Ovo je ogromno. Sindikat policijskih službenika traži ostavku glavnog ravnatelja zbog Đurđice Klancir

Nezapamćeno oštar istup policajaca dovodi Vladu i premijera u iznimno neugodnu situaciju

ZADNJA IZMJENA: ožu 7, 2019

Sindikat policijskih službenika upravo je izdao priopćenje koje su poslali ministru Davoru Božinoviću i medijima. Smatraju da je slučajem Đurđice Klancir, koju su njihovi kolege morali doći legitimirati u redakciju po nalogu sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića “korištenje policije u političke svrhe i udar na slobodu medija”.

“Danas smo u medijima doznali o evidentnoj zlouporabi policije u političke svrhe i udar na slobodu medija kod slučaja novinarke Đurđice Klancir gdje se policija koristila kao produžena ruka politike za zastrašivanje novinara i to ni više ni manje nego temeljem dopisa odvjetnika lokalnog političara koji je, gle čudom, iz vladajuće stranke”, piše na početku priopćenja.

‘I laiku je jasno da je ovo dodvoravanje moćnicima’

Dalje se referiraju na fotografije koje je danas objavio i Telegram. “Zanimljivo je također da je navedeni političar često viđen u društvu Marka Rašića, sadašnjeg načelnika Policijske uprave zagrebačke, prema čijem su nalogu policijski službenici i postupali, a koji je nekada bio načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke”.

Sindikat dalje objašnjava kako je novinarka Đurđica Klancir javna osoba čije su fotografije dostupne svima, pa i tako i policijskim službenicima uprave sisačko-moslavačke te da je policija mogla utvrditi njene osobne podatke i bez slanja službenika. “I laiku je sasvim jasno da je policija mogla utvrditi podatke i putem informacijskog sustava MUP-a gdje su pohranjene fotografije svih građana, pa tako i gospođe Klancir te da se ovdje radilo o dodvoravanju visokih rukovoditelja u policiji lokalnom moćniku”, piše dalje.

Loša poruka javnosti i poruka novinarima da paze što rade

Sindikat smatra kako su izjave glavnog ravnatelja policije, koji je danas u medijima pravdao ovo postupanje, netočne i neprofesionalne jer sukladno struci, policija neće legitimirati osobu koja joj je poznata, a činjenicu da je novinarka Klancir javna osoba nitko, pa ni sam glavni ravnatelj ne može osporiti. Stoga traže od ministra da pokrene postupak razrješenja Nikole Miline dužnosti glavnog ravnatelja policije, te da zatraži od Službe za unutarnju kontrolu po čijem se nalogu ovako postupalo.

“Ovo je udar na slobodu medija i poruka svim novinarima da paze što pišu i koga istražuju jer bi im policijski službenici, po nalogu šefova koji se pak dodvoravaju lokalnim moćnicima, mogli pokucati na vrata”.

‘Policija će se totalno svesti pod nadzor politike’

Smatraju kako je ovakvo policijsko postupanje loša poruka javnosti i nije odraz poštenih policijskih službenika već odraz stanja u sustavu gdje se na ovom i mnogim primjerima vidi da politika upravlja policijom. Upozoravaju i kako će se predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o policiji, koji se radio mimo svih sindikata, policijski sustav totalno svesti pod nadzor politike, do te mjere da će se neposlušne moći premještati prema političkoj volji.

“Primjera radi, ministra i njegove suradnike imenuje politika, a glavnog ravnatelja ocjenjuje ministar umjesto načelnici uprava kao njegovi prvi suradnici, a piramida sustava rukovođenja u policiji se spušta naniže”, piše na kraju priopćenja koje potpisuje predsjednik sindikata Mario Puškarić.

Nezapamćen istup sindikata ozbiljan je udar ministru i gospodinu Plenkoviću osobno, s obzirom na to da premijer tjednima istupa s tezom kako su apsurdne konstatacije i međunarodne analize koje pokazuju da je u Hrvatskoj situacija sa slobodom medija prilično loša.

NAPAD NA SLOBODU MEDIJATRAŽI SE OSTAVKA GLAVNOG RAVNATELJA POLICIJEBroj: SPS-01-02/18-2019.Zagreb, 6. 3. 2019….

Objavljuje Sindikat Policijskih SlužbenikaSrijeda, 6. ožujka 2019.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program