Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovo sad već prerasta u vic. Frendica Josipe Rimac i uz vezu je pala državni ispit; drugi put je dobila pitanja

Novi detalji iz istrage protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave

Kako smo intenzivno pisali proteklih desetak dana, bivša tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, pod Uskokovom je istragom, između ostalog, i zbog toga što je svojim prijateljima i stranačkim kolegama pomagala srediti prolazak na državnim stručnim ispitima.

Telegram je upravo doznao detalj koji ovu aferu čini još bizarnijom. Josipa Rimac svojoj je prijateljici, matičarki iz Knina, pokušala srediti državni ispit, no ona je bila toliko loša da je svejedno pala.

Riječ je o Jeleni Drlje, 34-godišnjoj matičarki u Upravnom odjelu za opću upravu Šibensko-kninske županije koja je sada, zbog tog muljanja sa stručnim ispitom, također pod istragom Uskoka.

Sporne poruke Josipi Rimac

Istražitelji su utvrdili da je Jelena Drlje još 13. studenoga 2018. Josipi Rimac počela Whatsappom slati poruke. Napisala joj je da uskoro polaže državni stručni ispit za matičara i da joj treba pomoć, stoji u porukama koje su pronašli inspektori.

“Mogu li dobiti pitanja?”, pitala je, navodi se među dokazima, Jelena Drlje Josipu Rimac. Ona joj, zabilježeno je, odgovara da će sve biti u redu i dodaje: “Riješit ćemo. Dobit ćeš sve što treba”.

Pronađene poruke i s Vibera

Istovremeno, utvrdili su istražitelji, Josipa Rimac Viberom šalje poruke Tereziji Marić, inače načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave. “Moja Jelena polaže ispit u subotu”, piše joj bivša državna tajnica i traži od nje ispitna pitanja. Terezija Marić joj je, tvrdi Uskok, odgovorila da će “staviti zvjezdicu”.

Kada je došao taj 24. studeni 2018. Jelena Drlje se, kako proizlazi iz informacija kojima raspolaže Uskok, nije baš najbolje snašla na ispitu. Tijekom ispita je, stoji u njezinim porukama što su oduzete iz mobitela, Josipi Rimac slala informacije o tome koje dijelove je uspjela napisati, a koje nije.

Rimac: ‘Jelena je zapela’

Zatim je, otkrili su istražitelji, Rimac u 11:37 sati poslala poruku Tereziji Marić da je Jelena Drlje zapela na nekom pitanju. “Aj vidi”, piše joj dalje, a Terezija Marić navodno uzvraća s ‘OK’.

U idućoj pronađenoj poruci Josipa Rimac piše Jeleni Drlje: “Doći će Terezija”.

Sumnja se da je gospođa Marić doista otišla do ispitivačke komisije jer je ubrzo, prema saznanjima Uskoka, napisala Josipi Rimac da je “ispitivač Marijana”, koja je rekla da je “rješenje loše” i da “je ne može pustiti”, misleći evidentno na Jelenu Drlje.

Isptivačica ju nije htjela pustiti

Gospođa Marić još je u jednoj poruci, koju su istražitelji također pronašli, dodala da je “Marijana baš teška” i da Jelenu Drlje još drži unutra. Usput je komentirala “mislim da sad namjerno…”, stoji u jednoj od poruka.

Terezija Marić nakon toga, proizlazi iz poruka, javlja Rimac da je Marijana Smiljanić iz ispitne komisije srušila Jelenu i to baš u kategoriji koja je ključna za nju kao matičarku.

Pitanja za državni stručni ispit

“Pala sam matičarstvo”, javlja Jelena Drlje Josipi Rimac i, kako su dalje utvrdili istražitelji, prenosi poruku kako bi bilo dobro da joj sljedeći put “sredi da polaže kod Lidije”. Josipa Rimac i ovoga puta, prema podacima iz istrage, uvjerava matičarku “da će riješiti”.

Priliku za popravni Jelena Drlje dobiva već 15. prosinca 2018. godine. Desetak dana ranije javlja se Josipi Rimac, te ju, stoji među priloženim dokazima, pita može li joj srediti drugu ispitivačicu. Zatim je 11. prosinca, kako proizlazi iz pronađenih poruka, pita može li vidjeti koji će zadaci biti na pismenom. “Čisto da se pripremim”, objašnjava u idućoj pronađenoj poruci.

I poklončić za Josipu Rimac

Uslijedila je komunikacija između Josipe Rimac i Terezije Marić koja se također nalazi među dokazima. Naime, Josipa Rimac piše Tereziji Marić da izvidi kod koga će “ona njezina Jelena” polagati i koja će biti pitanja.

Terezija Marić odgovara da će reći Kordić (Mariji Kordić, voditeljici Službe za državni ispit). Istražitelji su pronašli i ključno – poruke na Viberu u kojima Terezija Marić Josipi Rimac šalje pitanja i priloge za državni stručni ispit, a Josipa Rimac ih prosljeđuje Jeleni Drlje.

Iz dokumentacije kojom raspolaže USKOK proizlazi da je Jelena Drlje 15. prosinca 2018. položila državni stručni ispit. To je, tvrde istražitelji, porukom i javila Josipi Rimac te zahvalila, napisavši joj da “zaslužuje poklončić”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više