Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ovo je show i za hrvatsko pravosuđe. Gospođu iz okolice Zagreba banka 32 godine ganja po sudu zbog 5000 kuna

Ljubljanska banka pokušava ovršiti Snježanu J., ali im to ne uspijeva. Ipak, sudski spor i dalje traje

Telegram je upravo otkrio novi, nevjerojatan slučaj sporosti hrvatskog pravosuđa. Protiv gospođe iz okolice Zagreba ovrha se vodi od 1991. godine. Ljubljanska banka želi od nje naplatiti dug, a proces se razvukao na više od 30 godina.

Banka nikako ne uspijeva realizirati naplatu duga za što njezina dužnica, utvrđeno je, nije kriva. Ustavni sud RH zato joj je sada dosudio naknadu od 15 tisuća kuna, odnosno dvije tisuće eura, zbog povrede ustavnog prava na suđenje u razumnom roku.

Njezin dug prema banci bio je 5500 ondašnjih hrvatskih dinara. S obzirom na to da je taj iznos predstavljao nešto manje od pola prosječne plaće, može se izračunati da bi današnji ekvivalent bio oko 5000 kuna. Do danas joj je narastao na više od 30.000 kuna.

Ovrha zbog duga banci

Ustavni suci detaljno su analizirali ovaj slučaj i zaključili da se nije smio toliko otezati. Sve je počelo još 2. kolovoza 1991. kada je Ljubljanska banka odlučila ovršiti gospođu Snježanu J. Kako u tom času nije imala novca na tekućem računu, banka joj je htjela ovršiti ostale račune i štednju.

Ovršno rješenje postalo je pravomoćno u prosincu 1991., a sud je u listopadu 1992. zatražio od nekoliko banaka da dostave sve podatke o računima i štednji gospođe Snježane. Ondašnja Jugobanka Zagreb, Komercijalna banka, te Privredna i Zagrebačka banka odgovorile su im kako kod njih njezinih računa nema.

Kasnije te godine Ljubljanska banka traži od suda da popiše imovinu gospođe Snježane ne bi li se iz nje naplatili. To im očito nije prošlo, jer je sud u siječnju 1993. tražio od Ljubljanske banke ovi prijedlog provedbe ovrhe.

Potraga za dužnicom banke

Idućih par godina banka je u više navrata bezuspješno pokušavala pronaći Snježanu J. Njezinu adresu sudu su dostavili u studenom 1996., pa onda i par puta početkom 2000-ih. Dostavljali su i njezin OIB kako bi ju sud provjerio.

Slali su joj zatim na vrata i policiju i sudskog dostavljača. Bezuspješno.

U međuvremenu, do siječnja 2004. dug je već premašio ondašnjih 12 tisuća kuna. Na to su se nastavile obračunavati zatezne kamate. Za otezanje procesa, navodi Ustavni sud RH, gospođa Snježana nije kriva, bez obzira što nije samoinicijativno podmirila dugovanje banci.

Postoji li još Ljubljanska banka?

Negdje u veljači 2006. sud se zapitao da li Ljubljanska banka još uvijek postoji. Poznato je da te banke u Hrvatskoj tada više nije bilo. Od Trgovačkog suda u Zagrebu dobili su za to i potvrdu – zagrebačka filijala Ljubljanske banke s popisa banaka izbrisana je u lipnju 1996. godine.

Zbog te činjenice sud dva mjeseca kasnije poništava izvršenje prvog rješenja o ovrsi 1991. godine. Zaključuje da gospođu Snježanu ne može ovršiti banka koja više ne postoji. Banka se na to žali, a Županijski sud u Zagrebu utvrđuje kako nije važno što više nema filijale u Zagrebu, jer Ljubljanska banka u Ljubljani i dalje postoji.

Nakon toga bankari opet kreću u potragu za dužnicom. U travnju 2008. traže od suda da joj dug naplati obustavom s plaće. Sud ih dobija jer, kažu, ne mogu tijekom ovršnog postupka mijenjati sredstva izvršenja. Banka se na to žali, no žalbu im viši sud odbija. Spor zato ide dalje.

Je li ovrha uopće još moguća?

U međuvremenu je gospođa Snježana povukla važan potez – zatražila obustavu ovrhe. U siječnju 2022. dužnica je poslala sudu podnesak u kojem se pozvala na Ovršni zakon i zatražila prekid ovrhe. Naime, prema tom zakonu za sve postupke koji su bili pokrenuti prije studenog 2010. ovrhovoditelji su, nakon stupanja na snagu novih zakonskih odredbi, trebali podnijeti nove zahtjeve.

Kako Ljubljanska banka do ožujka 2011. novi zahtjev nije podnijela, po mišljenju gospođe Snježane i njezinog odvjetnika, ovrhu je trebalo obustaviti. Sud ju je, međutim, odbio.

Snježana J. tada je podnijela zahtjev za zaštitom prava na suđenje u razumnom roku. To je predsjednica suda prihvatila, te dala rok od godine dana da se ovaj postupak dovrši. Taj rok ističe 28. siječnja ove godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više