Ovih 9 činjenica o muslimanima u SAD-u je realnost koja ruši predrasude

Istina o muslimanima u SAD-u različita je od mnogih stereotipa

ZADNJA IZMJENA: pro 9, 2015
Foto: AFP

Donald Trump izazvao je buru kritika liberala, konzervativaca i onih između nakon što je pozvao na zabranu muslimanima da ulaze u Sjedinjene Države. No, iako je malo vjerojatno da će se takva zabrana i dogoditi dovoljno govori klicanje njegovoj objavi na skupu u Južnoj Karolini, piše CNN.

“Mislim da bismo definitivno trebali zabraniti bilo kojem muslimanu dolazak. Svakom od njih”, rekao je pristaša Trumpa, Charlie Marzka (75). “Razlog je jednostavan: Ne može prepoznati što je njihov stav”.

U stvari, istina o muslimanima u SAD-u je možda iznenađujuća, ali ne na način na koji to vide Trump i njegove pristaše. Istraživanja i studije provedene proteklih nekoliko godina pokazuju da su muslimani bili ključni u pomaganju provedbi zakona i pronalaženju osumnjičenih za terorizam u SAD-u. Mnogi su služili u vojsci štiteći zemlju od terorista. Na mnogo načina, oni su poput drugih Amerikanaca.

Ovo je realnost o muslimanima u SAD-u i pokazatelj kako ona razbija stereotipe:

1. Oni su mali dio populacije SAD-a

Do konkretnih je brojki teško doći, jer se u SAD-u na popisu stanovništva ne prikupljaju vjerski podaci. No, strah od muslimana koji će preuzeti državu i implementirati šerijatske zakone je neutemeljen. Prema nekim procjenama muslimani čine manje od 1 posto odrasle populacije SAD-a. Do 2050. njihov će broj narasti – na 2.1 posto. Od svih muslimana u SAD-u, 63 posto su upravo oni koje Trump želi zabraniti – imigranti.

2. Obrazovaniji su od većine Amerikanaca

Američki muslimani imaju drugi najveći stupanj obrazovanja među glavnim vjerskim skupinama u zemlji, odmah iza Židova. Imaju i veći udio onih koji imaju fakultetske diplome, nego što je to u općoj populaciji SAD-a.

3. Imaju veću ravnopravnost spolova

Položaj žena među američkim muslimanima različit je od stereotipa
Položaj žena među američkim muslimanima različit je od stereotipa AFP

Dok su u mnogim dijelovima svijeta gje žive muslimani, žene ograničene na status drugog reda, to nije slučaj među američkim muslimanima. Gotovo svi od njih, 90 posto, slažu se da bi žene trebale biti u mogućnosti raditi izvan kuće. Među američkim muslimanima ima više žena nego muškaraca s fakultetskom diplomom. Više je vjerojatno da će žene muslimanke u SAD-u raditi u stručnim područjima nego što je to slučaj sa ženama drugih vjerskih skupina.

4. Bili su tu od rođenja nacije

Znanstvenici procjenjuju da su četvrtina do trećine Afrikanaca koji su u SAD došli kao robovi, bili muslimani. Većina je tada prisiljena preobratiti se na kršćanstvo.

5. Nisu grupirani samo u velikim gradovima

Američki muslimani žive i u velikim i u malim gradovima diljem SAD-a. Prva džamija u SAD-u izgrađena je u Rossu u Sjevernoj Dakoti, davne 1929. godine.

6. Religiozni su kao i kršćani

Molitva muslimana u džamiji u SAD-u
Molitva muslimana u džamiji u SAD-u AFP

Generalna percepcija o Muslimanima ima pravo u jednome: većina muslimana je vrlo religiozna. Oko polovice kažu da prisustvuju tjednoj molitvi u petak. No, to ih čini sličnim kršćanima: oko 70 posto kršćana kaže da im je religija važna u životu, a oko 45 posto odlazi na misu na tjednoj bazi.

7. Nisu tako dogmatski kao što su prikazani

Mnogo toga se govori o fundamentalnim muslimanima i njihovom striktnom tumačenju Kurana. No, većina američkih muslimana su raznoliki Istraživanje Pewa pokazalo je da 57 posto američkih muslimana kažu da postoji više od jednog načina interpretacije islama. Sličan broj kaže i da mnoge različite religije mogu dovesti do vječnog života.

8. Bilo je muslimana uključenih u terorizam…

Od 11. rujna 2001. do kraja 2014., 109 američkih muslimana planiralo je napade na ciljeve u SAD-u. Teroristički napadi koje su izvršili muslimani u istom su razdoblju ubili 50 ljudi. U usporedbi s broju ubijenih u drugim masovnim pucnjavama ove godine: 136 – više nego duplo od svih smrtnih slučajeva zadnjih 13 godina u muslimanskom terorizmu u SAD-u.

9. …No govorili su i protiv njega

Muslimani u prosvjedu protiv ISIS-a i terorizma ispred Bijele kuće
Muslimani u prosvjedu protiv ISIS-a i terorizma ispred Bijele kuće AFP

Nakon svakog terorističkog napada u zemlji i muslimana, čuju se poruke: “Gdje je osuda muslimana”. I američki muslimani su progovorili, pa i učinili mnogo više. Sveučilište Duke pokazalo je da je na više osoba za terorizam i počinitelja skrenuta pozornost policije od strane članova zajednice američkih muslimana, nego što je otkriveno kroz istrage vlasti SAD-a. Istraživanje Pewa pokazalo je da otprilike pola američkih muslimana kaže da njihovi vjerski vođe ne istupaju dovoljno protiv islamskog terorizma.

Filip Raunić
Novinar
1266 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program