Ovo su rupe u priči ministrice Žalac i Mercedesu

'Auto je kod mame jer je brat zauzeo mamin parking' i ostale nelogičnosti

ZADNJA IZMJENA: ožu 20, 2019

Danas se u medijima pojavila priča o luksuznom Mercedesu E klase koji je već neko vrijeme parkiran u dvorištu kuće ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Novinari Jutarnjeg lista od susjeda su navodno doznali da auto u dvorištu stoji već nekoliko mjeseci, i da ga vozi ministričin suprug, Mario Žalac. Mercedes je nov, registriran 28. siječnja ove godine, cijena mu je 50.000 eura, a dnevni najam stoji 1250 kuna. Nitko od suradnika ministrice Žalac nije želio reći čiji je auto zapravo, a iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kratko su poručili da auto nije u vlasništvu niti najmu obitelji Žalac.

Stoji kod nje, jer je kod mame gužva

Suprug ministrice Žalac za Jutarnji je izjavio kako Mercedes nije njegov, ali nije želio reći kome pripada. Iz Vlade na upit o autu nisu odgovorili ništa. Jutarnji je na kraju doznao da je luksuzni Mercedes u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog tajkuna Josipa Stojanovića Jollyja.

Ministrica se danas malo prije devet sati ujutro obratila novinarima, rekavši da Mercedes nije njezin, nego da pripada njenim roditeljima. Automobil stoji u njezinu dvorištu jer je njezin „brat dovezao svoj auto kod mame i nema se gdje parkirati“, rekla je ministrica Žalac, ali nije uspjela baš najbolje objasniti jesu li njezini roditelji vlasnici auta, ili su ga unajmili.

Pitanja na koja nema odgovora

„Taj su automobil moji roditelji kupili prije dva mjeseca“ prvo je rekla, a onda se ispravila i rekla da je Mercedes „rentan kroz ugovor o najmu i kada se otplati onda će se vjerojatno kupiti, vidjet ćemo“. Ministrica nije odgovorila na pitanja novinara o primanjima svojih roditelja, koji si izgleda mogu priuštiti kupnju auta koji stoji barem 50 tisuća eura, ili u slučaju da su ga unajmili, 1250 kuna dnevno.

Nije htjela odgovoriti ni na to u kakvom je odnosu s poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem, osim što je priznala da ga poznaje. Ministrici smo poslali zamolbu da nam predoči kopiju ugovora o najmu Mercedesa. Odgovor još nismo primili.

Primanja obitelji Žalac

Prema imovinskoj kartici, ministrica i suprug vlasnici su kuće u Vinkovcima, stana u Zagrebu do kojeg su došli nasljedstvom i voćnjaka u Mrzoviću kraj Đakova. Suprug Mario Žalac vlasnik je automehaničarske radnje Auto servis Žaki i prema njezinoj imovinskoj kartici godišnje neto zarađuje 36.784 kune. Imaju dva kredita, jedan na iznos 90.000 eura iz 2012., koji će vraćati 20 godina s ratom 584 eura mjesečno i drugi iz 2016., na koji im mjesečno odlazi 326 eura.

Čime se danas bave roditelji

Roditelji ministrice Žalac, koje je navela kao korisnike leasinga za Mercedes, godinama su etablirani u Slavoniji. Osobito mama, Vinka Ivanković, koja je 90-ih postala stečajna upraviteljica. Kako je 2016. prva pisala Slavica Lukić iz Jutarnjeg, za obitelj je višestruku ulogu odigrala Županjska banka, odnosno jedan od najduljih stečajeva u toj regiji.

Tijekom 12 godina koliko je taj stečaj trajao, upraviteljica Ivanković primala je naknadu 10.000 kuna mjesečno, a gospođa Gabrijela Žalac na Ekonomskom fakultetu u Osijeku diplomirala upravo na temu ‘Stečaj Županjske banke”. Gospođa Vinka Ivanković danas je šefica županijske Hrvatske gospodarske komore.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2133 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program