Ovako zastupnice u poljskom parlamentu prosvjeduju zbog konzervativnog predsjednika

Duda je javno istupao protiv davanja prava pripadnicima LGBTQ zajednice

ZADNJA IZMJENA: kol 7, 2020
Foto: AFP

Skupina oporbenih zastupnica u poljskom parlamentu posebno se uredila za jučerašnje polaganje prisege novog/starog predsjednika Andrzeja Dude. Na tu svečanu prigodu zastupnice ljevice došle su odjevene u raznobojne haljine, koje su, kada su stale jedna pokraj druge, činile uzorak duginih boja.

Drugi oporbeni zastupnici su nezadovoljstvo konzervativnom politikom predsjednika Dude, koji se javno protivio davanju prava pripadnicima LGBTQ zajednice, demonstrirali noseći maske za lice u duginim bojama. Odmah nakon polaganja prisege jedna od zastupnica lijevog bloka Dudi je predala pismo u kojem se prosvjeduje zbog pritvaranja LGBTQ aktivista, i traži da se stane na kraj diskriminaciji tih društvenih skupina.

Zastupnice u haljinama duginih boja AFP

Pobijedio je liberalnog kandidata

Duda je tijekom jednog govora u predizbornoj kampanji LGBTQ ideologiju nazvao destruktivnijom od komunizma, što je ogorčilo liberalni dio poljske javnosti, ali i međunarodne organizacije koje su predsjednika optužile za govor mržnje. To nije omelo predsjednika, koji je kampanju nastavio voditi zalažući se za obiteljske vrijednosti, i promičući uvjerenje da LGBTQ ideologija podriva tradicionalne obitelji.

Takva taktika mu se isplatila, pa je Duda liberalnog kandidata Rafala Trzaskowskog pobijedio s dva posto glasova razlike. Poljska je, inače, najlošije rangirana europska zemlja na ljestvici ILGA-e, grupe koja se bori za ljudska prava pripadnika LGBTQ zajednice.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program