Ovo su svi lažirani dokumenti i fotomontaže podmetnuti nesretnom ministru Kuščeviću

Ministar uprave sinoć je na Novoj TV ustvrdio kako mu se podmeće, citiramo, hrpom lažnih dokumenata i netočnih fotomontaža

ZADNJA IZMJENA: lip 24, 2019

Gospodin Lovro Kuščević sinoć je gostovao u Dnevniku Nove TV, ponovno se pokušavajući opravdati za niz afera koje je posljednjih dana otkrio Telegram. Ministar uprave kazao je kako je, citiramo, riječ o “hrpi lažnih dokumenata i netočnih fotomontaža”. O kakvim se točno lažiranim dokumentima i montažama radi, donosimo u nastavku.

1. Pravomoćna presuda protiv tvrtke Kuščević d.o.o. koja je prevarila bračni par iz Splita za kuhinju

U travnju 2009. jedan bračni par iz Splita uplatio je 24.551 kuna za kuhinju tvrtki Kuščević d.o.o., koju je osnovao današnji ministar. S obzirom na to da nisu dobili ni kuhinju ni svoj novac nazad, supružnici su tužili tvrtku i 20. ožujka 2011. godine dobili pravomoćnu presudu kojom su mogli krenuti u ovrhu. Međutim, firma Kuščević d.o.o. više nije imala imovine iz koje bi se mogli naplatiti. Ovo je vrlo zanimljiv detalj u biografiji ministra koji od početka afere svoje podrijetlo imovine opravdava, između ostalog, tezom da je do današnjih nekretnina došao “prodajom biznisa i poslovnih prostora tvrtke”. Jedini biznis koji je imao bio je Kuščević d.o.o. koji je 2012., dakle tri godine nakon incidenta s kuhinjom, otišao u stečaj.

2. Ministar je prije stečaja kupoprodajom izvukao imovinu iz firme i na tome zaradio

Početkom srpnja 2010., Lovro Kuščević kao privatna osoba potpisuje ugovor o kupoprodaji poslovnih prostora tvrtke Kuščević d.o.o. Iznos kupoprodaje nije poznat jer ga ministar taji i nije ga priložio dokumentima koje je sinoć pokazao na Novoj TV i time, kako je rekao “objasnio porijeklo svoje imovine”. Dvije godine kasnije, tvrtka odlazi u stečaj i ostaje dužna milijun kuna dobavljačima i 300.000 kuna državi koji se nisu mogli naplatiti jer više nije bilo imovine. Ministar 2013. prodaje poslovne prostore koje je izvukao iz propale tvrtke, za 301.000 eura. Ministrov otac u emotivnom istupu kazao je kako je “kupnja pa prodaja poslovnih prostora bio najveći uspjeh Lovre Kuščevića”.

U imovinsku karticu 29. kolovoza 2013., ministar upisuje da je vlasnik poslovnih prostora u Supetru vrijednih milijun kuna, iako ih je nekoliko tjedana ranije već bio prodao. I to za više od dva milijuna kuna, dakle dvostruko nego je prijavio Povjerenstvu za sukob interesa.

Čovjek kojem je prodao te poslovne prostore, kako je pisao Jutarnji, jedan je od investitora zbog kojih je Općina Nerežišća mijenjala Prostorni plan, u doba dok je današnji ministar bio načelnik.

3. Kako je štala postala kuća

U zoni koja nije građevinska gospodin Kuščević podigao je štalu. A zatim je Općinsko vijeće Nerežišća izmijenilo poslovni plan tako da štale mogu postati kuće. Kako je Telegram pisao, iz Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije u Supetru odgovorili su nam da su gospodinu Kuščeviću u listopadu 2011. izdali odobrenje za građenje objekta od 77 četvornih metara, koje je kasnije nakon promjene Plana prenamijenio u stambenu zgradu. Ministar je jučer na Novu TV donio dokumente kojima dokazuje da je 2012. kupio 11 kokica hrvatica. Specijalizirani portal kokos.hr kaže da se na jednom kvadratu smije držati devet kokoški. Ministar je za svojih 11 izgradio 77 kvadrata.

4. Zatajenih 260.000 eura

Gospodin Kuščević prema imovinskoj kartici danas ima imovinu vrijednu šest milijuna kuna. Jedini privatni biznis kojim se bavio prije politike, kako smo rekli, bila je propala tvrtka Kuščević d.o.o. Ministar nema prijavljenih kredita, niti je bilo koju nekretninu naslijedio. Uz navedene dokumentirane kuće i zemljišta, ministar ima i 260.000 eura koje je zatajio u svojoj imovinskoj kartici. Naime, nakon spomenute prodaje poslovnog prostora Marijanu Dužiću, gospodin Kuščević nije se u potpunosti odrekao te nekretnine. U zemljišnim knjigama zabilježio je založno pravo zbog, kako piše, osiguranja novčane tražbine od 260 tisuća eura. To bi značilo da Svpetrvs hoteli ministru i dalje duguju taj iznos jer zabilježba još nije uklonjena.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program