista, već spomenutim izmjenama, dodana u dokumente. Inače, na sve ove izmjene suglasnost je dao i župan Kožić, čija neovisna lista surađuje s HDZ-om.

Prije nego je 2013. postao gradonačelnik Dugog Sela, od 2008. do kraja 2011., Velić je bio ravnatelj Uprave za drvnu industriju tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Stoga se postavlja pitanje kako je zadovoljio stavke iz Statuta Agencije prema kojoj se od kandidata za ravnatelja traži iskustvo u pripremi i provedbi EU projekata? Velić je, naime, od četiri kandidata za poziciju ravnatelja bio jedini bez takvog iskustva u životopisu.

Velić tvrdi da je ispunio sve uvjete

Na Telegramov upit Velić je odgovorio kako je u potpunosti ispunio sve uvjete i kriterije koji su bili propisani za izbor za ravnatelja Agencije, no za to nam nije priložio nikakav dokaz. Dodao je i da je 19 godina proveo u proizvodnim firmama gdje je stekao iskustvo. Ono mu je, tvrdi, pomoglo da kao zamjenik gradonačelnika grada Dugo Selo (na tom položaju je, kaže, bio volonter), a kasnije kao gradonačelnik, tom mjestu osigura ulaganja od oko 200 milijuna kuna.

Naglašava i kako je prije odlaska s te pozicije ugovorio niz projekata u vrijednosti od 170 milijuna kuna koji su trenutno u realizaciji. Prema podacima iz Ugovora s bivšim privremenim ravnateljem Zlatkom Herčekom vidljivo je da je plaća ravnatelja RAZŽ-a oko 22.000 kuna bruto, no svaki ravnatelj potpisuje menadžerski ugovor.

Iz Ureda župana Kožića odgovorili su nam kako je Velić ispunjavao sve propisane uvjete te da nitko od ostalih kandidata koji su se prijavili na natječaj nije tužbom pobijao odluku o izboru ravnatelja. Inače, prema Planu zapošljavanja u Agenciji do kraja 2020. planiraju zaposliti još 14 regionalnih koordinatora, čime bi broj zaposlenika dosegao sveukupno 35.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
204 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program