Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovi hrvatski doktori posebnom metodom liječenja pomažu ljudima s osteoartritisom; jako su uspješni

Najnoviji rezultati liječenja upravo su predstavljeni u važnom znanstvenom časopisu

FOTO: Borko Vukosav

Liječnici i znanstvenici iz Specijalne bolnice Sveta Katarina danas su predstavili najnovije rezultate obećavajuće metode liječenja osteoartritisa, jedne od najraširenijih mišićno-koštanih bolesti. Prije dvije godine, u ovoj su bolnici među prvima u Europi osteoartritis počeli liječiti metodom korištenja mezenhimalnih matičnih stanica koje su izdvojene iz masnog tkiva.

Najnoviji rezultati, koji su upravo objavljeni u časopisu Genes, pokazali su da je kroz ovaj jednostavan, neoperativan zahvat, bol kod pacijenata s tim problemom prepolovljenja ili gotovo nestala.

Bol nestaje ili je bitno smanjena

Kako je na današnjoj konferenciji za medije pojasnio doktor Dragan Primorac, mezenhimalne matične stanice izdvajaju se iz masnog tkiva i, po svojoj definiciji, trebaju dati svako tkivo u organizmu. Izdvajanje je, pojašnjava, jednostavan postupak, a nakon njega te se stanice apliciraju na mjesto gdje je hrskavica oštećena, bez obzira radilo se o kuku ili koljenu.

Osim što je pacijentima značajno umanjena bol, dodaje Primorac, markeri koji pokazuju je li došlo do upale, odnosno je li ona porasla, pokazali su kako nije došlo ni do kakvog negativnog efekta na organizam. “Kvaliteta hrskavice bitno se povećava”, kaže.

Dragan Primorac Borko Vukosav

Do sada se mislilo da se propadanje ne može vratiti

Od osteoartritisa u Hrvatskoj boluje nešto više od četvrtine populacije, dok je, na primjer, broj oboljelih u Sjedinjenim Američkim Državama oko 50 milijuna. Radi se o kroničnoj bolesti koja izaziva sustavnu bol i ukočenost. Kako je na konferenciji pojasnio docent Damir Hudetz, rast hrskavice završava negdje oko dvadesete godine života.

Svaki dan nakon toga, pri kretnju, hrskavica se troši. “Ono što je posebno vrijedno je to da ovi rezultati sugeriraju da se taj proces može preokrenuti. Do sada se mislilo da je taj proces ireverzibilan. Pokazali smo da se on može preokrenuti”, rekao je Hudetz.

Bitno je doći u ranoj fazi bolesti

Kako je dodatno pojasnio, ova metoda liječenja neće, naravno, zaustaviti proces trošenja hrskavice, ali rezultati sugeriraju da ga može nakratko povratiti, posebno kod pacijenata u ranim fazama bolesti. No, napominje kako je u istraživanje bio uključen relativno mali broj ljudi u odnosu na populaciju koja pati od tih problema.

“Ono što smo pokazali kod svih, i što je predmet znanstvenog rada kojeg smo objavili, je nevjerojatan učinak tog masnog tkiva s matičnim stanicama na hrskavicu. I to smo primijetili kod svih pacijenata. Ovisno o fazi bolesti, proporcionalan je učinak”, rekao je Hudetz. Kod pacijenata u završnim fazama bolesti, ona se liječi ugradnjom proteze. No, ova metoda, ako pacijenti dođu u ranim fazama bolesti, može odgoditi taj ishod, kažu iz Svete Katarine.

Damir Hudetz Borko Vukosav

Zahvat se, barem za sada, plaća

Zahvat je registriran kao medicinski postupak i on je, kao takav, dostupan pacijentima. No, s obzirom na to da se zahvat u svijetu izvodi tek nekoliko godina, kliničko iskustvo za sada je skromno. Docent Hudetz kaže kako na temelju svojih iskustava i iskustava kolega iz inozemstva procjenjuju mogu li pacijenta liječiti na ovaj načini ili ne.

Napominje kako je zahvat dostupan široj populaciji, ali da još uvijek spada u domenu postupaka koji pacijenti moraju sami platiti. “Nažalost, naše društvo još nije prepoznalo benefit ovog postupka za generalnu populaciju pa on nije pokriven osnovnim zdravstvenim osiguranjem”, kaže Hudetz. Inače, cijena postupka je 28 tisuća kuna.