Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovo se ne događa često: Sud kaznio Splićanina jer je pjevao Juru i Bobana

Pjevao je ustaške pjesme, branio se da su domoljubne

12.08.2020., Split - Policijske snage osiguravaju prostor oko Zupanijskog suda u Splitu na kojem je jutros zapocelo sudenje Filipu Zavadlavu (25), optuzenomu za trostruko tesko ubojstvo u Splitu pocetkom ove godine.
Photo: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Splitski prekršajni sud kaznio je 23-godišnjaka zbog pjevanja ustaških pjesama. Presudom koja je još nepravomoćna izrečena mu je novčana kazna od 760 kuna.

Osim zbog tih pjesama, kojima je po stavu suda remetio javni red i mir drugih građana, mladić je proglašen krivim i zbog vitlanja bodežima. To brani Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, pa je dobio još tri tisuće kuna novčane kazne.

Što je točno pjevao?

Incident zbog kojeg se 23-godišnjak našao na sudu zbio se 17. svibnja ove godine u večernjim satima na Pujankama. Tamo se okupilo više ljudi. Među njima je bio i dotični koji je, kako je kazao na sudu, bodeže ponio jer se ‘gradelavalo’ pa je morao narezati meso.

U jednom trenutku počeo je pjevati “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana”. Zatim je još zapjevao “Mi smo vojska četvrta, neće biti četnika!” Netko od susjeda pozvao je policiju koja ga je legitimirala i na kraju prijavila.

Zašto je to napravio?

“Popilo se dosta, iako inače ne pijem puno”, pravdao se na sudu. U svojoj obrani još je naveo da mu je otac bio narednik u IV. gardijskoj brigadi i da čak ima tetoviranog oca na lijevoj nadlaktici. “Sve to me je ponijelo pa sam počeo pjevati domoljubne pjesme”, objašnjavao je na sudu.

Policajci su događaj opisali nešto drugačije. Dobili su, naime, dojavu da netko na Pujankama pjeva ustaške pjesme zbog čega su intervenirali. Nakon privođenja protiv mladića su podnijeli optužni prijedlog na osnovu kojeg je sada i nepravomoćno osuđen.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više