Politika & Kriminal

Ovo je WC od 3,86 kvadrata koji Grad Zagreb obnavlja za 287.312 kuna

Rekonstrukcija WC-a na Krešimirovom trgu koštat će više od 10 tisuća eura po kvadratu

Telegram je u posjedu dokumenta koji je Zrinjevac, podružnica Zagrebačkog holdinga, ustupio na traženje vijećnika Vijeća gradske četvrti Donji grad, Roberta Fabera (Zagreb je naš). Riječ je o troškovniku za rekonstrukciju kućice – spremišta sa sanitarnim čvorom na Trgu Petra Kralja Krešimira IV. Prema dokumentu koji je potpisao direktor Zrinjevca, Igor Toljan, obnova WC-kućice od 3,86 kvadrata s PDV-om će koštati 287 312 kuna.

Tako će primjerice, prema troškovniku, skidanje žbuke koštati 4200, skidanje pločica 5000, a demontaža i postavljanje novog umivaonika 6500 kuna. Demontaža i postavljanje dvije nove WC školjke koštat će pak 14.250 kuna po komadu, a završno čišćenje 13.500 kuna. Treba naglasiti kako su sve navedene cijene u troškovniku bez PDV-a.

Budući da javni WC na dječjem igralištu na Krešimircu ima tlocrtne dimenzije 3.25 x 1.7 metara, odnosno 3.86 metara kvadratnih neto, ispada da će njegova obnova prema troškovniku iznositi više od 10 tisuća eura po kvadratu plus PDV.

Može li jeftinije?

Začuđujuće skupom obnovom bavili su se i u emisiji Radio Studenta Strah od slobode. Novinari te emisije usporedili su cifre u dokumentu s onima na stranicama troskovnik.net na kojoj se nalaze razni kalkulatori cijene gradnje i adaptacije. Djelomično tučenje žbuke na javnom WC-u Zagrepčani će platiti 2100 kuna bez PDV-a po kvadratnom metru, iako prema spomenutom kalkulatoru ti radovi stoje par stotina kuna.

Arhitektica Suzana Dobrić Žaja pojašnjava nam kako je troškovnik u stručnom smislu praktički bezvrijedan i to po više osnova. “Nije napisan prema pravilima struke, odnosno na način da se iz stavke može nedvosmisleno vidjeti što sve stavka obuhvaća i koji su sve radovi potrebni. Nadalje, radi preglednosti i lakšeg praćenja radovi se grupiraju po vrstama, što ovdje nije bio slučaj, već se unutar jedne stavke opisuje puno različitih vrsta radova” kaže Žaja.

Tako se naprimjer u jednoj stavci nalazi i skidanje postojećeg krovišta, čišćenje metalne potkonstrukcije, bojanje, postavljanje novih podova i odvoz starog na deponij. “Uz to, nekim stavkama problematične su obračunate količine, a u većini i jedinična cijena”, objašnjava arhitektica Žaja.

Radove zaustavili vijećnici

Vijećnik platforme Zagreb je naš, Robert Faber, kaže kako su ih građani obavijestili da su 18.4. započeli radovi na rekonstrukciji tog WC-a. “Budući da vijećnici gradske četvrti Donji Grad do tada nisu dobili troškovnik, radovi su idući dan obustavljeni na zahtjev predsjednika Vijeća Petra Paradžika.” kaže Faber i dodaje kako za sada nemaju informaciju kada će se oni nastaviti. Obnova WC-a planirana je u sklopu obnove cijelog parka koja košta dodatnih 526 tisuća kuna bez PDV-a.

Na naš upit iz Zagrebačkog holdinga odgovaraju kako je Vijeće Gradske četvrti Donji grad samo uvrstilo obnovu parka u svoj plan komunalnih aktivnosti za ovu godinu. Budući da se radi o lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro na teren su izašli i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Upravo je na zahtjev tih predstavnika, kažu iz Holdinga, u radove uključena rekonstrukcija kućice – spremišta.

“Za cijenu je kriv Zavod za zaštitu spomenika”

“Predstavnici Zavoda su dostavili i stavke radova na rekonstrukciji objekta kao što su: uklanjanje žbuke i ponovno žbukanje; bojanje fasadnom bojom; skidanje azbestno-cementnih ploča i stavljanje crijepa; demontaža stakala te novo ostakljenje žičanim staklom; sanacija i bojanje bravarije vrata, te ugradnja nove brave, skidanje keramičkih pločica podnih i zidnih, te postava novih, demontaža sanitarnog pribora te ugradnja novog. Naknadnim očevidom stručne osobe za predmetne radove utvrđeno je da je osim tih stavki, potrebno dodati još neke kako bi se kućica stavila u funkciju.” kažu iz Holdinga.

Nastavljaju i kako dodatni radovi obuhvaćaju rekonstrukciju postojeće kanalizacije u zoni zahvata, vodovodnih instalacija, te elektro instalacija. U protivnom, tvrde, postojala je velika mogućnost da se nakon rekonstrukcije i puštanja u upotrebu ponovno ide u zahvat jer su vodovodne i kanalizacijske cijevi u zoni zahvata bile začepljene, na mjestima oštećene, a oštećenost i dotrajalost je uočena i na elektro instalacijama. “Izostavljanje tih dodatnih radova dovela bi do naknadnih intervencija na već obnovljenom objektu što bi se odrazilo i na cijenu”, zaključuju u Holdingu.

Nije prvi “zlatni WC”

Ovo inače nije prvi “zlatni WC” u Zagrebu. 2009. je tako otrkiveno da su dva montažna WC-a na okretištima tramvaja Dubrava i Dubec koštali 11,6 tisuća eura po kvadratu. Zahode velike devet metara kvadratnih Grad Zagreb platio je Tvornici željezničkih vagona Gredelj milijun i pol kuna.
USKOK je stoga krajem 2013. protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje Davora Jelavića i još dvije osobe pokrenuo istragu zbog sumnje da su mimo javne nabave omogućili tvrtki ‘Gredelj’ posao izgradnje sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu i tako mu pribavili imovinsku korist od najmanje 105.000 kuna

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu