Politika & Kriminal

Afera ministra Crnoje je top tema svih medija, ovih 7 stvari biste trebali znati

Ministar branitelja (HDZ) je prebivalište prijavio u Samoboru, iako živi u Zagrebu

22.01.2016., Zagreb - Mandatar Tihomir Oreskovic na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora predstavio program Vlade i njezine clanove te od zastupnika zatrazio da mu iskazu povjerenje. Tihomir Oreskovic, Mijo Crnoja.
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Tek nekoliko dana nakon što je Sabor potvrdio novu Vladu Republike Hrvatske izbila je prva afera. Centralna figura u njoj je bio novi ministar branitelja Mijo Crnoja, koji je i prije imenovanja izazvao polemike svojim kontroverznim programom, čija je jedna od točaka osnivanje tzv. registra izdajnika, a druga – potpuna lustracija.

Zbog takvih se stavova u njegovu programu, u čijoj je izradi sudjelovao i HDZ-ov Odbor za branitelje, čak nagađalo da bi mu fotelja mogla izmaknuti, no na koncu je ipak izabran za ministra branitelja. U tome mu je svakako poprilično pomogla i činjenica da su ga oni (odnosno barem dio njih) i kandidirali.

No, nakon što je danas objavljeno da je Crnoja lažno prijavio prebivalište u Samoboru, iako zapravo živi u Zagrebu, ponovno su krenuli zahtjevi za njegovom ostavkom. Donosimo vam najvažnije stvari vezane uz ovu aferu.

1. Što je napravio ministar?

Na dan predstavljanja nove Vlade u Saboru i noći u kojoj je izglasano povjerenje novom premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministrima, HDZ je medijima poslao životopise novih šefova resora. U CV-u novog ministra branitelja Mije Crnoje pisala je adresa Gradna 85G u Samoboru. No, na toj se adresi, kako se ispostavilo, nalazi samo straćara, i to na neizgrađenom zemljištu, malo većoj livadi.

Ministar Crnoja navodno već godinama živi s obitelji u zagrebačkom naselju Podsused, a što su novinarima potvrdili i susjedi. Budući da Grad Samobor ima manji prirez od Zagreba, novi ministar zbog adrese plaća manja davanja. Iako živi u Zagrebu.

Životopis Mije Crnoje
Životopis Mije Crnoje

2. Za što ga još optužuju?

Ni 24 sata nakon što je otkriveno da je Crnoja lažno prijavio prebivalište, HRT je objavio nove detalje o tom slučaju. Naime, Grad Samobor ustupio je u listopadu 2010. godine Crnoji bez naknade građevinsko zemljište u cilju stambenog zbrinjavanja, prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a on, kako piše 24sata, od 1998. ima stan u Zagrebu.

Pretragom katastra po čestici navedenoj u ugovoru s Gradom Samoborom dodatno je potvrđeno da je riječ o terenu koji je Crnoja dobio od Grada, a on je i u katastru naveden kao vlasnik.

Podaci iz katastra ažurirani su zadnji put 25. siječnja ove godine. Također, Crnoja je za gradnju kuće 2009. godine dobio i kredit tadašnjeg Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u iznosu od 56.000 eura. Kuća do danas nema ni temelje, barem koliko je suditi po fotografijama s parcele. Također, u ugovoru s gradom Samoborom bilo je navedeno da Crnoja mora u roku od tri godine sagraditi kuću do stupnja roh bau, a u suprotnom je obvezan vratiti zemljište.

Straćara na zemljištu koje je Crnoja dobio od Grada Samobora da na njemu izgradi kuću
Straćara na zemljištu koje je Crnoja dobio od Grada Samobora da na njemu izgradi kuću PIXSELL/PIXSELL

3. Što je Crnoja odgovorio na optužbe?

Ministar branitelja u središnjem je Dnevniku HRT-a večeras priznao kako je prijavljen na adresi u Samoboru na kojoj je samo straćara, ali i naglasio da je on isključivi vlasnik zemljišta te da nije odustao od gradnje obiteljske kuće na tom terenu. “Zemljom mogu raspolagati kako hoću i kad hoću”, kazao je Crnoja. Dodao je da je ondje prijavljen da bi lakše riješio papirologiju za gradnju kuće.

“Prijavljen sam od 11. studenog 2013. godine. Ako je to greška, spreman sam namiriti troškove prema Gradu Zagrebu”, ponovio je Crnoja. Od prijave u Samoboru prošlo je više od dvije godine, a za to je vrijeme Gradu Zagrebu u kojem još uvijek živi trebao platiti prirez u iznosu od oko 3500 kuna, piše Dnevnik.hr.

Istaknuo je kako posjeduje rješenje Općinskog suda u Samoboru kojim se odbacuje zabilježba Grada na to zemljište u slučaju da u roku od tri godine ne izgradi kuću do roh bau faze, a što nije učinio, budući da je ugovor potpisan još 2010. godine.

Podsjetimo, Crnoja je 2010. godine, a u svrhu dobivanja zemljišta od Grada Samobora, potpisao dokument u kojem pod kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da će se sa svojom peteročlanom obitelji trajno nastaniti na području Grada Samobora.

Što je sve Crnoja kazao i kako je komentirao optužbe za nasilničko ponašanje, koje su također u međuvremenu objavljene, možete pročitati OVDJE.

4. Kakve kazne prijete ministru branitelja?

Po tvrdnjama suboraca i prijatelja, Mijo Crnoja već godinama živi u Rakitju, no pojavile su se i informacije da boravi u Podsusedu. Rakitje formalno spada pod Grad Svetu Nedelju, a Podsused je gradska četvrt Zagreba.

Sam Crnoja za sada nije odlučio javno obznaniti gdje točno stanuje, no evidentno je da na adresi – Gradna 85/G, Samobor – što ju je prijavio u službenom životopisu ne boravi. Po Zakonu o prebivalištu i boravištu predviđene su kazne u slučaju neprijavljivanja prebivališta ili pak prijave lažne adrese. One, propisano je u prekršajnim odredbama, iznose od 500 do 5000 kuna.

Provjere prebivališta obavlja policija, a sumnju da neka osoba ne živi na adresi što ju je navela kao mjesto stanovanja može prijaviti bilo koje tijelo javne vlasti.

Hoće li se to dogoditi i u slučaju ministra Crnoje, kojem osim ove novčane kazne prijeti i zatvorska kazna ukoliko se utvrdi da je lažiranjem prebivališta ili boravišta oštetio državni proračun izbjegavši platiti potrebne iznose poreza i prireza na primanja ili mirovinu? Ako je taj iznos premašio 20 tisuća kuna, ministar bi se mogao naći pod optužbom za kršenje članka 256. Kaznenog zakona – točnije utaju poreza, za što zakon propisuje i do deset godina zatvora.

Mijo Crnoja
Mijo Crnoja hdz.hr

5. Što su o aferi kazali u Mostu? I hoće li tražiti smjenu

“To treba istražiti, slažem se, ali ne mogu u ovom trenutku dok nemam sve informacije ispred sebe osim onoga što sam pročitao u medijima. Mislim da ne bi bilo korektno o tome govoriti”, rekao je ranije tijekom dana Božo Petrov o ovoj aferi. Na upit treba li Crnoja odstupiti ako se optužbe pokažu točnima, odgovorio je: “To je njegova odluka. Druga je stvar što bi bilo sa ljudima unutar Mosta”.

Most od HDZ-a traži bezuvjetnu smjenu ministra branitelja Mije Crnoje, doznala je potom Hina iz izvora bliskih toj stranci. “Oko Crnoje nema kompromisa. Most traži njegovu smjenu jer se radi o osobi koja ima previše afera i nikako ne može obnašati ministarsku dužnost”, rekao je poslijepodne izvor iz Mosta.

Nešto kasnije objavljena je i službena izjava Mosta: “O slučaju ministra Mije Crnoje znamo iz medijskih napisa. Sada su i objavljeni neki dokumenti. Moramo provjeriti autentičnost dokumenata, autentičnost napisa i čuti što ministar Crnoja ima za reći”, kazao je Mostov Miroslav Šimić večeras novinarima u Smičiklasovoj, kod sjedišta te stranke. “Ako se pokaže da su nedjela o kojima se piše istinita, takva osoba ne može voditi resor u Vladi niti može biti član hrvatske Vlade”, kazao je Šimić.

Miroslav Šimić, Most
Miroslav Šimić, Most prtscr N1

6. Što je rekao šef HDZ-a?

Potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poslijepodne je o ovom slučaju kazao: “Ne znam detaljno, razgovarat ću s gospodinom Crnojom. Vidim da se sada stvaraju problemi možda tamo gdje ne bi trebali. Ako je nešto pogriješio, sigurno da će biti sankcionirano, a ako nije, neće”.

Kasnije navečer na svom je Facebooku istaknuo kako ne pristaje na linč te da javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra branitelja Mije Crnoje. “To želim i ja znati. Svakom čovjeku, pa i ministru Crnoji treba omogućiti da iznese svoju stranu priče. Nikome ne može biti presuđeno pa niti u ovako žustrom javnom suđenju”, napisao je Karamarko na svojem Facebooku.

[NE PRISTAJEM NA JAVNI LINČ] Javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra Crnoje. To želim i ja znati….

Gepostet von Tomislav Karamarko am Dienstag, 26. Januar 2016

7. Kakve su bile ostale reakcije?

Na Crnojinu aferu reagiralo je mnoštvo istaknutih političara, no znakovito je da se novi premijer Tihomir Orešković uopće nije oglasio, za razliku od Karamarka i Petrova. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač (HDZ) rekao je pak kako nije upoznat sa slučajem. “‘Nisam čuo ništa, ne čitam vam ja novine”, kazao je Kovač. Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak (Most) nije želio odgovoriti treba li Crnoja dati ostavku. “Pričekajmo bilo kakvu odluku u kojoj je njegovo prebivalište, boravište, je li pokrenut bilo kakav postupak, postoje li kakve optužbe; u ovom trenutku ja stvarno nemam informacije”, kazao je Podolnjak.

Drago Prgomet, predsjednik stranke HRID, bio je jasan: ako se dokaže da je Crnoja utajio porez, treba ga smijeniti. SDSS-ov Milorad Pupovac poručuje da ako je sve što se piše o Crnoji istina, moraju reagirati oni koji su nadležni za nadzor zakonitosti i po službenoj dužnosti pokrenuti postupak.

“Budući da je Vlada izabrana na način na koji je izabrana i da je program Vlade donesen na način na koji je donesen, ne čudi me da se ovakve stvari događaju”, rekao je Pupovac te potvrdio da o Crnojinu slučaju namjerava razgovarati u nastavku pregovora o suradnji zastupnika nacionalnih manjina i SDSS-a koji očekuje u srijedu. Više o reakcijama možete pročitati OVDJE.

Zoran Milanović sutra će održati presicu o aferi Crnoja
Zoran Milanović sutra će održati presicu o aferi Crnoja PIXSELL

Iz SDP-a su pak najavili kao će sutra održati sastanak Kluba zastupnika, na kojem će tema biti pokretanje postupak izglasavanja nepovjerenja ministru Crnoji. Takav postupak može zatražiti petina od ukupnog broja saborskih zastupnika, konkretno njih 31, a SDP to može osigurati. Također, aktualni predsjednik SDP-a Zoran Milanović i član Predsjedništva Ranko Ostojić za sutra su najavili konferenciju za novinare, na temu zbivanja u Hrvatskoj te afere koja se vezuje uz HDZ-ova ministra branitelja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu