Ovo je čovjek osumnjičen za brutalno ubojstvo kod Omiša

Na razgovoru s novinarima prošle godine pojavio se s hinduističkom tetovažom na čelu

ZADNJA IZMJENA: pro 12, 2019
Foto: Screenshot ŠibenikIn

U Šibeniku je danas uhićen Stipe Ringwald, osumnjičen da je 9. studenog ove godine u Omišu ubio Karmelina Fistanića. U Omišu su uhićena i dvojica muškaraca za koje se sumnja da su organizirala ubojstvo. Ringwald je bivši motociklistički prvak koji je često završavao u zatvoru pa je mu je Slobodna Dalmacija u tekstu prije deset godina izbrojala čak 120 kaznenih prijava.

U tom tekstu Slobodne spominje se prometna nesreća s početka 1990-ih, kada je iz Ringwaldovog auta ispala neka djevojka. On ju je navodno ostavio na cesti gdje se nesretnica smrznula. Ringwald je tijekom godina sudjelovao u još nekoliko teških prometnih nesreća, a policiji je poznat i zbog narušavanja javnog reda i mira, nasilničkog ponašanja, napada na službenu osobu, zlouporabe opojnih droga, prijetnji i pokušaja ubojstva, pisala je Slobodna Dalmacija.

Napadi i tučnjave

Posebno mučno zvuči slučaj iz perioda kada je Ringwald živio u Zagrebu. U travnju 2006. godine napao je svoju tada 19-godišnje djevojku. Kako je pisala Slobodna Dalmacija, Ringwald joj je upao u stan, gurnuo je na krevet, sjeo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je mlatiti šakom. Iživljavanje je trajalo oko 45 minuta, a kad je djevojka napokon uspjela pobjeći, istrčao je za njom vičući: „Ubit ću te, izdala si me”.

Možda je najviše pažnje javnosti privukao sukob u kojem je Ringwald sudjelovao u kolovozu 2006. godine. Tada je uz splitskog kirurga Hrvoja Tomasovića i njegovu tadašnju djevojku Anu Sasso upao u tučnjavu s dva crna britanska turista na Hvaru. Kako je pisala Slobodna, tadašnja Ringwaldova djevojka Karla Krneta navodno je očijukala s Britancima. On je na to reagirao napadom na turiste, a u tučnjavu se potom uključila i Krneta.

Jednom su Britancu izbijeni zubi i dobio je potres mozga, a drugome je Ringwald odgrizao komadić uha. Tomasović je kasnije pričao da je on Ringwalda i Britance pokušavao rastaviti te da su turisti tukli njega dok je bio na tlu. Šibenčanin i njegova djevojka nakon tučnjave su pobjegli. Potraga za njima trajala je oko mjesec dana, a policijski specijalci na kraju su ih uhitili u jednom noćnom klubu u Vinkovcima.

S mamom osuđen zbog dilanja trave

U veljači 2010. godine Ringwald je u Šibeniku uhvaćen s pet kila marihuane vrijednosti 250 tisuća kuna. S njim je pala i njegova tada 63-godišnja majka, te dvojica pomagača. Marihuana je pronađena u Ringwaldovoj kući, a mama Vanja je služila kao knjigovođa u obiteljskom poslu, pisao je tada Jutarnji list. Treći uhićen bio je kurir koji je drogu dopremao iz BiH, dok je četvrti marihuana vagao, pakirao i distribuirao.

Narko banda nepravomoćno je osuđena 2011. godine. Stipe Ringwald dobio je pet godina i četiri mjeseca zatvora zbog organiziranog dilanja marihuane, dok je mama Ringwald osuđena na dvije godine zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela. Ringwald se na presudu žalio sve do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Tamo je tvrdio da mu je država povrijedila presumpciju nevinosti te pravo na pošteno suđenje i poštivanje privatnog života. Sud u tu priču nije povjerovao, pa je Ringwaldov zahtjev odbačen.

Sto dana na Tibetu

Ipak, najzanimljivije detalje o Stipi Ringwaldu objavio je portal ŠibenikIn prošle godine. U tom je tekstu opisano kako se Ringwald na razgovoru s njima pojavio bosonog, s hinduističkom tetovažom na čelu, odjeven u suknju, a sa sobom je nosio macu od koje se navodno nije odvajao. ŠibenikIn spominje i kako je Ringwald na neko vrijeme netragom nestao, a kada se vratio, obitelji i prijateljima je rekao da je na Tibetu boravio stotinu dana, i tamo raskrstio sa starim životom.

Šibenski portal tada je pisao da Ringwald navodno ne pije, nema mobitel, živi od planetarne energije i potpuno je smiren te uz sebe cijelo vrijeme ima malog ljubimca, mače. Čini se da je Ringwald u godinu i pol dana prošao kroz ozbiljnu promjenu. Kako su mediji pisali nakon ubojstva Karmelina Fistanića, ubojica se autu u kojem je ovaj bio parkiran približio na motoru ili skuteru, odjeven u crno i s kacigom na glavi. U žrtvu je ispalio šest hitaca iz automatskog pištolja, nakon čega je odjurio u nepoznatom smjeru.

Tko je još uhićen?

Trojicu muškaraca uhitila je u četvrtak ujutro policija na području Šibenika i Omiša zbog sumnje da su 9. studenoga sudjelovali u ubojstvu 38-godišnjeg Karmelina Fistanića u Omišu, kada mu je ubojica, dok je s djevojkom sjedio u automobilu, prišao motociklom i kroz prozor mu ispalio više hitaca u glavu. Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić izvijestila je da su pripadnici interventne specijalne i kriminalističke policije oko 7 sati ujutro u koordiniranoj akciji uhitili trojicu hrvatskih državljana koji se dovode u vezu s ubojstvom 38-godišnjaka, koje je počinjeno u Omišu.

Jedan, 47-godišnjak, uhićen je u Šibeniku, a 34-godišnjak i 46-godišnjak su uhićeni na području Omiša. Naime, 9. studenoga je na Jadranskoj magistrali u Omišu ubijen 38-godišnji Karmelin Fistanić dok je sjedio u parkiranim vozilu sa svojom djevojkom, kada mu je nepoznati motociklist u glavu ispalio više hitaca.

Slobodna Dalmacija neslužbeno navodi kako su u Omišu uhićeni Jerko Pirić, za kojeg se smatra da je naručio ubojstvo Fistanića koji je bio njegov bivši poslovni partner, te Vlado Zolota koji je navodno pomogao organizirati likvidaciju. Piše i da je policija uspjela doći do informacija koje su ih dovele do odbačenog skutera za kojeg je utvrđeno da je u kolovozu ukraden u Splitu, a na kojemu su vještačenjem navodno pronađeni tragovi DNK ubijenog Fistanića.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2033 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program