Politika & Kriminal

Ovo djeluje kao blagi kaos: Dok je premijer držao govor u Osijeku, bez njegovog je znanja raspušten lokalni HDZ u Otoku

Zanimljiva pričica o borbi lokalnih moćnika za prevlast

26.05.2019., Zagreb -  Docek izbornih rezultata u sredisnjici HDZ-a na Trgu zrtava fasizma. Premijer Andrej Plenkovic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Dok je u ponedjeljak navečer u Osijeku trajala svečana sjednica na kojoj je obilježena 30. obljetnica osnivanja HDZ-a u tom gradu, a premijer Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u osječkom su HNK govorili o snazi i jedinstvu Hrvatske demokratske zajednice, tridesetak kilometara dalje, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, raspušten je Gradski odbor HDZ-a Grada Otoka.

Dogodilo se točno ono što je Telegram nedavno najavio: pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, Gordana Jandrokovića, gradonačelnik Otoka Josip Šarić, skupio je dovoljan broj potpisa (ukupno 14) s ostavkama članova Gradskog odbora, pa je na sjednici Županijskog odbora u Vinkovcima u ponedjeljak navečer raspušten HDZ u Otoku.

Premijer, navodno, ništa nije znao

Tako je Josip Dabro, vukovarsko-srijemski dožupan i do ponedjeljka navečer predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Otoka izgubio svoju funkciju. No, Dabro je i šef izbornog stožera predsjednice Grabar Kitarović u Otoku, pa njegova smjena ne znači tek puki unutarstranački obračun u ionako duboko podijeljenom HDZ-u vukovarsko-srijemske županije, već i udarac predsjedničinoj kampanji.

Izvori iz HDZ-a tvrde kako je predsjednik HDZ-a, premijer Plenković, bio iznenađen kada je u Osijeku primio tu vijest, jer, navodno, ništa nije znao o Šarićevom udaru na Dabru.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije je Dražen Milinković, saborski zastupnik iz Vinkovaca, koga se, zajedno sa Šarićem, ministrom državne imovine Marijom Banožićem (tajnikom ŽO HDZ-a, također Vinkovčaninom), te vinkovačkom sivom eminencijom, saborskim zastupnikom i potpredsjednikom HDZ-a Tomislavom Čuljkom, smatra frakcijom u sukobu sa županom Božom Galićem i njegovom skupinom u koju spada i Josip Dabro.

Šteta nanesena predsjednici

Kako saznajemo iz izvora bliskih Županijskom odboru HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, protiv raspuštanja HDZ-a u Otoku uz Božu Galića bili su i dožupan Damir Barna, kao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Dio utjecajnih članova HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, bliskih tamošnjem županu Boži Galiću, smatra kako je krajnje neprimjereno raspuštati jedan gradski odbor ni mjesec dana do izbora za predsjednika Republike, te da je nesuglasice trebalo ostaviti za vrijeme nakon predsjedničkih izbora. Oni upozoravaju kako je time nanesena i ozbiljna šteta predsjednici Grabar Kitarović, jer su podjele unutar županije, od iznimne važnosti za HDZ, više nego očite, što ne pridonosi mobilizaciji glasačkog tijela te stranke.

SMS poruke do kojih smo došli

Cijelu akciju raspuštanja otočkog HDZ-a izveo je gradonačelnik Šarić, koji je i dopredsjednik HDZ-a Otoka. On je, kao što je Telegram nedavno i objavio, autor SMS poruke koju je još sredinom rujna ove godine uputio članovima Gradskog odbora, pozivajući na bojkot tamošnjeg HDZ-a.

”Pozdrav ekipa! Prošli tjedan sam vas zvao da se dogovorimo što dalje raditi za dolazak na GO (nakon istupa Krznara i nereagiranja predsjednika GO). Dogovorili smo se da dolazak na GO više nema smisla, te da su narušeni međuljudski odnosi, te da se preko toga ne može prijeći i nastaviti normalno raditi”, napisao je Šarić.

Od tada, Šarić je, kao što smo pisali, tkao mrežu oko Dabre, tako što je na razne načine – bilo zapošljavanjem rodbine u gradskoj upravi, gradskim tvrtkama ili drugim privilegijama – uspio privoljeti veći dio članova Gradskog odbora HDZ-a Otoka da daju ostavke i omoguće raspuštanje tamošnjeg HDZ-a.

Smjena pa raspuštanje mladeži

Uz to što je već 26 godina gradonačelnik Otoka i što je pomoćnih glavnog tajnika HDZ-a, Gordana Jandrokovića, Šarić ima još jednu važnu politički funkciju: koordinator je HDZ-a u pet slavonskih županija. Iz tih funkcija, a ponajviše one pomoćnika glavnog tajnika, Šarić crpi svoju političku moć.

Josip Dabro, do ponedjeljka uvečer predsjednike otočkog HDZ-a, između ostaloga, zamjerio mu se što nije stao u njegovu obranu kada je Šarića na tiskovnoj konferenciji ove jeseni dotadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a Otoka, Igor Krznar, optužio za sumnjiv način na koji vodi Grad Otok. Krznar je odmah nakon tog istupa smijenjen, a Mladež HDZ-a u Otoku raspuštena. Sada je to isto uspio i s Gradskim odborom HDZ-a.

Kako će reagirati središnjica?

Na sjednici Županijskog odbora, kako neslužbeno saznajemo, na kojoj je raspušten otočki HDZ, imenovano je povjerenstvo koje će voditi saborski zastupnik Dražen Milinović, ministar Mario Banožić, te zamjenik glavnog tajnika HDZ-a, Josip Šarić, Uz njih u povjerenstvu, koje će do izbora voditi HDZ u Otoku, su i predsjednici temeljnih ogranaka Ivan Žagar, Marija Čepo, Tomo Babić i Mile Matanović.

Bit će sada vrlo zanimljivo pratiti kako će reagirati središnjica HDZ-a, osobito ako je točno da vodstvo stranke nije imalo nikakvih informacija kakav se udar sprema u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tek nešto više od tri tjedna prije predsjedničkih izbora.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu