Politika & Kriminal

Ovo su sve županije koje su uvele online nastavu ili će je uvesti ovih dana

Popis dijelova zemlje u kojima učenici opet neće ići u školu prilično je dug

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je danas kako, zbog aktualne situacije sa zarazom, učenici u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji od ponedjeljka prelaze na C model nastave (uglavnom online).

“Danas imamo 241 učenika pozitivnog na koronu, ali svejedno ćemo prijeći na C model”, kazao je Fuchs dodavši da je to rezultat dogovora s lokalnim stožerima. “Taj se pristup pokazao vrlo učinkovit jer se do sada tako uspjelo 78 posto ukupne nastave održati licem u lice”, dodao je.

C model podrazumijeva da učenici od 1. do 4. razreda osnovne i dalje idu u školu, kao i maturanti, a svi ostali slušaju nastavu online. Uz Zagrebačku županiju i Grad Zagreb, koji od ponedjeljka opet uvode C model, u ovim županijama je on već na snazi ili će biti uveden idućih dana:

1. Bjelovarsko-bilogorska

Učenici Bjelovarsko-bilogorske županije su na online nastavi od 29. ožujka. Također je riječ o C modelu koji će, prema sadašnjoj odluci, biti na snazi do 11. travnja. Očekuje se odluka hoće li se ova mjera produžiti.

2. Dubrovačko-neretvanska

Dubrovačko-neretvanska županija dala je preporuku da se od 23. ožujka do 1. travnja nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području gradova i općina u dolini Neretve (gradovi Metković, Opuzen i Ploče te općine Slivno, Zažablje, Pojezerje i Kula Norinska) nastava održava online.

No, za razliku od nekih drugih županija u kojima na nastavu uživo idu i učenici razredne nastave i maturanti, oni su na nastavu u škole pustili samo maturante.

3. Istarska županija

Istarski stožer je temeljem procjene epidemiološke situacije, i uz pozitivno očitovanje osnivača škola, odlučio da se od 12. do 17. travnja obustavlja nastava u osnovnim školama od 1. do 4. razreda.

Dodali su kako škole, koje su to u stanju organizirati, mogu provoditi online nastavu i za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne. Od 5. do 8. razreda nastava će se u istom razdoblju odvijati online. Ovdje od online nastave nisu izuzeti maturanti. Najavljeno je kako je 14. travnja biti donesena nova odluka, za dolazeće razdoblje.

4. Ličko-senjska

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije na području Grada Gospića, Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije, predložio je prelazak svih osnovnih i srednjih škola na održavanje nastave po C modelu i to u razdoblju do 9.travnja. Preporučili su roditeljima koji imaju mogućnost osigurati skrb za najmlađe da ih ne šalju u vrtić u narednom razdoblju od dva tjedna.

5. Međimurska

Stožer civilne zaštite grada Čakovca preporučio je da redovite osnovne škole s područja grada, kao i Centar za odgoj i obrazovanje, od ponedjeljka 29. ožujka ponovo pređu na C-model nastave. Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec zbog svoje specifičnosti može nastaviti s nastavom sukladno sa svojim modelom. Povratak u školske klupe nakon završetka praznika, ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

6. Splitsko-dalmatinska

Zbog trenutne epidemiološke situacije, u Splitsko-dalmatinskoj županiji nastava će se u školama po modelu A održavati samo od 1 do 4 razreda osnovnih škola, dok će svi ostali imati nastavu po modelu C, odnosno online, izvijestio je danas Županijski stožer Civilne zaštite. Također se obustavlja održavanje praktične nastave u školskim objektima.

7. Šibensko-kninska

Grad Šibenik, na zahtjev ravnatelja osnovnih škola Juraj Dalmatinac, Vrpolje i Meterize, izdao je suglasnost da se nastava za niže razrede u navedenim školama odvija po modelu C. Učenici OŠ Juraj Dalmatinac online nastavu prate od ponedjeljka 29. ožujka.

Učenici na otoku Prviću i otoku Zlarinu na model C prešli su 30. ožujka 2021. godine. Odluke su donesene zbog povećanog broja učenika i djelatnika kojima je određena mjera samoizolacije. Povratak u školske klupe predviđen je po završetku uskršnjih školskih praznika.

8. Zadarska

U Zadarskoj županiji je donesena preporuka da se od ponedjeljka, 29. ožujka 2021. godine u svim višim razredima osnovnih škola te u srednjim školama na području Zadarske županije, osim završnih razreda, nastava odvija prema C modelu.

Ovisno o razvoju epidemiološke slike i drugim relevantnim okolnostima predloženi modeli mogu se mijenjati nakon završetka proljetnog odmora učenika, javljaju iz te županije.

9. Vukovarsko-srijemska

Od ponedjeljka 12. travnja, nastava u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija održavat će se po modelu C, odnosno online, osim za niže razrede i maturante, priopćeno je u četvrtak iz Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije.

10. Karlovačka

Stožer Karlovačke županije donio je 24. ožujka odluku po kojoj na online nastavu sve do 11. travnja prelaze srednjoškolci osim maturanata, kao i svi učenici osnovnih škola osim onih koji pohađaju razrednu nastavu. Odluka za naredno razdoblje očekuje se uskoro.

11. Varaždinska

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite u Varaždinskoj županiji, Robert Vugrin, izjavio je danas kako će idući tjedan nastava za učenike viših razreda osnovnih škola te srednjoškolce, osim završnih razreda, biti organizirana online.

12. Primorsko-goranska županija

Ministar Radovan Fuchs je 25. ožujka izvijestio kako je dogovoreno da učenici više županija prelaze na online nastavu 29. ožujka. Među njima su bili i učenici Primorsko-goranske županije, osim maturanata i učenika razredne nastave. Zatim je 31.ožujka objavljeno kako je s rektoricom Sveučilišta u Rijeci dogovoreno da sve aktivnosti sa studentima na sveučilištu pređu na online model.

Iznimke su Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija, gdje se moraju obavljati vježbe, a studenti pomažu i u radu s bolesnicima u zdravstvenom sustavu. Danas je Novi list javio kako će škole vjerojatno sljedećeg tjedna ostati na online nastavi, kao i prije proljetnih praznika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu