Politika & Kriminal

Ovo, bojimo se, nije zezancija. Davor Bernardić: ‘Moj SDP imao je najbolji program i najbolji tim’

Citirao je njemačkog teologa usporedivši izbacivanje SDP-ovih članova s nacističkim progonom komunista, Židova i sindikalista

Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić preko Facebooka je poslao poruku svom nasljedniku Peđi Grbinu zbog isključenja oko tri tisuće članova iz stranke, među kojima su i četvero saborskih zastupnika bliskih Bernardiću.

Bernardić je citirao njemačkog teologa i luteranskog pastora Martina Niemöllera i zatim najavio borbu za SDP.

“Budite sigurni, šutjeti nećemo. Djelovat ćemo i očuvati socijaldemokraciju i prostor slobode u društvu. Nastavit ćemo se boriti za prava ljudi koji žele pošteno živjeti od svog rada, za umirovljenike, obespravljene, slabije, za zaštitu svih manjinskih skupina, kao i za djecu i mlade kojima ostavljamo Hrvatsku”, poručio je Bernardić.

‘SDP koji sam ja vodio je imao najbolji program’

Bernardić je u objavu stavio i poveznicu na svoj intervju za Jutarnji list gdje je također posegnuo za Niemöllerovim riječima. Između ostalog, rekao je kako ga Grbin s ovom “potpuno luđačkom čistkom” podsjeća na Iliju Čvorovića u filmu “Balkanski špijun”, koji, kako je rekao Bernardić, svugdje oko sebe vidi unutarnje neprijatelje, pa ih prisluškuje, mlati, zatvara.

Bivši šef SDP-a je uvjeren kako će izvući stranku iz ozbiljnih problema, jer: “SDP kakvog sam ja vodio je imao najbolji program i najbolji tim za oporavak Hrvatske. Kada socijaldemokracija to opet bude imala, neće imati nikakve konkurencije ni na ljevici, ni u Hrvatskoj. Naši birači su po svom životnom opredjeljenju socijaldemokrati i patrioti. A to je većina građana Hrvatske”, poručio je Bernardić.

Najbolji tim izgubio sve izbore

No ta Bernardićeva tvrdnja, kako je SDP pod njegovim vodstvom imao najbolji program i najbolji tim, baš i nije u skladu s rezultatima koje je postizao. Osim što je na lanjskim parlamentarnim izborima Bernardićev SDP imao najgori rezultat od 1995., zbog čega je i podnio ostavku, nisu se proslavili ni na lokalnim izborima 2017. godine. Tada su osvojili 22 gradonačelnička mjesta što je za pet manje nego na izborima 2013., a ostali su na istom broju načelničkih mjesta. Pobijedili su u samo tri županije, od toga u Zagrebačkoj u partnerstvu sa Stjepanom Kožićem, koji je na ovogodišnjim lokalnim izborima išao s HDZ-om.

Ni izbori za Europski parlament 2019. nisu bili pobjedonosni za SDP, koliko god Bernardić proglašavao pobjedu na njima zbog boljeg rezultata od očekivanog. Osvojili su jednak broj mandata kao i HDZ i taj četvrti su dobili tek nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Europsku uniju.

I taj rezultat Bernardićevog SDP-a od 18,71 posto jedan je od najlošijih izbornih rezultata socijaldemokrata.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu