Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ovo su slučajevi zbog kojih je HDZ ove godine ekspresno izbacivao članove koji su ga sramotili. A Kuščević?

Kuščević je izbačen s booking.coma. HDZ očito razmišlja o dvostrukim konotacijama

Jednako kao što relativizacija ustaškog pozdrava po Plenkovićevom receptu ovisi o oku promatrača, očito se isto može reći i za nanošenje štete ugledu stranke. Nekad je to užasavajući krimen koji rezultira stegovnim mjerama i isključenjem, a nekad, eto, tek relativan problemčić o kojem se šuti, hini iznenađenje ili izbacuju od korištenja oble floskule o institucijama koje rade svoj posao.

Izgleda da pozdrav “Za dom spremni” nije jedina stvar s dvostrukim konotacijama u Hrvatskoj kakvu oblikuje HDZ Andreja Plenkovića. Zločinački pozdrav, koji se, eto, čudesno ponekad prometne u nevini poklik pod kojim se branila Hrvatska u Domovinskom ratu, može se od ovog tjedna stavljati u istu ravan sa “štetom za ugled HDZ-a”.

Ukratko, jednako kao što relativizacija ustaškog pozdrava po Plenkovićevom receptu ovisi o oku promatrača, očito se isto može reći i za nanošenje štete ugledu stranke. Nekad je to užasavajući krimen koji rezultira stegovnim mjerama i isključenjem, a nekad, eto, tek relativan problemčić o kojem se šuti, hini iznenađenje ili izbacuju od korištenja oble floskule o institucijama koje rade svoj posao.

Tisuću kuna vamo-tamo

Evo, početkom ovog mjeseca je USKOK upao u malu slavonsku općinu Čeminac. Tamošnji načelnik općine Zlatko Pinjuh je osumnjičen da je mutio oko državnih subvencija za stambene kredite. Tisuću kuna vamo, tisuću kuna tamo i navodna ukupna šteta od 60-ak tisuća kuna bile su dovoljne za ekspresni crveni karton. Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije je toliko požurio s “rješavanjem Pinjuha” da je na izvanrednoj, telefonskoj sjednici odmah drugi dan pokrenuo stegovni postupak, uz zahtjev da ga se isključi iz stranke, zbog “osobito teških povreda članskih obveza kao i javnog djelovanja i istupanja koja štete ugledu stranke”. Nakon toga Pinjuh je sam napustio HDZ.

Prije manje od pola godine stranka je također ekspresno zaključila da joj ugled narušava zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Požege Igor Krizmanić, jer ga je kćer optužila za obiteljsko nasilje. Nije bilo dovoljno ni to što je Krizmanić sam brzo zamrznuo članstvo – stranka ga je hitro izbrisala iz svojih knjiga.

Pijana kuma i etika u HDZ-u

Samo malo kasnije, u ožujku ove godine, HDZ je, uz sugestiju iz stranke napustila Marijana Obradović, čuvena kuma bivše ministrice Gabrijele Žalac. Obradović je, podsjetimo, u pijanom stanju pregazila pješakinju i zbrisala s mjesta nesreće, a kako su tad Telegramu rekli iz HDZ-a zatraženo je od nje da napusti stranku “zbog nanošenja štete ugledu HDZ-a”.

Ukratko, na prvu loptu doista izgleda da je letvica etičnog ponašanja u HDZ-u za vrijeme Andreja Plenkovića podignuta na solidnu razinu – ako muljaš s po tisuću kuna subvencije za stambeni kredit, ako pijan bježiš s mjesta nesreće ili ako te se povezuje s obiteljskim nasiljem, stranka je neumoljiva. Štetiš njenom ugledu i letiš van.

Kamenčić u Nerežišćima

Samo da nema te, proklete, dvostruke konotacije. Evo, recimo, Lovro Kuščević. Sjećate ga se, lik s bradicom, Brač, referendum, prenamjena zemljišta, žestoka obrana od strane premijera dok voda nije došla baš do grla… Kuščeviću su, naime, na vrata ovog tjedna pokucali dečki i cure s ispravama USKOK-a. Na sva vrata. I ona po Braču i ona u Zagrebu.

Sumnjive su im navodno prenamjene zemljišta na otoku u koje su uključene i off-shore kompanije, dodjela POS-ovih stanova, poslovanje obiteljske tvrtke bivšeg ministra… Uglavnom, čini se da je subvencija stambenog kredita u visini od tisuću kuna mjesečno kakve su presudile Pinjuhu, u odnosu na cifre koje se vezuju uz Kuščevića kap u moru, ili tek kamenčić na golemim prenamijenjenim zemljištima u Nerežišćima na otoku Braču. Šteta za stranku? Nitko se o tome dosad nije oglasio, bar ne u istoj rečenici u kojoj se spominje stegovni ili bilo kakav postupak.

Djed ili pradjed

A onda je došla i fotografija iz Kuščevićeve vile s booking.coma. Na njoj kamin s poznatom slikom Ante Pavelića. I obrana bivšeg ministra o tome da to nije Poglavnik, nego njegov, slijedi citat, “djed ili pradjed”. Booking.com nije bio impresioniran, niti je ulazio u dvostruke konotacije – maknuo je cijelu vilu bivšeg ministra sa svojih stranica.
Štetu za stranku, zanimljivo, i dalje nitko ne spominje. No, tako je to kad se previše ovisi o oku promatrača. Sigurno je i sam Plenković svjestan da to nije najprecizniji instrument.

Sufleri su krivi za sve

Uostalom, prije manje od dva mjeseca (da, zvuči nestvarno) je Plenković o Kuščevićevim aferama koje su se zavaljale po javnosti govorio kao o propustu neupisivanja dvije nekretnine u katastar koji nije takav da se zbog toga mora dovoditi u pitanje ministrov politički i ljudski integritet. I našao krivca u – suflerima.

“Ali sufleri su dosta bitni, ljudi su vrlo jasni u političkim namjerama destabilizacije, destrukcije i rušenja. Ako se s nečim suočavamo od nultog trenutka ove vlade onda je to”, kazao je Plenković 25. lipnja, prije manje od dva mjeseca. Destabilizacija, destrukcija i rušenje? Zvuči kao savršen opis društvenih posljedica dvostrukih konotacija i relativizacije svinjarija u politici.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više