Politika & Kriminal

Ovo je 10 najpoznatijih mafijaških likvidacija na zagrebačkom asfaltu

Od početka 90-ih do danas dogodilo se 50-ak mafijaških ubojstava

23.10.2008.,Zagreb, Hrvatska - Jaka ekplozija odjeknula je u Vlaskoj ulici ispred zgrade NCL grupe u kojoj je smjestena redakcija tjednika Nacional. Bomba je eksplodirala ispod Pukaniceva Lexusa. U eksploziji je ubijen sef Nacionala Ivo Pukanic i novinar Niko Franic.
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Hrvatsko mafijaško podzemlje ratuje već desetljećima. Razvoj organiziranoga kriminala počeo je nastankom države, a iako se posljednjih godina situacija po pitanju hladnokrvnih likvidacija primirila, od početka devedesetih do danas dogodilo se 50-ak okrutnih ubojstava koja su sva bila vezana za ljude iz ovog miljea.

Donosimo popis 10 najpoznatijih ubojstava koja su se dogodila u Zagrebu i vezana su za organizirani kriminal.

1. Špejtim Tači (1997.)

Tači je bio član organizacije koju je predvodio Ivan Šakota, a s njim je bio i u društvu kad je ovaj likvidiran ispred kafića u centru Zagreba 1997. Iako je rekao da će osvetiti Šakotu, netko se očito pobrinuo da to ne učini. Izrešetan je hicima iz automatske puške dok je čekao zeleno svjetlo na semaforu na raskrižju Selske i Zagorske ulice.

Nagađalo se i da mu je Šakota rekao ime svog ubojice prije nego je izdahnuo. Ubojica je bio na motoru koji je kasnije pronađen u garaži koju su navodno koristili pripadnici “zločinačke organizacije”. Optužnica je za to ubojstvo teretila Rajka Momčilovića, no ništa nije dokazano.

2. Omer Zahirović (1997.)

Zahirović je likvidiran u krevetu u svojoj kući u Dubravi, i to samo nekoliko dana nakon što je izašao iz zatvora. U tom je napadu ranjena i njegova žena. Nagađalo se da se motiv ubojstva krije u tome što je Zahirović početkom 90-ih godina bacio bombu na kockarnicu Joker, čiji je vlasnik bio Zlatko Bagarić.

3. Zlatko Bagarić (1998.)

Neokrunjeni kralj mafijaškog podzemlja, Bagarić je ubijen u srpnju 1998. godine ispred lokala NK Dubrava. Ubio ga je vlasnik lokala Lazar Rodić, i to pred policajcima koji su netom pristigli, pozvani zbog Bagarićeva divljanja. Osuđen je na tri i pol godine zatvora. Ubojstvu je prethodilo Bagarićevo vrijeđanje i zlostavljanje najstarijeg Rodićeva brata. S Bagarićem su u društvu bili Nikica Jelavić i Miljenko Žaja Krojf u koje je također pucano, no bezuspješno.

4. Željko Šobot (1999.)

Likvidiran je na raskrižju Selske ceste i Tratinske ulice, kad je u njega ispucan cijeli šaržer iz strojnice. Ubijen je navodno jer se previše osamostalio u kamatarenju i poslu s drogom. Nedaleko od automobila kojim su ubojice pobjegli pronađene su i kožne rukavice na kojima je detektiran DNK Davora Zečevića Zeca.

Kako je pisao Net.hr, priča oko ključnog dokaza, odnosno rukavica, zakomplicirala se na suđenju takozvanoj zločinačkoj organizaciji. Tada je, naime, isplivalo na površinu da rukavice nisu izuzete po pravilima struke, što otvara mogućnost podmetanja dokaza. Na tom je suđenju Zeca s ubojstvom Šobota dovodio u vezu zaštićeni svjedok Zoran Miletić, međutim kasnije je promijenio iskaz. Zečević je dva puta oslobođen zbog nedostatka dokaza.

5. Ibrahim Dedić (1999.)

Kontroverzni vlasnik Promdei banke ubijen je ispred svoje zgrade u zagrebačkim Donjim Sveticama. Poznat je po aferi s lažnim slovenskim tolarima. Prema pričanju susjeda, Dedića su dočekala trojica muškaraca, ubila ga i pobjegla crnim BMW-om njemačkih registracija. Pokojni bankar svojedobno je pričao da su njegovi ljudi lomili prste i davili u bačvi vode kako bi prisilili dužnike da vrate novac.

Dedić je, po pričanjima, angažirao ljude koji su likvidirali Željka Šobota jer je on tražio povrat duga. Dedića su potom, navodno, iz osvete ubili Šobotovi ljudi.

6. Vjeko Sliško (2001.)

Sliško je ubijen na Cvjetnom trgu hicem u glavu. Ubio ga je belgijski plaćenik James Cappiau. Njemu je pak na licu mjesta presudio Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić Rus, dok se ostalom dvojicom osumnjičenih Markom Nikolićem Markonijem i Samirom Ivoševićem bavilo hrvatsko pravosuđe. Nikolić je u konačnici oslobođen optužbi za sudjelovanje u ubojstvu, dok je Ivošević dobio kaznu od 13 godina zatvora. Naručitelj Sliškova ubojstva nikad nije otkriven.

7. Dino Pokrovac (2005.)

Ovaj nogometni menadžer likvidiran je u klasičnoj sačekuši na stubištu zgrade u kojoj je živio. Ubijen je s tri hica u glavu i gornji dio tijela. Nekoliko mjeseci prije ubojstva zapaljen mu je automobil, ali Pokrovac je tada tvrdio da se auto sam zapalio. Posuđivanje novca na crnom tržištu navodno bio jedan od glavnih izvora prihoda poznatog menadžera, a kuloari su ga također povezivali s prijevarama na račun osiguravateljskih kuća, odnosno namještanjem prometnih nesreća. Policijska je istraga zbog svih tih Pokrovčevih veza išla u nekoliko smjerova, no bez uspjeha.

8. Lulzim Krasniqi (2006.)

Ovaj navodni albanski narkoboss ubijen je u kvartu Travno ispred zgrade u kojoj je stanovao. Krasniqi je 29 puta kazneno prijavljen zbog prijevara, zloporaba položaja, lihvarskih ugovora, iznuda, krivotvorenja isprava, prikrivanja, nasilništva, no sve te prijave završile su bez osuđujuće presude. Iako ga se u kuloarima dovodilo u vezu i s drogom, švercom oružja i cigaretama, policija mu to nikada nije uspjela dokazati.

9. Ivana Hodak (2008.)

Kći bivše ministrice Ljerke Mintas Hodak i poznatog zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka hladnokrvno je ubijena na stubištu zgrade u kojoj je živjela u strogom centru Zagreba. Iako je za njeno ubojstvo na 30 godina nepravomoćno osuđen Mladen Šlogar, njezin otac tvrdio je da je ona žrtva političke mafije te da je nastradala jer je on branio Vladimira Zagorca.

10. Ivo Pukanić (2008.)

Samo dva tjedna nakon ubojstva Ivane Hodak, na parkiralištu redakcije Nacionala ubijen je Ivo Pukanić. Ispod njegova auta podmetnuta je bomba koja je ubila vlasnika Nacionala i jednog od zaposlenika NCL Media Grupe Niku Franjića, koji se u tom trenutku nalazio u Pukanićevu društvu. Zbog ovog atentata uhićeni su i na zatvorske kazne osuđeni Slobodan Đurović, Robert Matanić, Željko Milovanović, Bojan Gudurić, Luka Matanić i Amir Mafalani. Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, oslobođen je optužbi da je organizirao ubojstvo.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu