Politika & Kriminal

Ovo na videu Biljana Borzan skače od sreće jer joj je prošao prijedlog o zabrani planiranog kvarenja kućanskih aparata

'Ono kad ti prođe zabrana ugrađenih kvarova za samo dva glasa', objavila je Borzan

FOTO: Screenshot/Twitter

Europarlamentarka Biljana Borzan upravo je objavila video u kojem doslovno skače od sreće jer je u Europskom parlamentu prošao njen prijedlog o zabrani planiranog kvarenja proizvoda. Uz video je napisala kako je prijedlog prošao “za samo dva glasa”. Točnije za njega je glasalo 344 zastupnika. Uz Borzan je na tom prijedlogu radio i Tomislav Sokol, član Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača.

Glavni cilj dokumenta, pod nazivom Akcijski plan za kružno gospodarstvo, je osigurati dulje trajanje potrošačkih uređaja, kako bi se smanjilo zagađenje i potrošačima omogućilo da dobiju najbolje za svoj novac.

Neprihvatljive postavke

Odbor za unutrašnje tržište prije dva tjedna je, iznoseći mišljenje o Akcijskom planu, pozvao da se zabrani planirano kvarenje proizvoda. Nakon njihova poziva, Sokol je kazao da je neprihvatljivo namjerno osmišljavanje i ugrađivanje mehanizama u proizvode kako bi im se skratio vijek trajanja.

„Zato smo se založili da se postojeća Direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi razmotri kao instrument kojim će se planirano zastarijevanje proizvoda apsolutno zabraniti. Istraživanja pokazuju da prosječan pametni telefon traje između godinu i dvije dana, a imamo i primjer da je jedan proizvođač mobilnih uređaja u Italiji kažnjen zbog namjernog usporavanja rada mobilnih telefona”, napomenuo je. Potom je dodao kako “kružno gospodarstvo nije moguće postići bez snažne i promišljene potrošačke politike”.

Financijski udar na kućanstva

Svoje zadovoljstvo tada je izrazila i Biljana Borzan, koja je pritom ukazala na njemačko istraživanje u kojem je kvarenje bijele tehnike poput perilica i hladnjaka u sedam godina poraslo za oko 5 posto.

“Procjenjuju da je to udar po članu kućanstva oko 110 eura na mjesec. To je posebno zabrinjavajuće, ako uzmemo obzir kako modeli kućanskih aparata koje su kupile naše mame i bake još uvijek rade. Zato smo izglasali zahtjev za strogom zabranom ugrađenih kvarova“, kazala je Borzan.

Odbor je tada podržao i “pravo na popravak”. Izglasali su da rezervni dijelovi moraju biti dostupni tijekom očekivanog trajanja uređaja po cijenama koje su razumne u odnosu na cijenu novog proizvoda. Nakon današnjeg glasovanja u Europskom parlamentu, Europska komisija će prijedloge razmotriti i odlučiti hoće li iznijeti zakonodavni prijedlog.

Nastavite čitati