Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ovo je taj novi, pošteni HDZ o kojem priča Plenković. Drago Hedl uopće nije pisao ni o jednom od njih

U Slavoniji unutarstranačke funkcije u nedjelju opet preuzimaju Đakić, Kirin, Puljašić, Pilon, Šarić, Miličević...

FOTO: Pixsell/Telegram

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je ovih dana nepravomoćnu osuđujuću presudu toj stranci u suđenju za Fimi mediju, tvrdeći kako je ovo ”drugi HDZ” koji nema nikakve veze s onim iz vremena Ive Sanadera, te kako ”današnje vodstvo ni članstvo stranke ne može biti odgovorno” za tu mega korupcijsku aferu.

Telegram je tu premijerovu tezu odlučio testirati pred unutarstranačke izbore u nedjelju, i to na samo tri slavonske županije – požeško-slavonskoj, virovitičko-podravskoj i vukovarsko-srijemskoj – kako bismo se uvjerili radi li se uistinu o ”novom HDZ-u” u kojem vlada nulta stopa tolerancije protiv kriminala i korupcije.

Puljašiću sude za malverzacije novcem iz EU fondova

Gradonačelniku Požege, Darku Puljašiću, 18. siječnja iduće godine počinje suđenje temeljem optužnice DORH-a za malverzacije subvencijom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, teške milijun kuna. Telegram je o tom slučaju prvi pisao, no unatoč tome Puljašić se u ljeto ove godine našao na listi HDZ-a za Hrvatski sabor i izabran je za zastupnika.

Zbog provođenja istrage u spomenutoj aferi Puljašiću je već 17. rujna skinut zastupnički imunitet. No, to ga nije omelo da se ponovno kandidira za predsjednika gradskog odbora HDZ-a, a s obzirom na to da je jedini kandidat, sasvim će sigurno u nedjelju biti izabran. Puljašić se također kandidirao i za dopredsjednika županijskog odbora i s 585 prikupljenih potpisa ima najveće šanse biti izabran.

Mario Pilon pod istragom zbog pogodovanja

Njegov zamjenik u gradu Požegi i tamošnjem HDZ-u Mario Pilon, na unutarstranačkim izborima u nedjelju kandidirao se za potpredsjednika gradskog odbora i skupio je najviše, 189, potpisa članova. Protiv Pilona traje istraga zbog tajne snimke koja je dostavljena istražnim organima (o čemu je Telegram pisao početkom svibnja ove godine), a na kojoj se navodno čuje – kako je to Telegramu tada tvrdio jedan visokopozicionirani član HDZ-a –kako Pilon traži uslugu za pogodovanje u poslovima koje naručuje Grad Požega.

Inače, Pilon i njegova supruga Ivona punili su stupce crne kronike u travnju 2016. kada je tamošnja policija oboje prekršajno prijavila zbog obiteljskog nasilja, a njegova supruga čak je zatražila i liječničku pomoć, pa je Opća županijska bolnica Policijskoj upravi 7. travnja 2016. poslala izvješće (u čijem je posjedu Telegram) o obiteljskom nasilju i sedam zadobivenih ozljeda. Slučaj je završio na prekršajnom sudu, ali su oboje oslobođeni. Policija, koja je podnijela prekršajnu prijavu, nije se žalila na oslobađajuću presudu.

Kirin iz proračuna ‘izgubio’ milijune

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin ponovno se kandidirao za predsjednika tamošnjeg gradskog odbora HDZ-a, i kao jedini kandidat za tu funkciju sasvim će sigurno biti ponovno izabran. Njegova supruga, Sanja Kirin, pak, s prikupljenih 507 potpisa, natječe se za potpredsjednicu županijskog odbora HDZ-a.

Kirin je krajem kolovoza prošle godine nepravomoćno oslobođen za aferu Fimi medija. USKOK ga je teretio da je, kao ministar unutarnjih poslova u Vladi Ive Sanadera sklapao poslove s Fimi medijom, mada je znao da se tako prikuplja novac za stranačke crne fondove.

No, daleko veća afera dogodila se u Virovitici za vrijeme aktualnog gradonačelnika Kirina, kada je iz gradske blagajne prošle godine netragom nestalo 17 milijuna kuna. Taj slučaj još nije dobio epilog, a za nestanak novca jedini je osumnjičeni pokojni Siniša Plam, pročelnik u gradskoj upravi, koji je počinio suicid.

Đakić u problemima zbog nekretnina

Za predsjednika županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije kao jedini kandidat predložen je Josip Đakić, saborski zastupnik i šef HVIDRA-e. Skupio je 1008 glasova i sasvim će sigurno biti izabran. Đakića je 15. studenoga prošle godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukob interesa zbog neunošenja podataka o svim nekretninama u imovinsku karticu kaznilo s 12.000 kuna.

Telegram je o tom slučaju također pisao, a zanimljivo je da se nakon našeg teksta Đakić javio i zamolio novinara da mu dostavi katastarske čestice spornih nekretnina, jer ih on, kako je tada rekao, nije znao. Đakićevo ime često se spominjalo u crnim kronikama zbog nasilničkog i rasističkog ponašanja njegovih sinova, zbog čega se on javno ispričavao.

Miličević kupovao kulen županijskim novcem

Gradonačelnik Županje, Davor Miličević, protiv kojeg je Povjerenstvo za odlučivanje o sukob interesa nakon Telegramovog teksta nedavno započelo s prikupljanjem dokaza o kupovni tone i pol kulena i kobasica na trošak grada Županje, ponovno se kandidirao za predsjednika gradskog odbora te stranke. Miličević, također, želi postati i potpredsjednik županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije.

Uz aferu s neumjerenom kupovinom slavonskog kulena javnim novcem, Miličević, bivši HDZ-ov zastupnik u tri mandata, ima i pobunu unutar lokalnog odbora svoje stranke. Dvojica HDZ-ovih vijećnika istupila su iz HDZ-a nezadovoljni njegovim vođenjem grada, a Miličević je, zajedno s predsjednicom gradskog vijeća Nadom Galović opstruirao sazivanje gradskog vijeća, svjestan da ondje više nema većinu.

Nakon što su probijeni svi rokovi i nakon žalbe pobunjenih vijećnika Ministarstvu uprave, ipak je pristao sazvati sjednicu, ali tek nakon unutarstranačkih izbora, kako bi novom pobjedom kojoj se nada, osnažio svoj položaj u HDZ-u. Miličević je ostao poznat i kao jedan od petorice članova Visokog časnog suda HDZ-a koji su 1. ožujka 2013. iz stranke izbacili Jadranku Kosor.

Šarića spominjali u aferi Fimi media. I voli peglati kartice

I gradonačelnik Otoka Josip Šarić, poznat po peglanju službenih kreditnih kartica tog grada, uglavnom na poklone raznih ”izaslanstava”, kupnju parfema i slavonskog kulena, u iznosu od 20-ak tisuća kuna mjesečno, kandidirao se za novi mandat, a želi postati i jedan od potpredsjednika stranke na županijskoj razini.

Šarića se spominjalo i u aferi Fimi media, kada je bio zaposlen u HDZ-u kako jedan od pomoćnika tadašnjeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka. Mladen Barišić, šef carine i tadašnji rizničar stranke, rekao je za Šarića da je koristio novac iz crnih stranačkih fondova, a Bianka Matković, tadašnja članica predsjedništva i osoba zadužena za politički marketing HDZ-a, rekla je u istrazi kao je sve poslove u vezi s donacijama i financijama vodilo glavno tajništvo stranke, pa je ponaosob, među ostalima, spomenula i Šarića.

I Dekanić u Vukovaru daleko je od ‘drugog HDZ-a’

Za potpredsjednika županijskog odbora HDZ-a vukovarsko-srijemske županije natječe se i Damir Dekanić, načelnik Općine Andrijaševci, koji je kao šef lokalne uprave Hrvatskih šuma, pod utjecajem alkohola (1,06 g/kg), 29. travnja prošle godine, vozeći službeni automobil marke Škoda, u vlasništvu Hrvatskih šuma, sudjelovao u prometnoj nesreći u mjestu Rokovci, kraj Vinkovaca. Njegov automobil sudario se s Renaultom đakovačkih registracijskih pločica u kojem su bile četiri časne sestre.

Na primjeru samo tri slavonske županije, pred unutarstranačke izbore u HDZ-u, vidi se dakle da je dobar dio predloženih kandidata daleko od onoga što predsjednik stranke, Andrej Plenković, naziva ”drugim HDZ-om”. Na pitanje je li to uistinu ”drugi HDZ”, kako tvrdi prvi čovjek stanke, moglo bi se glatko odgovoriti njegovim citatom: ”No way”, kojeg je također upotrijebio braneći sadašnji HDZ u odnosu na onaj Sanaderov.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više