Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovo je tvrtka kojoj je šef u INA-i navodno jeftino sredio plin. Prihodi su im lani magično skočili

Firma 2020. nije imala prihoda, a lani je prijavila 220 milijuna kuna

FOTO: Pixsell/Poslovna

U sklopu velike jutrošnje akcije policije i USKOK-a privedeno je više osoba zbog sumnje na zlouporabe u gospodarskom poslovanju i pranje novca. Navodno se radi o malverzacijama u trgovini prirodnim plinom na štetu INA-e – navodno je INA oštećena za najmanje 100 milijuna kuna.

Među privedenima su, prema neslužbenim informacijama, direktor Službe trgovine prirodnim plinom u INA-i Damir Škugor, odvjetnik Josip Šurjak, inače šef Hrvatske odvjetničke komore, i poduzetnik Goran Husić. Šurjak i Husić su suvlasnici u tvrtki OMS upravljanje, a sumnja se da je ta tvrtka, navodno od INA-e kupovala plin po cijeni puno nižoj od tržišne, a zatim ga preprodavala stranoj tvrtki po punoj većoj cijeni.

Tvrtka Josipa Šurjaka i Gorana Husića osnovana je krajem 2019., a u 2020. nije imala nikakvih prihoda. Lani je, pak, prijavila prihod veći od 220 milijuna kuna. Prema podacima u 2021. nisu povećavali niti smanjivali broj zaposlenih, a imaju samo jednog djelatnika. Na svojim stranicama tvrtka navodi da su usmjereni na trgovinu prirodnim plinom na području EU-a te da “zahvaljujući iskustvu pružamo pouzdanu opskrbu plinom malim i velikim industrijskim kupcima”.

Direktor INA-e dobio ‘nagradu’ od 100 milijuna kuna

Damir Škugor i Josip Šurjak navodno su prijatelji, a Škugor je, kao osoba na visokoj poziciji u INA-i i odgovoran za ključne odluke firme, navodno sklopio kupoprodajni ugovor sa Šurjakovom tvrtkom za prodaju plina po puno nižoj cijeni, koji su onda višestruko skuplje prodavali stranim kompanijama, neslužbeno se doznaje.

Škugoru je, prema neslužbenim informacijama, isplaćena nagrada od 100 milijuna kuna, a navodno je 20 milijuna od tog iznosa pokušao oprati kupnjom niza nekretnina.

Kako piše Večernji ta nagrada sjela je na račun člana obitelji jednog od osumnjičenih, a neslužbeno se spominje da je među uhićenima i Škugorov otac. Upravo je prisutnost iznosa od 100 milijuna kuna na računu umirovljenika potaknula Ured za sprječavanje pranja novca da upozori policiju i USKOK. Iz Porezne su također izvijestili da je akcija krenula nakon njihovog upozorenja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više