Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovo postaje zabavno. Iz HGK brane Burilovića, kažu da ispunjava uvjete za šefa Komore jer je vodio 'trgovačku radnju'

Iz Komore su reagirali na navode inicijative Psihološko proljeće

FOTO: Sascha Krautz

Ranije danas pisali smo o istraživanju građanske inicijative Psihološko proljeće koja je propitivala ispunjava li Luka Burilović formalne uvjete za vođenje Hrvatske gospodarske komore.

Iz inicijative su analizirali njegovu poslovnu biografiju, kako bi utvrdili je li gospodin Burilović proveo deset godina na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu, što je jedan od uvjeta za predsjednika HGK.

Što je utvrdila građanska inicijativa

Posebno su se pritom pozabavili detaljem iz životopisa objavljenog na stranici HGK da je aktualni predsjednik Komore prije 1996. godine bio vlasnik i direktor tvrtke Agrotehna iz Lipovca.

Utvrdili su, međutim, da pri Trgovačkom sudu u Osijeku nikada nije osnovano trgovačko društvo Agrotehna. Trgovačko društvo tog imena osnovano je pri Trgovačkom sudu u Zagrebu, ali su im iz tog suda potvrdili da Burilović u njihov registar nikada nije bio upisan kao osnivač ili član nekog trgovačkog društva.

Nije tvrtka, nego ‘trgovačka radnja’

Iz HGK su maloprije poslali svoje objašnjenje što se zapravo dogodilo – kako to da tvrtke Agrotehna nema registrirane na osječkom sudu, a sa zagrebačkog, gdje tvrtka tog imena postoji, kažu za nemaju registriranog Burilovića kao osnivača ili člana trgovačkog društva.

Agrotehna, koju gospodin Burilović navodi u svojoj biografiji kao tvrtku kojoj je bio vlasnik i direktor, bila je registrirana kao ‘trgovačka radnja’. “Agrotehna Lipovac poslovala je od 24.12.1990. do 4.4.1996. godine kao “trgovačka radnja” koja je u tom razdoblju bila priznati pravni oblik (u gospodarstvu)”, citiramo reakciju poslanu iz HGK.

Što još kažu iz gospodarske komore

Iz Psihološkog proljeća danas su, među ostalim, pozvali Komoru da “objave dokaze koje je Luka Burilović priložio pri svojoj prijavi za predsjednika HGK kako bi se javnost uvjerila ispunjava li uvjete za predsjednika HGK-a”.

Iz Komore, pak, pišu da su još 2014. godine, na traženje dvaju tadašnjih ministarstava (gospodarstva te poduzetništva i obrta), tadašnji Nadzorni i Upravni odbor HGK dali mišljenja “kojim su potvrdili kako je g. Luka Burilović, kao kandidat za mjesto predsjednika HGK, ispunjavao sve Statutom HGK propisane uvjete za navedenu funkciju”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više