Ovo je veliko: gradonačelnik Bjelovara otvorio je proračun, ljudi od sada mogu vidjeti na što se troši novac

Riječ je o projektu koji je gradonačelnik Dario Hrebak najavio krajem prošle godine

ZADNJA IZMJENA: svi 20, 2019

Gradonačelnik Bjelovara, HSLS-ov Dario Hrebak platio je krajem veljače 3.626 kuna avionsku kartu za Bukurešt gdje je sudjelovao na summitu gradova i regija. Prošlog rujna bio je, pak, u Podstrani gdje mu je usluga smještaja iz lokalnog proračuna plaćena 1.737 kuna.

Naravno da gradonačelnici putuju i da im se troškovi pokrivaju iz proračuna. Ovdje nije vijest to što je plaćeno, nego što od danas svi mogu vidjeti koliko se i na što troši novac Grada Bjelovara. Riječ je o projektu koji je Hrebak najavio krajem prošle godine. Tada je isticao da će Bjelovarčani imati uvid u svaki račun koji se fakturira prema gradu, odnosno gradskom proračunu.

Koliko se troši na kavu, a koliko na mobitele

Aplikacija je počela raditi od danas, a za očekivati je da će se građani, barem u početku, zabavljati ukucavajući ključne riječi u tražilicu. Recimo “kava”, pa da vide koliko je i kome Grad Bjelovar platio za kavu, šećer i čokoladu za potrebe čajne kuhinje.

Ili, primjerice, koliko iznose troškovi službenih mobitela. Ili da je u siječnju prošle godine za gradonačelnika kupljen novi bežični miš za 234 kune, a onda dva mjeseca kasnije i torba za laptop koja je plaćena 239,90 kuna.

A kad će isto napraviti i ostali?

Novi sustav trebao je biti spreman u ožujku. No, kako piše portal Gradonačelnik.hr, “stvar se zakomplicirala zbog strogih odredbi i kazni koje predviđa GDPR”, odnosno europska Opća uredba o zaštiti podataka. Ipak, Bjelovar je na kraju dobio odobrenje za objavu podataka.

Hrebak je za Gradonačelnik.hr ovako pojasnio objavu: “Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati”. Pozvao je i druge lokalne čelnike da učine isto. Dakle, može se i sad je samo pitanje kada će i drugi, od središnjih do općinski vlasti, slijediti ovaj primjer.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
467 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program