Ovo je sad već skroz apsurdno pa se još uvijek nadamo da je greška; HRT je sad maknuo i Grlićev Ustav Republike Hrvatske

Film je trebao biti prikazan sljedećeg četvrtka, jutros su ipak ubacili nešto drugo

ZADNJA IZMJENA: sij. 12, 2018
Foto: screenshot

HRT je danas sa svog programa izbacio film Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske. Film je bio u programu na HRT 2 za sljedeći četvrtak, no sada je umjesto njega ubačena komedija Majstori, redatelja Dalibora Matanića, objavio je Novi list.

Još uvijek ne znamo točne razloge ovakve promjene na HRT-u, pa možemo samo spekulirati da bi problematična mogla biti radnja Ustava, nagrađivanog Grlićevog filma. Film, naime, između ostalog, prati priču srednjoškolskog profesora koji je po danu radikalni hrvatski nacionalist, dok se noću iskrada iz kuće i hoda ulicama odjeven u haljine.

Druga promjena u zadnja dva dana

Ovo je već druga promjena HRT-a u roku od dva dana koja se može povezati s neobičnim kompromisom s desničarskim udrugama. Naime, kako je i Telegram jučer pisao, HRT je u četvrtak komediju Pave Marinkovića Ministarstvo ljubavi naprasno prebacio s termina u 21 sat u kasniji termin, u 23.30.

Problematična je vjerojatno bila radnja filma u kojem državni inspektorat za obitelj istražuje udovice branitelja koje primaju mirovine, iako potajno žive u izvanbračnim zajednicama.

Ministar branitelja zahtjevao da se film ne prikaže?

No, promjena termina nije bila dovoljan ustupak udovicama branitelja koje su sinoć prosvjedovale pred HRT-om. Rozalija Bartolović, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Zagreb, tako je u svojoj izjavi sinoć iznijela jednu uznemirujuću tvrdnju. Rekal je kako je ministar branitelja Tomo Medved pokušao zaustaviti prikazivanje ovog filma.

“Ministar je i pismeno uputio zahtjev svim odgovornima na HRT-u za neprikazivanjem ovog uratka. Ovog puta moramo se obratiti premijeru Plenkoviću: ‘Tražimo od vas objašnjenje tko to u HRT-u ne želi poslušati riječ i apel vašeg ministra branitelja. Tko to ima veću i jaču moć na HRT-u od ministra vaše i naše Vlade, ako je ministar na sastanku tražio u pisanom obliku da se ponižavajuća komedija ne prikazuje…’, rekla je gospođa Bartolić, kako prenose 24 sata.

Tajana Vlašić
Telegram autor
96 članaka Više o autoru