Ovo plavo područje kod Grenlanda moglo bi imati nepredviđen utjecaj na klimu i zato brine znanstvenike

To područje predstavlja zahlađenje, što je neobično jer se svijet zagrijava

ZADNJA IZMJENA: ruj. 30, 2015
Foto: NOAA

Čak i na prvi pogled ističe se mala plava površina karti svijeta prepunoj crvenog. Klimatološka karta crvenom bojom označava područje s višom temperaturom od prosjeka, dok plava boja označava područja niže prosječne temperature.

Malo plavo područje na sjeveru Atlantskog oceana pomalo zbunjuje znanstvenike zato što je to jedno od rijetkih područja na svijetu što pokazuje značajno zahlađenje. Pogotovo kad se uzme u obzir da globalne temperature rastu i da će vjerojatno prethodno ljeto biti najtoplije otkako se bilježe temperaturni podaci.

Tijekom proteklih godina zabilježeno je postupno zahlađenje u Atlantiku, u potpunoj suprotnosti sa zatopljenjem u Tihom oceanu. El Nino je proglašen odgovornim veliku većinu pacifičkog zatopljenja, ali znanstvenici nisu potpuno sigurni u objašnjenje toplijeg područja na Pacifiku. Zatopljenje na tom području odgovorno je za nadprosječno aktivnu sezonu uragana i tajfuna diljem Tihog oceana, a smatra se i da je doprinijelo mnogim drugim klimatološkim promjenama poput kalifornijske suše.

blue blob

Atlantsko hladno područje nalazi se u blizini Grenlanda, a znanstvenici misle da je topljenje leda na Grenlandu barem djelomično odgovorno za poremećaje cirkulacije vode u Atlantiku (AMOC). Ta cirkulacija, čiji dio pod nazivom Zaljevska struja dolazi i u Jadransko more te putuje od Otrantskih vrata uz hrvatsku obalu i niz talijansku.

Drugi bitan dio AMOC-a je i izmjena tople i hladne vode u Atlantiku. Naime, hladna voda po morskom dnu teče prema jugu gdje se zagrijava te podiže na površinu i zagrijava zapadnu obalu Europe. Upravo zbog te cirkulacije vode, Porto ima nekoliko stupnjeva topliju prosječnu temperaturu od New Yorka, iako se nalaze na gotovo identičnim zemljopisnim širinama.

Hladnija slana voda sjevernog Atlantika obično tone na dno zato što je gušća a zamjenjuje ju toplija voda što teče s juga. Međutim, istraživanja pokazuju da ogromne količine slatke vode s Grenlanda sprječavaju potonuće hladne slane vode i time utječu na AMOC.

Sličan scenarij je i u popularnom filmu Dan poslije sutra. U filmu globalno vrijeme promijeni se u nekoliko dana, uzrokuje tornada u Los Angelesu i ogromnu oluju u New Yorku. Na svu sreću, to je samo film i znanstvenici su suglasni da je takav razvoj događaja nemoguć. Međutim, promjene u Atlantiku i Pacifiku daju razloga za zabrinutost.

Utjecaj klimatskih promjena i specifičnih područja hladnoće ili topline može utjecati na normalne oceanske struje i dovesti do drastičnih promjena u vremenu.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru