Ovo je baš ponižavanje građana. Notorni Kuščevićev savjetnik Željko Holik i dalje radi u ministarstvu

Vijesti o glavnom akteru afere s off-shore hobotnicom koja je prenamjenama zemljišta došla do stotina tisuća kvadrata

ZADNJA IZMJENA: ruj 23, 2019
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Željko Holik, jedan od glavnih aktera afere Kuščević, i dalje radi u Ministarstvu uprave. Objavila je to novinarka Slavica Lukić u tiskanom izdanju Jutarnjeg. Kako joj je potvrdila glasnogovornica Željka Perić, Holik od srpnja više nije savjetnik ministra, ali je postavljen na drugu poziciju. U posebno bizarnom detalju slučaja, dokazani off-shore lobist premješten je na svoje ranije radno mjesto, u Službu za pripremu i provedbu EU projekata, i to kao viši savjetnik specijalist.

Željko Holik našao se u središtu skandala kada je otkriven najozbiljniji krak afere bivšeg ministra, o kojoj je Telegram objavio seriju istraživačkih tekstova. Tijekom mandata Lovre Kuščevića na čelu bračke općine Nerežišća, ogromne količine vrijednog zemljišta završile su u rukama off-shore kompanija, a kompleksna mreža malteških tvrtki čvrsto je povezana s upravo sa Željkom Holikom, nekadašnjim glavnim savjetnikom ministra uprave. Po istom modelu kojim je sebi legalizirao kuću, investitorima koji su po Braču kupovali zemljišta van građevinskih zona, Kuščević je izmjenama Prostornog plana omogućio milijunsku zaradu na nekadašnjim pašnjacima i kršu, na kojima im je naknadno dozvoljena gradnja.

Čovjek koji je bio direktor hrvatskih off-shore podružnica

U tom najozbiljnijem skandalu ministra Kuščevića, izmjenama prostornog plana kojima je vlastitu štalu pretvorio u kuću, također su značajno profitirali investitori skriveni iza off-shore kompanija registriranih na Malti. Poslovne knjige njihovih hrvatskih podružnica, prijavljenih na istoj adresi u Splitu, iskazuju ukupnu vrijednost zemljišta od 280 milijuna kuna na raznim hrvatskim otocima, od čega na bračku općinu Nerežišća otpada najmanje 166 tisuća kvadrata.

Upravo je Željko Holik bio direktor hrvatskih podružnica u vlasništvu iste malteške mreže off-shoreova, a njegovo ime pojavilo se u velikom svjetskom skandalu Paradise Papers 2017. godine, kada je razotkriven dio svjetske mreže suspektnih off-shore kompanija. Kao direktor i dioničar, kroz iznimno kompleksne odnose kompanija na Malti, Holik je godinama u bliskim partnerskim odnosima s formalnim vlasnicima vrijednog zemljišta.

Upravo kroz izmjene prostornog plana koje općina Nerežišća donosi 2015. za mandata Lovre Kuščevića, bračko zemljište postaje iznimno vrijedno, a spomenute kompanije za mandata direktora Holika 2015. u poslovne knjige dodaju stotine milijuna kuna zemlje. Osim toga, ekskluzivno je otkrio Telegram, Željko Holik sjedio je na ključnoj sjednici općine Nerežišća, na kojoj je izglasana promjena prostornog plana. Pojednostavljeno, načelnik Lovro Kuščević poticao je izmjene prostornog plana kako bi se izgradili gigantski projekti nepoznatih investitora, a u ime off-shore tvrtki s općinom je pregovarao upravo Željko Holik, čovjek koji mu je nekoliko godina kasnije postao glavni savjetnik u ministarstvu.

Kako su off-shoreovi za općinu radili prostorni plan

Tijekom ključne 2015. godine, dvije kompanije pod Holikovim vodstvom obogatit će svoje bilance. Medis Investments 2013. nema zemljišta u vlasništvu, 2014. iskazuje 64 milijuna kuna zemljišta u bilanci, a 2015., u godini u kojoj dolazi do izmjene plana, 225 milijuna kuna zemljišta. Impunitus d.o.o u poslovnim knjigama 2014. godine iskazuje 66 milijuna kuna zemljišta, iduće godine 84 milijuna kuna. Te dvije kompanije uskoro će se spojiti s Peragom, još jednom tvrtkom iz Mihovilove Širine 13 kojoj je Holik bio na čelu, pa će Perago raspolagati s gotovo 300 milijuna kuna zemljišta.

Telegram je u seriji istraživačkih tekstova tijekom srpnja objavio i video iz te 2015. godine u kojem Željko Holik mrtvo-hladno priča kako su offshoreovi pripremali prostorni plan za Kuščevića.

‘Nema formalno-pravnih razloga za otkaz’

Godine 2017. Željko Holik povlači se s mjesta direktora hrvatskih podružnica i stupa u javnu upravu kao Kuščevićev savjetnik. Kako je također Telegram bio otkrio, gospodin Holik je i 2018. godine, kao službeni savjetnik ministra, na svom webu Investment management Croatia i dalje dilao projekte prikrivenih nekretninskih investitora po Jadranu.

U srpnju ove godine, nakon izbijanja skandala, uspješno se skrivao od novinara i posve pritajio. U službenom odgovoru Telegramu, iz Ministarstva upravo 11. srpnja napisali su tek kako je Željko Holik ožujku 2018. trajno premješten u Službu za EU projekte. “Državni službenik Željko Holik raspoređen je na radno mjesto glavnog savjetnika u Kabinetu ministra na određeno vrijeme do dana prestanka mandata ministra”, napisali su ne precizirajući što će se događati kasnije. Neimenovani izvori iz Ministarstva za Jutarnji su ovih dana ustvrdili kako “nema formalno-pravnih razloga za otkaz, jer je Željko Holik došao javnim natječajem i status državnog službenika u stalnom radnom odnosu”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program