Politika & Kriminal

Ove žene bile su ključne za izbornu pobjedu Joea Bidena

Ne čudi da su sada žene u najužem krugu kandidata za važne ministarske funkcije

COUNCIL BLUFFS, IA - NOVEMBER 30: Democratic presidential candidate, former Vice President Joe Biden bites the finger of his wife Jill Biden as she introduces him during a campaign event on November 30, 2019 in Council Bluffs, Iowa. Biden, who begins his eight-day bus tour across Iowa on Saturday, once lead the state in the polls but now trails presidential candidates Pete Buttigieg and Elizabeth Warren with just under 3 months until the 2020 Iowa Democratic caucuses.   Joshua Lott/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Unatoč brojnih kontroverzi oko ishoda predsjedničkih izbora u SAD, svi stručnjaci u jednom se ipak slažu: čak 10 žena među najzaslužnijima su za pobjedu demokratskog kandidata Joe Bidena. Među njima posebno se ističe Jennifer O’Malley Dillon, šefica Bidenovog predizbornog stožera i prva žena koja je ikad upravljala pobjedničkom demokratskom predsjedničkom kampanjom.

Uz nju velike zasluge za pobjedu pripisuju se i Aniti Dunn koja je u Stožeru osmišljavala komunikacijske strategije Joe Bidena, a bila je mjesec dana i šefica kampanje te kasnije njegova savjetnica. Symone Sanders pomogla je Bidenu da učvrsti veze s progresivnim, crnim i mlađim demokratima, a u Georgiji Stacey Abrams imala je presudnu ulogu u njegovoj pobjedi u toj državi.

Prijelomni trenutak

Kruzshander Scott, organizatorica izbora Demokratske stranke u Jacksonvilleu na Floridi, zbog svog je angažmana primala tijekom kampanje prijetnje pa joj je morala biti dodijeljena policijska zaštita. Brittany Smalls borila se u Philadelphiji da se osigura biračko pravo mnogima kojima se pokušavalo onemogućiti glasovanje, a Linda Grant bila je u Stožeru zadužena za istraživanja javnog mijenja.

Prijelomni trenutak u Bidenovoj kampanji dogodio se kad je izabrao Kamalu Harris za svoju zamjenicu. Tada su se dramatično povećale donacije pa su se u blagajnu Bidenovog stožera u samo nekoliko dana slile stotine milijuna dolara, a svoju potporu Bidenu definitivno su potvrdili milijuni Afroamerikanaca.

Obiteljska potpora

Još jedna žena bila je od presudne važnosti za Bidenovu pobjedu. Izabrani predsjednik, naime, stalno ističe kako najveće zasluge u njegovom životu i odluci da se kandidira za predsjednika ima njegova supruga Jill Biden. Također kroz cijelu njegovu dugu političku karijeru podupirala ga je i pratila njegova sestra Valerie Biden Owens.

Stoga ne čudi da su sada čak četiri žene u najužem krugu kandidata za ministarske funkcije u novoj Bidenovoj administraciji. Susan Rice najozbiljnija je favoritkinja za mjesto državne tajnice odnosno ministrice vanjskih poslova, Lael Brainard za funkciju ministrice financija, Lily Eskelsen za ministricu prosvjete te Mary Nichols za ministricu zaštite okoliša što će u Bidenovoj vladi biti dužnost od posebnog značaja.

Šefica izbornog stožera

Jennifer Brigid O’Malley Dilllon, 44, stjecala je iskustvo sudjelujući u predizbornim predsjedničkim kampanjama Johna Edwardsa i Baracka Obame gdje je radila kao zamjenica voditelja izbornog stožera. Nakon prve Obamine pobjede radila je na predsjedničkoj tranziciji kao pomoćnica ravnatelja osoblja, a zatim je angažirana kao izvršna direktorica Demokratskog nacionalnog odbora.

Nakon reizbora predsjednika Obame, zajedno s Obaminim suradnicima Stephanie Cutter i Teddyjem Goffom osnovala je političku konzultantsku tvrtku Precision Strategies koja je pomagala Liberalnoj stranci na parlamentarnim izborima u Kanadi. Nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast 2016. bila je predsjednica Povjerenstva za reformu jedinstva Demokratskog nacionalnog odbora.

Briljantni strateg

Joe Biden pozvao ju je krajem ožujka 2019. da preuzme vodstvo njegovog izbornog stožera. S obzirom da je u to vrijeme vodila kampanju bivšeg demokratskog kongresmena Beto O’Rourkea, pristala je pomoći Bidenovoj kampanji u Nevadi, ali se nije željela profesionalno angažirati. No Biden ju je uspio nagovoriti pa je ona početkom travnja 2019. postala voditeljica njegove kampanje.

Ben LaBolt, koji je s njom surađivao tijekom predizbornih kampanja Baracka Obame, kazao je kako je “Jenn briljantni strateg koji poznaje stanje na terenu poput svog dlana, koja zna mehanizme i infrastrukturu Demokratske stranke te je prepoznala podatkovnu infrastrukturu koju valja izgraditi da bi doseglo do što većeg broja glasača. Ona je majstorica u tradicionalnom vođenju kampanje, kao i korištenja modernih, digitalnih načina u predizbornoj utrci,” zaključio je LaBolt.

Kako je uspjela?

Odmah po dolasku na čelo stožera Dillon se usredotočila na osvajanje država “plavog zida” Michigan, Pennsylvaniju i Wisconsin, tradicionalnih uporišta Demokratske stranke koje im je 2016. preoteo Donald Trump. Također, Dillon nije bila pristalica da se novac za kampanju troši na Floridi, Georgiji, Ohiu i Sjevernoj Karolini gdje nije bilo šansi za demokratskog kandidata, nego je sve karte bacila na države “plavog zida” što se kasnije pokazalo bitnim za pobjedu Bidena.

Ona je nagovorila Bidena da čak 13 puta posjeti Pennsylvaniju. Kad se dogodila pandemija COVID 19, Dillon se odmah prilagodila novim okolnostima. U potpunosti se okrenula internetu pa je, među ostalim, lakoćom prikupljala sredstva preko virtualnih donatorskih okupljanja na Zoomu. Bilo je to jednostavno, lišeno stresa i troškova oko organizacije putovanja kandidata.

Demokratska operativka

Anita Dunn, generalna direktorica tvrtke za javne poslove SKDKnickerbocker, sudjelovala je na nizu predsjedničkih kampanja, a zbližila se s Bidenom dok je radila u Bijeloj kući za Baracka Obamu. Dugogodišnjaje demokratska operativka koja je od početka kampanje bila jedna od najbližih suradnica i savjetnica Joe Bidena.

Njena je zadaća bila razraditi strategiju kampanje, koordinirati rad osoblja te kontrolirati financije. Neko je vrijeme bila i šefica stožera zajedno s Gregom Schultzom dok ih nije zamijenila Dillon. Nakon toga nastavila je raditi u stožeru kao Bidenova savjetnica.

Zahvaljujući Stacey Abrams, Biden je dobio tako veliku potporu Afroamerikanaca. Ona se samo u Georgiji izborila da pravo glasa dobije više od 800.000 građana. Abrams i njezina vojska volontera pomogli su demokratima da prvi put nakon više od dva desetljeća drže vodstvo na predsjedničkim izborima u Georgiji.

Ključni izbor potpredsjednice

Izborom Kamale Harris za potpredsjednicu Joe Biden, “stari bijeli čovek iz Delawarea”, pokazao je da prepoznaje znakove vremena. Naime, za najviše 25 godina bijele Amerikanke i Amerikanci više neće predstavljati većinu u zemlji, a sve više birača nema korijene u Europi već u Aziji i Africi. Stoga je imenovanjem Harris Biden na svoju stranu privukao brojne nove glasače.

Među ostalim, nakon njenog imenovanja proračun Bidenove kampanje rastao je eksponencijalno. Osim što je donijela injekciju entuzijazma, Harris je dala Bidenovoj kampanji novu dimenziju. Dick Harpootlian, dugogodišnji Bidenov prijatelj i donator kazao je kako kemija između Bidena i Harris donijela nevjerojatno veliki novac. “Dan nakon što ju je odabrao svi su poludjeli za njima, novac se slijevao, totalno, ludo.”

Financijski rekordi

U kolovozu Biden je srušio sve rekorde jer je prikupio 154 milijuna dolara. Smrt sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg pokrenula je novi tsunami priljeva novca za demokratsku kampanju jer su se liberali uznemirili zbog radikalnog skretanjem Vrhovnog suda udesno. Biden je u rujnu prikupio čak 383 milijuna dolara, uključujući nevjerojatnih 100 milijuna samo u vikendu nakon njezine smrti, nadmašivši u tom mjesecu Trumpa za 135 milijuna dolara.

Majka Kamale Harris je Indijka, a otac Jamajčanin. Kad su joj se roditelji rastali, s majkom i sestrom Mayom živjeli su neko vrijeme u kanadskom Montrealu, gdje je majka sudjelovala u znanstvenom projektu. Kasnije se obitelj vratila u Kamalin rodni Oakland u Kaliforniji. Njena majka bila je borbena aktivistica u pokretu za građanska prava na Sveučilištu Berkeley, a Kamala pamti kako ih je majka formirala kao snažne žene govoreći im: “Nemojte samo sjediti i žaliti se. Učinite nešto!”

