Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ovo postaje sve bolje; otkriveno da Amerikanci djecu izbjeglica kljukaju tabletama kako bi im s njima bilo lakše

Centar za ljudska prava i ustavno pravo iz Los Angelesa podnio je tužbu

No, ljudi diljem svijeta nisu dobro reagirali na fotografije na kojoj se vide uvjeti u kojima su djeca odvojena od roditelja.
FOTO: Profimedia, Zuma Press - News

Djeca imigranata u prihvatilištima koja financira američka vlada redovito i silom dobivaju niz psihofarmaka za njihove traume nakon što ih se pritvori i u nekim slučajevima razdvoji od roditelja, navodi se u sudskoj tužbi. Djeca u prihvatilištima kao što je Centar Shiloh u Teksasu gotovo sigurno će dobiti lijekove, neovisno o njihovu stanju i bez pristanka roditelja, po tužbi koju je podnio Centar za ljudska prava i ustavno pravo iz Los Angelesa.

Centar Shiloh, koji je specijaliziran za brigu za djecu i mlade s problemima u ponašanju i emocionalnim problemima, nije odgovorio na zahtjev za komentarom. Tužba je podnesena 16. travnja, nedugo nakon uvođenja Trumpove politike “nulte tolerancije” po kojoj se djecu razdvajalo od roditelja koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu. Trump je u srijedu odustao od te politike.

Do devet različitih tableta ujutro i šest navečer

Dužnosnici Ureda za izbjeglice, zaduženog za nadzor tih centara, također nisu bili dostupni za komentar. U tužbi se tvrdi da uzimanje raznih vrsta psihofarmaka u isto vrijeme može uzrokovati ozbiljne štete djeci i traži nadzor da se spriječi korištenje lijekova kao “kemijske luđačke košulje” a ne radi stvarno potrebnog liječenja.

Tužbom se traži promjena te politike i sprječavanje dugotrajnog pritvaranja djece. Neka djeca u Shilohu prijavila su da su dobivala do devet različitih tableta ujutro i šest navečer te da im se prijetilo da će ostati u centru ako ih odbiju. Neki su nasilno dobili injekcije kada su odbili lijekove, navodi se u tužbi.

Jedna majka kazala je da je njezina kći dobila lijekove a da se prije toga nije tražilo dozvolu obitelji iako je centar imao njihove podatke za kontakt. Druga majka kazala je, prema tužbi, da se njezina kći srušila nekoliko puta zbog jakih lijekova protiv anksioznosti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više