Ovo je ta, kako Plenković tvrdi, najbolja Vlada ikada. Dosad ju je napustilo 14 ministara

Razrješenje ministra zdravstva odvijalo se drugačije nego dosadašnji odlasci iz Vlade

ZADNJA IZMJENA: sij 28, 2020
Foto: PIXSELL

Današnjom smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića, nakon niza Telegramovih otkrića, broj ministara koji su otišli iz vlade premijera Andreja Plenkovića popeo se na nevjerojatnih 14. Iz, nazovimo je, originalne postave iz listopada 2016. godine, u Plenkovićevom timu još je samo sedam ministara i, dakako, sam premijer.

Smjenu ministra, kako smo izvijestili, jutros je novinarima potvrdio glasnogovornik Vlade Marko Milić. No, nije davao detalje, odnosno nije precizirao uz koje obrazloženje je premijer odlučio riješiti se ministra Kujundžića. U međuvremenu je premijer pojasnio da je, pojednostavljeno rečeno, ministra razriješio kako rad Vlade ne bi bio opterećen temama koje skreću fokus s bitnoga.

Od tajnice do ostavke

Premijer Plenković u javnim nastupima redovito, naravno, ostavlja dojam da je uvjeren da je upravo njegova ekipa u Banskim dvorima najbolja Vlada dosad. U jednom intervjuu za Dnevnik Nove TV – u svibnju 2018. godine, prije nego što su doista zaredali ministarski odlasci – na pitanje novinarke je li zadovoljan ministrima, uzvratio je: “Najbolji su”.

Dosadašnji odlasci ministara iz Plenkovićeve vlade odvijali su se uz različita obrazloženja. Smjena ministara iz Mosta u travnju 2017. godine već je praktički postala dio popularne kulture: Plenković je tada zamolio tajnicu Vlade da pripremi odluku o njihovom razrješenju.

Tada su, dakle, otišli Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović, a naknadno i potpredsjednik Vlade iz Mosta Ivan Kovačić koji nije bio na famoznoj sjednici Vlade na kojoj se odigrao performans s tajnicom. Nešto kasnije svojevoljno je otišao tadašnji ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier jer se nije slagao s koalicijom HDZ-a i HNS-a, a potom je razriješen i ministar obrazovanja Pavo Barišić.

Kobno ljeto 2019.

U svibnju 2018. godine otišla je Martina Dalić. Za razliku od današnjeg razrješenja ministra zdravstva, odluku o njezinom odlasku iz Vlade – uz obrazloženje da, zbog situacije oko Agrokora, ne želi biti teret Vladi i HDZ-u – zajednički su novinarima priopćili sad već bivša ministrica i premijer.

Najveća promjena u Vladi događala se prošlog ljeta. Tada su Banske dvore, osim Nade Murganić i Gorana Marića, nakon afera koje je razotkrio Telegram napustili i Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević. Zbog prelaska na novu dužnost, u Vijeće Europe, iz Plenkovićevog tima otišla je i Marija Pejčinović Burić.

Kuščević i Marić tada su podnijeli ostavke, koje je premijer prihvatio, pa su i ta dva slučaja dosta drugačija od situacije s ministrom zdravstva Kujundžićem. On je, podsjetimo, jučer potvrdio da je stavio mandat premijeru na raspolaganje.

Sedmero najizdržljivijih

Odluku o svojoj poziciji prebacio je, dakle, na Plenkovića – a već je jučer iz Vlade stigla neslužbena najava da će se o tome premijer očitovati danas. No, i prije nego što su novinari jutros Plenkovića uspjeli „uhvatiti“ za izjavu o Kujundžiću, iz Vlade je potvrđeno da je premijer smijenio ministra.

Uz, dakako, Plenkovića, koji doista neuobičajeno često ostaje bez najbližih suradnika – njih 14 u svega tri i pol godine – iz originalne postave ostali su Nina Obuljen Koržinek, Zdravko Marić, Damir Krstičević, Tomo Medved, Tomislav Ćorić, Gari Cappelli i Oleg Butković.

 

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
530 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program