Tko je Kamala Harris?

Kamala Harris studirala je politologiju i ekonomiju na Sveučilištu Howard u Washingtonu, a potom pravo u San Franciscu. Početkom 1990. zaposlila se u državnom odvjetništvu, a 2003. postala je prva žena na dužnosti okružnog tužitelja u San Franciscu. Sedam godina kasnije, između 6 kandidata, izabrana je za generalnog prokuratora, osobu s ovlastima ministra pravosuđa i državnog pravobranitelja zadužena za kontrolu pravosuđa u Kaliforniji.

Harris je 2017. izabrana u američki Senat, a 2019. kandidirala se u Demokratskoj stranci za predsjednicu države. Iz utrke se povukla krajem te godine. S obzirom da će Biden sa 78 godina biti najstariji američki predsjednik, moguće je da svoj četverogodišnji mandat neće odraditi do kraja. Tada bi ga, bez raspisivanja izbora, zamijenila Kamala Harris. I ponovo bi bila prva. Prva žena u Bijeloj kući.

Top ministarske pozicije

Susan Rice, najozbiljnija kandidatkinja za funkciju državne tajnice, za vrijeme Billa Clintona, od 1993. do 1997., radila je u Vijeću za nacionalnu sigurnost, od 1997. do 2001. bila je u State Departmentu pomoćnica državnog tajnika za afrička pitanja. Imala je tada svega 32 godine i bila je najmlađa osoba u povijesti SAD-a koja je obavljala tako visoku funkciju.

Bila je suradnica Instituta Brookings, savjetnica za vanjsku politiku demokratskih predsjedničkih kandidata Michaela Dukakisa, Johna Kerryja i Baracka Obame. Nakon što je Obama pobijedio na predsjedničkim izborima 2008., Rice je nominirana za veleposlanicu u Ujedinjenim narodima. Od 2013. do 2016. Rice je bila savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame

Michèle Angelique Flournoy, 60, bivša je zamjenica pomoćnika ministra obrane za vrijeme predsjednika Billa Clintona i zamjenica ministra obrane za predsjednika Baracka Obame. Bila je glavna savjetnica američkih ministara obrane Roberta Gatesa i Leona Panette od veljače 2009. do veljače 2012. te najviše pozicionirana žena u povijesti Pentagona.

Kome idu financije?

Lael Brainard, 58, kandidatkinja za ministricu financija, članica je Odbora guvernera američke Federalne rezerve, gdje obnaša dužnost upravnog guvernera i predsjednice odbora za financijsku stabilnost. Magistrirala je i doktorirala ekonomiju na Sveučilištu Harvard, gdje je bila stipendistica Nacionalne zaklade za znanost.

Od 2009. do 2013. bila je zamjenica ministra financija za međunarodne poslove i savjetnica ministra financija. I ona je bila viša suradnica Brookings Institution. Bila je asistentica i izvanredna profesorica primijenjene ekonomije na Masachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan School of Management te je radila u agenciji McKinsey & Company.

Obiteljske tragedije

Nakon što su mu kćerka i supruga poginuli u prometnoj nesreći Joe Biden godinama se sam brinuo za svoja dva sina. Njegov sin Beau Biden umro je od raka mozga u svibnju 2015. godine, u 46. godini.

S budućom suprugom Jill upoznao se u doba kad je on već bio senator i 9 godina stariji od nje. Jill je kasnije priznala kako je tada izlazila s dečkima u trapericama, cokulama i majicama, pa je pomislila kako njihova veza nikada neće uspjeti. No nakon što ju je Joe peti puta zaprosio, vjenčali su se 1977. u New Yorku. Njihova kći Ashley rođena je 1981. godine.

Presudna uloga Jill

Jill Biden pet godina podučavala je engleskom jeziku adolescente s psihičkim problemima, a stekla je dvije diplome, jednu fakulteta Villanova, a drugu West Chestera. Predavala je u srednjoj školi Claymont te na fakultetu Delaware Technical and Community. Doktorirala je 2007. na Sveučilištu Delawarea te nakon toga predavala engleski na fakultetu Northern Virginia Community.

Joe Biden ne propušta niti jednu priliku kako bi naglasio važnost svoje supruge Jill u njegovu životu. U memoarima “Obećaj mi tata: O životu i politici” Biden je napisao: Jill me vratila u moj stari život. Zbog nje sam pomislio kako bi moja obitelj ponovno mogla postati cijela.”

Nastavite čitati