Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovo je taj stan u kojem je živio Frka Petešić. Prijatelj koji mu ga je dao na korištenje naglo postao ambasador

Stan se od 2018. iznajmljuje za 700 kuna na dan

Nakon što je predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić Telegramu priznao da je lažno prijavio prebivalište na Dugom otoku netom prije nego je dobio državni stan od 96 kvadrata u najstrožem središtu Zagrebu, novinarka Net.hr-a, Đurđica Klancir doznala je kako njegova obitelj od 2014. ima prijavljeno prebivalište u stanu u Vinodolskoj 8 u Zagrebu.

To je stan u vlasništvu supruge Ilije Želalića koji je, nakon što je Frka-Petešić postao šef Ureda premijera, naglo napredovao i postao hrvatski veleposlanik u Alžiru. U stanu je bio prijavljen i sam Frka-Petešić, od 2011. do 2017. godine.

Telegram sada doznaje kako obitelj Želalić taj stan iznajmljuje za 700 kuna na dan. Na stranicama Airbnb-a, stan od 140 kvadrata vodi se kao ‘Luksuzna rezidencija Ivy’ s mogućnošću smještaja šest osoba. U opisu dalje stoji kako su u stanu tri spavaće sobe, tri kreveta te dvije kupaonice.

Oglas za najam stana u kojem je prijavljena obitelj šefa Ureda premijera

Izuzetno komplicirana situacija za Frku-Petešića

Situacija je postala još kompliciranija za Frku-Petešića koji je za Telegram izjavio kako je prije odlaska u Maroko kao veleposlanik, te nakon povratka s mandata, “koristio stan svog prijatelja”. Iz Vlade su pak kazali kako je Frka Petešić dobio državni stan jer nema vlastitu nekretninu, a “nije jednostavno nije više mogao živjeti kod prijatelja s obitelji”.

Nakon otkrića da je taj prijatelj naglo napredovao i postao ambasador kad je Frka Petešić preuzeo funkciju šefa ureda premijera Plenkovića, još nezgodnije zvuči pitanje: zašto mu je sve to vrijeme davao na korištenje stan koji sada iznajmljuje za 700 kuna na dan.

Više o dogovoru s obitelj šefa premijerovog kabineta pokušali smo doznati od vlasnice stana, veleposlanikove supruge Hermine Cebović Želalić, ali se na javno izlistan broj telefona nije javljao nitko. Prema priloženim slikama i recenzijama korisnika, riječ je o održavanom i ugodnom prostoru.

Lažno se prijavio na Dugom otoku

Danima se piše o predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frki-Petešiću i njegovom lažnom prijavljivanju prebivališta na Dugom otoku, koje je sam priznao Telegramu. Iako zakon nalaže da se kao prebivalište prijavi mjesto na kojem se osoba planira trajno nastaniti, evidentno je da to Frka Petešić nikada nije imao namjeru učiniti.

Prebivalište na Dugom otoku prijavio je, doznali smo, u rujnu 2017., kada je postao državni dužnosnik, a mjesec dana kasnije uselio se u stan od 96 kvadrata u centru Zagreba.

Prema jučerašnjem objašnjenju resornog ministarstva, zbog toga što kćeri i supruga žive s njim, Frka-Petešić je ostvario pravo na veći državni stan, 10 kvadrata po članu obitelji. Za taj stan Frka Petešić mjesečno plaća 484 kuna, a kako ga nije unajmio kao običan građanin uštedio je, kako smo istražili, oko 400.000 kuna. Pravni stručnjaci Anto Nobilo, Branko Šerić i Dalija Orešković danima zazivaju DORH da istraže cijeli ovaj slučaj, no oni se još ne oglašavaju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu