Politika & Kriminal

Ovo je profesor, heroj, koji je prijavio kolegu s Veterine za seksualno uznemiravanje studentica. 'Očito se zataškavalo'

Telegram je razgovarao s dr. Gomerčićem koji je uzeo izjave 9 studentica, na njih stavio vlastiti potpis i predao službenu prijavu

FOTO: Vjekoslav Skledar

Profesor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, dr. Tomislav Gomerčić, danas je uime studentica prijavio svog kolegu zbog seksualnog uznemiravanja. Dugogodišnjeg profesora optužilo je najmanje devet sadašnjih i bivših studentica.

Telegram je danas razgovarao s dr. Gomerčićem koji je uzeo izjave devet studentica, na njih stavio vlastiti potpis i predao službenu prijavu. “Ja sam slučajno uletio u sve, 99% posla su napravile studentice same”, kaže nam odmah.

Ponudio je pomoć studenticama

Sve je, kaže, krenulo prije nekoliko dana kada je u Facebook grupi Veterina netko objavio link na članak o prijavama za seksualno zlostavljanje na Akademiji dramskih umjetnosti. U komentarima su se počele javljati studentice.

“Jedna od njih počela je pozivati da se jave sve studentice koje su imale problema s dotičnim profesorom. Ja, moram priznati, nisam znao o kome se radi. Kada sam u nedjelju navečer vidio sve te objave dao sam im podršku, rekao im da mi je žao zbog svega i da sam im na raspolaganju ako mogu bilo kako pomoći”, priča nam i nastavlja.

“One su sve priredile, skupile tih 9 iskaza, ali nitko se nije usudio službeno prijaviti pa sam im rekao da ću ja i da ću se osobno potpisati na prijavu. Predao sam to u urudžbeni ured na faksu, na dekana, na Povjerenstvo za stegovnu odgovornost zaposlenika i na predstojnika Klinike za kirurgiju na kojoj predaje kolega kojeg optužuju za uznemiravanje.”

Čeka se dekanova reakcija

Gomerčić je danas u 11 sati službeno predao prijavu. “Meni se dekan još nije službeno javio nakon što sam predao to sve. Čekamo da to proslijedi DORH-u i mislim da ima popriličnih osnova čak i za krivično gonjenje.”

Ovaj profesor nam kaže i kako je iznimno razočaran što uprava fakulteta u zadnjih 15 godina već nije nešto poduzela. “Koliko sam ja čuo to je već treća ili četvrta prijava za tog profesora koja je stigla dekanu. Vjerujem da on nije jedini, ali je očito najgori, kada se pojavi 9 studentica s pisanim izjavama to je već jako ozbiljna stvar”, govori Gomerčić.

“Mislim da je to preozbiljna stvar da bi se rješavala na fakultetu, vjerujem da je tu potreban DORH i ja ću inzistirati na tome. To su ozbiljne pravne i krivične stvari i gnjusne do krajnjih granica”, kaže nam profesor.

‘Očito su prijave zataškane’

Gomerčić nam kaže i kako je, s obzirom na prijašnje prijave protiv istog profesora, a za koje se danas doznalo, jasno da se na fakultetu znalo što se događa. Telegram je danas pitao dekana za slučaj iz 2018., no samo nam je kratko rekao kako tadašnja prijava nije bila službena. Sada je isti profesor udaljen s radnog mjesta.

“Očito su znali za takve stvari ili imali indicije. Očito je bilo prijava i zataškane su i nastavila se takva praksa. Vidim po reakcijama studentica u Facebook grupi da im je laknulo što se napokon to na glas prozborilo”, govori Gomerčić.

Naposljetku zaključuje kako je siguran da će se sada, kada su se uključili i mediji, nešto pokrenuti. “Čim se sve ovoliko razglasilo, mislim da će bilo tko, prije nego što mu padne na pamet uputiti neki nepristojni komentar studenticama ili nešto slično, razmisliti tri puta”, zaključuje.

 

Nastavite čitati