Politika & Kriminal

Ovo je klinac koji je pucao po vjernicima u sinagogi u San Diegu. Sad ga sumnjiče i da je podmetnuo požar u džamiji

John Earnest (19) autor je manifesta u kojem piše kako su ga inspirirali nedavni napadi na novozelandske džamije

Devetnaestogodišnji John Earnest koji se predao policiji nakon napada na sinagogu na jugu Kalifornije sada je i pod istragom za podmetanje požara u džamiji krajem ožujka, prenosi Reuters pozivajući se na ured šerifa.

U pucnjavi na vjernike u subotu ujutro u sinagogi blizu San Diega jedna ženska osoba je ubijena, a tri su ranjene, uključujući i rabina. Predsjednik Donald Trump na Twitteru je uputio “iskrenu sućut” obiteljima žrtava, dodavši da se čini kako se radi o zločinu iz mržnje te da će vlasti rasvijetliti pozadinu zločina.

Tvrdi da je prošli mjesec podmetnuo požar u džamiji

Mladić je zapucao iz poluautomatskog oružja na vjernike koji su se okupili na obredu u povodu židovskog blagdana Pashe. Nakon uhićenja i identifikacije napadača, ustanovljeno je i da se radi o autoru manifesta koji tvrdi da je prošli mjesec podmetnuo požar u obližnjoj džamiji, nadahnut napadačem koji je na Novom Zelandu ubio skoro 50 muslimanskih vjernika u dvije džamije.

Šerif okruga San Diega Bill Gore je kazao da FBI istražuje Earnestovo “moguće sudjelovanje” u podmetanju požaru u zoru 24. ožujka u Islamskom centru u Escondidu, 24 kilometra sjeverno od Powaya. U tom požaru nije bilo žrtava. Earnest nije imao kriminalni dosje, potvrdio je šerif.

Nastavite čitati