Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovako to radi država: Poreznica je godinama radila i napredovala, a onda je rodila. Odmah je degradirana na najnižu poziciju

Žena je dokazala da je bila diskriminirana u Poreznoj upravi. Prema nepravomoćnoj presudi trebaju joj platiti više od 170.000 kuna

FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

Poreznica iz Zagreba dokazala je na sudu da je bila diskriminirana u Poreznoj upravi: dok je bila na porodiljnom dopustu premještena je na niže radno mjesto, te joj je bitno smanjena plaća. Mjesečno oko dvije i pol tisuće kuna. Za to, dokazala je, nije bilo nikakvog razloga niti je dobila obrazloženje poteza čelnih ljudi Porezne uprave.

Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćnom presudom, u koju je uvid dobio Telegram, naložio je Poreznoj upravi da joj zbog diskriminacije plati ukupno 171 tisuću kuna – odštete, razlike u plaćama i sudskih troškova.

Degradirana odlukom Porezne uprave

Sve je počelo u travnju 2015. dok je poreznica bila na porodiljnom dopustu. Rodila je svega 20-ak dana ranije kada joj je bez ikakve prethodne obavijesti i obrazloženja stiglo rješenje da je se s mjesta pomoćnice pročelnice degradira na mjesto običnog inspektora. To je najniže mjesto u poreznom sustavu.

Raspoređena je u Sektor za nadzor poreznih obveznika. Do tada je, napredujući u karijeri, stigla do koeficijenta 2,522 da bi zatim spala na oko 1,5.

Inače, ova je poreznica počela u Ministarstvu financija raditi još u rujnu 2003. godine. Od 1. siječnja 2014. radila je kao voditeljica odjela u Službi za nadzor PDV-a s plaćom prema koeficijentu od 1,989. Početkom siječnja 2015. rješenje za pomoćnicu pročelnice za nadzor u Područnom uredu Zagreb. Od tamo prelazi u u Središnji ured.

Rješenje dobiva nakon rođenja djeteta

I dok je na porodiljnom dopustu dobila rješenje kojim je se degradira na najnižu poziciju, Porezna uprava svega osam dana kasnije donosi novo rješenje. Sada je se degradira u nešto manjoj mjeri te je se postavlja na radno mjesto više porezne revizorice za nadzor poreza na dodanu vrijednost i borbu protiv prijevara. Novi koeficijent joj je 1,843.

U obrazloženju te odluke Porezna uprava piše da je poreznica postavljena na drugo radno mjesto jer zbog porodiljnog dopusta nije bila na poslu, a do tada je radila na poslovima koji su zahtijevali njezinu prisutnost i kontinuitet. Poreznica je u tužbi upozorila kako to nije točno, jer su i ranije neki zaposlenici bili na bolovanjima te su za to vrijeme imali zamjene. Nisu degradirani.

Napredovala sam zahvaljujući rezultatima

“Bila sam pripravnica, referentica, inspektorica, viša inspektorica, porezna revizorica, voditeljica odjela i na kraju pomoćnica pročelnice za nadzor. To sam sve ostvarila svojim rezultatima i izvrsnim ocjenama. Sve je bilo dobro dok nisam zatrudnjela. Tri tjedna nakon što sam rodila dobila sam rješenje i doživjela šok.

Nazvala sam tadašnju pročelnicu Nadu Pavlinić koje me je i smijenila, te ju pitala kako se to moglo dogoditi. Ona mi je odgovorila da ju nije briga za mene i da je dovela svoje ljude, a da ja imam pravo žalbe.

Pitala sam ju i koji je razlog da me degradirala na početničko mjesto inspektora. Ona mi je odgovorila da to ne zna i da to nije njezin problem”, prisjetila se u svom iskazu na sudu.

Zbog šoka morala potražiti pomoć liječnika

“Da nije došlo do ovoga ja bih se vratila na posao par mjeseci nakon poroda. No zbog šoka sam imala problema sa zdravljem, doživjela sam strah, tjeskobu, nemir, depresiju. Bila sam tužna i jadna, pa sam na kraju potražila i medicinsku pomoć. Iako mi je psihoterapija pomogla, nakon nekog vremena sam ostala bez mlijeka i više nisam mogla dojiti svoje dijete”, opisala je.

Na rješenje koje je iz travnja 2015. kojim je degradirana poreznica je uložila žalbu. Odbor za državnu službu Ministarstva uprave u kolovozu 2017. tu žalbu prihvaća i rješenje ukida.

U međuvremenu se u Poreznoj upravi mijenja sistematizacija. No, ona ni tada ne dobiva adekvatno radno mjesto. Početkom rujna 2017. raspoređuju ju za višu poreznu revizoricu i to s plaćom prema koeficijentu od 1,843. Na taj su ju način, tvrdi, izravno diskriminirali i dalje.

Što kaže Zakon o ravnopravnosti spolova?

I na novo rješenje poreznica se žali, ali ju idućih par godina Odbor za državnu službu ne rješava. Zato je podnijela tužbu Općinskom radnom sudu u Zagrebu. Temelj joj je bio Zakon o ravnopravnosti spolova koji kaže da se nepovoljnije postupanje prema ženama na osnovu trudnoće i materinstva smatra diskriminacijom na temelju spola.

“Sve što su mi napravili grubo je povrijedilo moje dostojanstvo kao žene i majke. Osim toga to je imalo i financijskih posljedica na moj život, jer gubim zaradu zbog razlike u plaći”, navela je u tužbi. Iako je tražila odštetu od 90 tisuća kuna sud joj je nepravomoćnom presudom dosudio 45 tisuća kuna. Dobila je i razliku u plaćama od 85 tisuća kuna s kamatama od travnja 2016. godine. Porezna uprava morat će joj, ako presuda postane pravomoćna, platiti i nešto više od 41 tisuću kuna sudskih troškova.

Što na sve ovo kažu iz Porezne uprave?

Iz Porezne uprave pravdali su se reorganizacijom koja je provedena na osnovu izmjena Zakona o poreznoj upravi iz prosinca 2014. godine.

“Tužiteljica je na radno mjesto pomoćnice pročelnice u Uredu pročelnika Porezne uprave Ministarstva financija bila raspoređena u vrijeme dok je još bila na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći. Ovaj posao nikada stvarno nije ni obavljala”, objašnjavali su tvrdeći da zbog toga, nakon što se vratila na posao, nije imala ni pravo na plaću pomoćnice.

Među argumentima kojima su pokušali osporiti tužbu bila je i statistika: U Poreznoj upravi od ukupnog broja zaposlenih početkom 2015. bilo je 26,20 posto zaposlenih muškaraca i 73,80 posto žena. Sličan postotak bio je i na rukovodećim pozicijama. Međutim, sud te njihove argumente nije prihvatio već je utvrdio da su trudnu poreznicu degradacijom tijekom trudnoće i porodiljnog dopusta doista diskriminirali.