Politika & Kriminal

Ovo je valjda reforma pravosuđa: Gradić Otok nema srednju školu, nema hotel, nema industrije. Ali dobiva Općinski sud

Ovih je dana potpisana odluka o osnivanju Stalne službe vinkovačkog općinskog suda, u gradiću koji ima znatno manje od 4000 stanovnika

Gradić Otok, koji prema neslužbenim izvorima iz vinkovačke policije, ima značajno manje od 4.000 stanovnika, dobiva Općinski sud. Poznato je da se u izborno vrijeme događaju prvorazredna čuda, no Stalna služba Općinskog suda u Vinkovcima koja će biti smještena u Otoku, uistinu je senzacija.

Grad Otok nema srednju školu, ali je imao direktora; nema hotel ni smještajnih kapaciteta, ali zato ima Turističku zajednicu; nema industrije ali ima industrijsku zonu. Sada je, eto, dobio Općinski sud. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica svečano je krajem travnja s vječnim HDZ-ovim gradonačelnikom Otoka, Josipom Šarićem, koji se na lokalnim izborima ovog mjeseca sprema za osmi mandat (Šarić je na čelu Otoka bio i u vrijeme dok je to mjesto još bilo općina), potpisao Odluku o osnivanju Stalne službe Općinskog suda u Vinkovcima u Otoku.

Gradonačelnik o ovome mašta godinama

Tako će Općinski sud u Vinkovcima imati dvije stalne službe – uz novu u Otoku, već postoji i stalna služba tog suda u Županji. Kako je povodom osnutka Općinskog suda u Otoku objavljeno na stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave, Općinski sud u Vinkovcima u sjedištu godišnje zaprimi oko 13 tisuća predmeta, a prema procjenama sud u Otoku imat će godišnji priliv predmeta od oko tri tisuće predmeta. Na taj način, rečeno je, stanovnicima se značajno olakšava pristup sudu.

Josip Šarić, prema izjavama Telegramovog sugovornika bliskog gradskoj upravi Otoka, već godinama mašta u osnivanju Općinskog suda u Otoku. O tome se pričalo još u vrijeme Ive Sanadera, no njegovim padom ideja je odbačena, ali se o Općinskom sudu u Otoku ponovno počelo govoriti u vrijeme Tomislava Karamarka dok je bio na čelu HDZ-a. Šarić je čak nudio i prostor u zgradi gradske uprave i bio je voljan složiti se i s mogućnošću da sud radi samo dva ili tri dana u tjednu.

Od Vinkovaca udaljen 20-ak kilometara

Sada, stara ideja vječnog gradonačelnika Otoka, napokon se ostvarila. On je svojim političkim vezama u Zagrebu (bio je dugogodišnji pomoćnik bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića) uspio ostvariti svoju nakanu koja nema nikakvog razumnog opravdanja. Iako je Otok od Vinkovaca udaljen svega 20-ak kilometara, dobit će Općinski sud.

Zanimljivo je kako je u istoj toj Vukovarsko-srijemskoj županiji u Gradu Iloku Općinski sud prestao s radom 1. siječnja 2009., a Prekršajni sud godinu dana kasnije, 1. travnja 2010. Za razliku od Otoka, Ilok je čak 60 kilometara udaljen od Vinkovaca, a podjednake je veličine kao Otok. No, za razliku od Otoka, u Iloku nije na vlasti HDZ.

Tvrtka Bonus iz Vinkovaca počela je s uređenjem bivše zgrade policije u Otoku, na koji će, kad radovi budu završeni, a s prozora skinute rešetke, uskoro stajati tabla Općinskog suda u Otoku, stalne službe u Vinkovcima.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu