Ovo je 6 najvažnijih stvari iz Telegramovih transkripata koji otkrivaju kako je Vrdoljak zataškavao porezne dugove

Transkripti otkrivaju pozadinu odnosa ministra i moćnog poduzetnika

ZADNJA IZMJENA: lip. 29, 2015
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Telegram je u posjedu transkripata razgovora između osječkog poduzetnika Željka Biloša, protiv kojega je podignuta i USKOK-ova optužnica, te HNS-ovog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a iz kojih je jasno vidljivo da je ministar sudjelovao u namještanju poslova u državnoj upravi, zataškavanju poreznog duga, te sličnim poslovima koji mu nisu na ponos.

Ako ste slučajno propustili ekskluzivne transkripte o kojim smo pisali u našem tiskanom izdanju, donosimo vam glavne činjenice koje sadržavaju kompromitirajući transkripti.

1. Tko se spominje u transkriptima?

Transkripti sadrže dio sažetaka razgovora ministra Ivana Vrdoljaka i osječkog poduzetnika Željka Biloša, poznatog po navjećem poreznom dugu u Hrvatskoj, iz lipnja 2012. dok je Vrdoljak obnašao funkciju ministra graditeljstva. Osim Biloša, spominje se i Dario Karlovčan, ravnatelj Agencije za opremu pod tlakom, SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan, bivša ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za unutarnju politiku, Mate Radeljić.

2. O čemu je riječ u transkriptima?

Iz transkripata je vidljivo kako je Biloš u vrlo bliskim odnosima s Vrdoljakom te ga je u više navrata molio za različite usluge; traži od njega pomoć pri zapošljavanju Karlovčana, zataškavanju poreznog duga njegove firme OLT, a vidljivo je i kako je Vrdoljakovo ministarstvo pogodovalo Osječkoj televiziji kojoj je na čelu tada bio upravo Biloš. Osim toga, Biloš je od ministra tražio da mu pomogne oko rješavanja nekih neprofitabilnih stanova, te oko dobivanja HBOR-ovih kredita za Biloševe tvrtke.

3. Koliko je trajala komunikacija na relaciji Vrdoljak-Biloš?

Redovito kontaktiranje trajalo je tri mjeseca od lipnja do rujna 2012. Ministar za Biloša redovito odrađuje posebne zadatke, pokazuju transkripti, a zatim uredno izvještava o svemu što je napravio.

Koncem rujn, komunikacija je naglo prestala. Nakon toga zabilježen je tek jedan Vrdoljakov SMS iz Bruxellesa u kojem poručuje Bilošu kako će mu se javiti. Javio mu se 15.10., no njihova komunikacija je tada već bila reducirana, kako kažu u policiji.

PXL_220114_7184856
Željko Biloš, osječki moćnik, bio je u uskoj vezi s ministrom Vrdoljakom Davor Javorovic/PIXSELL

4. Kako je Vrdoljak zaposlio Karlovčana?

Karlovčan, kojem je šefica na prethodnom radnom mjestu bila Biloševa žena Nada Biloš, imao je popis radnih mjesta na kojima bi htio raditi, kao što je pozicija predsjednika HERE, HEP-a, Fond za zaštitu okoliša. Biloš mu je osigurao sastanke u Vrdoljakovom ministarstvu gdje ga je, kako je vidljivo iz transkripata, Vrdoljak lijepo primio i obećao zvati ljude iz agencija koji su mu prijatelji.

Zanimljiv je transkript razgovora između Biloša i Karlovčana iz rujna gdje Biloš kaže kako “ono neće ići”, misleći na popis radnih mjesta za koje se Karlovčan interesirao, ali mu prenosi Vrdoljakovu poruku da “u četvrtak ujutro bude u ministarstvu, da se pozove na njega ( Biloša) pa će mu Vrdoljak reći što ima.”

Biloš umiruje Karlovčana sljedećim riječima: “Ako ne Centar za praćenje energetskih investicija, onda kod njega u ministarstvo, ali će te zaposliiti. Inspektorat i Fond nemože, to ima SDP pod kontrolom.”

I tako je Karlovčan u lipnju 2013. postao šef Agencije za opremu pod tlakom, a samo tri mjeseca od imenovanja doveo svoju poziciju u pitanje kupnjom šest službenih automobila u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. No, i dan danas je na čelu Agencije.

5. Koja je uloga Biljane Borzan i Nade Čavlović Smiljanec?

Biljana Borzan se, zajedno s ministrom Vrdoljakom, svojski trudila da se Biloševi porezni problemi olakšaju i zataškaju. Ništa od toga vjerojatno ne bi ugledalo svjetlo dana da Nada Čavlović Smiljanec, koja je već bila pod USKOK-ovom istrago, nije od USKOK-a zatražila da se u istragu o milijunskom poreznom dugu tvrtke OLT uključi i Borzan i Vrdoljak. U jednom od ključnih razgovora između Biloša i Joze Petrovića, bliskog suradnika Tomislava Karamarka, poznatog lobista i konzultanta, Biloš mu pojašnjava kako će ministar Vrdoljak lobirati u HBOR-u za Bilošev kredit, te kod Čavlović Smiljanec u vezi s poreznim dugom: “Vrdoljak ide sutra ravno u HBOR, odmah poslije toga zove šeficu, on je jako dobar s njom, da ne talasa oko OLT-a,” dio je razgovora od 3. rujna 2012. između Biloša i Petrovića.

PXL_230414_7636002
Nada Čavlović Smiljanec USKOK-u je predložila da istragu proširi na Borzan i Vrdoljaka Goran Jakus/PIXSELL

6. Kakve veze s transkriptima ima predsjedničin savjetnik?

Mate Radeljić, sadašnji savjetnik za unutarnju politiku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, 2012. bio je zaposlenik Osječke televizije. Njegov šef i ravnatelj Osječke televizije bio je Biloš.
Iz transkripata razgovora između Biloša i Radeljića jasno je da je Vrdoljakovo ministarstvo naručilo od osječke televizije osam emisija te da su svaku platili tri tisuće kuna, dok su ostale televizije dobile znatno manje, tek 1800 po emisiji. Radeljić je bio zadužen i za održavanje odnosa Biloša s Biljanom Borzan što je također jasno iz transkripata njihovih razgovora.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3042 članka Više o autoru