Politika & Kriminal

Ovo su Tolušićeve afere koje je Telegram otkrivao tri godine. Kako je moguće da nije otišao puno prije Kuščevića?

Od 2017. godine bavili smo se kaosom u kontroli hrane, sumnjivim poticajima i, konačno, nekretninama za koje nema opravdanje

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, spominje se kao jedan od najizglednijih kandidata za put kojim je u ponedjeljak krenuo Lovro Kuščević, sad već bivši ministar uprave. No, pitanje o tome hoće li i Tolušić biti obuhvaćen onim što premijer Andrej Plenković naziva širom i ambicioznom rekonstrukcijom Vlade, posve je krivo. Ono glasi: zašto Tolušić nije otišao davno prije Kuščevića?

Nećemo se ovdje baviti unutarstranačkim implikacijama i razlozima zbog kojih je Plenković taktizirao, oklijevao i nije smijenio Tolušića, koji je kratko, u vrijeme kada je odlazio Tomislav Karamarko, slovilo kao osoba koja treba preuzeti ne samo HDZ, već nakon pada Tihomira Oreškovića i premijersku funkciju. Podsjetit ćemo na niz afera koje se pletu oko Tolušića. Samo bi nekoliko njih, u svakoj uređenoj zemlji, bilo dovoljno za ostavku. A kada se sve zbroje, predstavljaju nepodnošljivo težak teret za Vladu, HDZ i premijera Plenkovića.

Odakle mu novac za tolike nekretnine?

Neke od Telegramovih istraživačkih priča o Tolušiću

I Tolušić je, baš kao i Kuščević, ozbiljno muljao s prikazivanjem svojih nekretnina u imovinskoj kartici. Teško je povjerovati da je to učinio iz neznanja, kako je kasnije, kad je Telegram otkrio aferu, pokušavao objasniti. Logičnije je objašnjenje da je Tolušić to činio svjestan kako bi teško mogao dokazati da je u kratkom vremenu kupio nekoliko stanova, a potom još sagradio kuću od 330 metara četvornih i do nje ”roštilj” od 120 m². Kao što je poznato, kvadraturu kuće je prepolovio, a ”roštilj”, u naravi zgradu od 120 metara četvornih, uopće nije prikazao.

Pritom je, uhvaćen u aferi, iznio i nekoliko neistina i obećanja koja nikada nije ispunio. Tvrdio je kako su mu upravo u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa rekli da u imovinsku karticu treba unijeti samo neto površinu kuće, što su ondje demantirali. Potom je teatralno, pred tv-kamerama, pozivao novinare da budu njegovi gosti i osobno dođu premjeriti kuću kako bi se uvjerili da ima samo 165 metara četvornih. Tvrdio je da pomoćna zgrada od 120 m², nije nikakva zgrada već roštilj, mada se na fotografijama koje je objavio Telegram jasno vidi kako je riječ o stambenom objektu, na kojem se uz klima uređaje nalazi i televizijska antena.

Ovo je čuvena pomoćna zgrada koju Tolušić naziva roštiljem Telegram

Pravi problem je tvrtka koja je Tolušiću gradila kuću

No, puno veća afera oko Tolušićeve super moderne luksuzne kuće, čiju je vrijednost procijenio na samo 950 tisuća kuna jest činjenica koju je također otkrio Telegram, da ju je gradila tvrtka Građevinarstvo Horvat, iz Noskovačke Dubrave, kraj Virovitice. Ta je tvrtka, dok je Tolušić bio virovitički župan, ali i poslije, radila brojne unosne poslove s Virovitičko-podravskom županijom, a Tolušića i Tomislava Horvata (vlasnika spomenute tvrtke) može se vidjeti na mnogim fotografija s gradilištâ škola, domova zdravlja, vrtića… Uz to, na gradnji Tolušićeve kuće, sudjelovali su i kooperanti Građevinarstva Horvat, uključeni u adaptaciju Dvorca Pejačević, u Virovitici, vrijednu više od 80 milijuna kuna, što javnog novca, što onog iz fondova EU.

Tolušić je obećao pokazati račun za gradnju kuće, no nikada to nije učinio. Zašto, ako je sve plaćeno i zakonito? Kad su ga novinari pitali zbog čega je za gradnju kuće odabrao baš tvrtku koja je imala brojne poslove sa županijom, odgovorio je kako mu, kao županu, nije padalo na pamet za poslove u županiji na čijem je čelu bio, odabrati tvrtke iz Bjelovara, Zagreba ili Dubrovnika. Isticao je to kao svoj lokal-patriotizam, no opet se upetljao u problem. Poslovi koje je naručivala županija, išli su na javni natječaj, a na natječaju su najvažniji uvjeti koje ponuđač daje, a ne odakle je. A priča o lokal-patriotizmu pada i na podatku kojeg je također otkrio Telegram. Tolušić je svoje vjenčanje (s drugom suprugom) održao 2017. u skupocjenoj Stanciji Meneghetti, najprestižnijoj hrvatskoj lokaciji za takva događanja, poznate iz medija po svadbama nogometaša, osoba iz estrade i jet seta.

Dio ekskluziva koje smo objavili

Zašto, kao deklarirani lokal-patriot, svoje vjenčanje nije održao u Virovitičko-podravskoj županiji, primjerice u Pitomači, gdje sin Josipa Đakića, njegova prijatelja, stranačkog kolega i zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, ima veleban hotel. Upravo u taj hotel, pod obrazloženjem kako želi potaknuti kontinentalni turizam, Ministarstvo turizma ulaže značajna bespovratna sredstva za gradnju bazena. Tolušić je, dakle, svojim vjenčanjem u Pitomači, a ne u Istri, novac mogao ostaviti u svojoj županiji. No, javnost nikada nije saznala koliki su bili troškovi luksuznog ministrovog vjenčanja, niti tko je i na koji način taj račun podmirio.

Kako su preko noći nestajali krediti od stotina tisuća kuna

Za razliku od Lovre Kuščevića kojeg je premijer Plenković jedno vrijeme branio tako što je objašnjavao kako su se ”nestašluci” bivšeg ministra uprave dogodili prije nego što je ušao u njegovu Vladu, Tolušićeve afere, one najveće, zbivale su tijekom njegova mandata. Premijer je aferu s Tolušićevom kućom i ”roštiljem” proglasio ”tehničkim pitanjem”, no ta je afera sve samo ne to. Da je javnosti predočen račun za izgradnju kuće, da je ministar objasnio kako su iz njegove imovinske kartice preko noći nestajali krediti od više stotina tisuća kuna, da je objasnio kako je kupio i kako prodao za višestruki iznos parcelu na Jadranu u vlasništvu nove supruge, da je predočio račun za velebnu svadbu i da se sve to moglo pokriti njegovim prihodima, e, tada bi to možda i bilo tehničko pitanje. Ovako, sumnje ostaju.

Osim imovinskih, uz Tolušića se vežu i dvije druge afere, koje nikada do kraja nisu razjašnjene i koje bacaju ozbiljnu, opterećujuću sjenu na funkciju koju obnaša. Jedna od njih je i povezanost s Blažom Curićem, vozačem u Ministarstvu poljoprivrede, inače kumom Milijana Brkića. Curić, Tolušićev službeni vozač, osumnjičen da je Franji Vargi (poznatom po krivotvorenju sms prepiske kojom se pokušalo kompromitirati bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u suđenju Zdravku Mamiću) dojavio kako je pod policijskim mjerama i rekao da uništi prijenosna računala ne bi li sakrio tragove.

Nakon otkrića, ministar bi lagao pred kamerama pa se povukao

Iako je Tolušić u Ministarstvu poljoprivrede imao čak šest službenih vozača, zanimljivo je da ga je na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju, s ekipom prijatelja, prošle godine vozio upravo Blaž Curić. Telegram je ekskluzivno objavio tu fotografiju, a Tolušić se nećkao odgovoriti tko je sve bio u putničkom kombiju kojim su putovali u Kalinjingrad, potvrdivši da ih je onamo vozio upravo Blaž Curić, tek kada smo ga to izravno pitali i kada je shvatio da tim podatkom raspolažemo. U istom kombiju bile su i osobe, Tolušićev prijatelj i kum, čije su tvrtke dobivale izdašne, bespovratne državne potpore njegova ministarstva. S jednim od njih, Marijom Abramovićem, vlasnikom tvrtke Drvene konstrukcije iz Voćina, u Virovitičko-podravskoj županiji, Tolušić je povezan i neobičnom prodajom stana na zagrebačkom Laništu.

Veselo društvo na putu u Rusiju. Za volanom je čovjek protiv kojeg se vodi ozbiljan sudski proces

Ostalo je puno repova i iza afere špic-papak

Tolušić nikada nije objasnio svoj stvarni odnos s Blažem Curićem, kao ni činjenicu da je upravo zaposlenica u Ministarstvu poljoprivrede kupila telefonsku karticu koju je Curić koristio kada je Vargi javio da uništi dokaze. I zašto ga je baš Curić, a ne neki drugi vozač ministarstva, vozio u Rusiju? Je li njihov odnos bio nešto više od odnosa vozača i potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede? Na ta pitanja Tolušić nikada nije dao odgovor, a njihova zajednička fotografija na putu u Rusiju, sugerira da je taj odnos bio blizak i prijateljski, pogotovo ako Curić na Svjetsko nogometno prvenstvo Tolušića i ekipu nije vozio sa službenim putnim nalogom, već kao ministrov intimus.

Osim njegovim nekretninama, bavili smo se kaosom s poticajima i kontrolom hrane

Ostalo je puno repova i iza afere ”špic-papak”, objave onih fotografija lažnog Tolušića snimljenog s prostitutkom koja mu sjedni na koljenima, u trenutku kada namjerava ušmrkati kokain. Kad su te fotografije, uz tvrdnju da su lažne, te da je krivotvorinu potvrdila i SOA, objavio tjednik Nacional, Tolušić je zaprijetio kako će banda koja ga je lažnim fotografijama pokušala teško diskreditirati, završiti u zatvoru. No, to se nije dogodilo. Iako je za dilanje tih fotografija bio osumnjičen Kruno Grlević, koji je to navodno učinio u dogovoru s Claudeom Jambrušićem, koji se, pak, ministru poljoprivrede htio osvetiti zbog gubitka prava na poticaje u stočarskoj proizvodnji, nekih pomaka u toj istrazi, bar javno, nema.

Nije pitanje treba li otići u široj rekonstrukciji vlade

Kruno Grlević, organizator veličanstvenog dočeka vatrenih (inače vođa navijačke skupine Uvijek vjerni), na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu nakon povratka iz Rusije, u strahu za vlastiti život, sklonio se iz Hrvatske. Telegramov reporter nedavno je imao je prilike razgovarati s njim u jednoj susjednoj zemlji, gdje je Grlević pustio snimke i pokazao prijeteće sms poruke kojima je u Hrvatskoj bio izložen nakon afere ”špic papak”. Grlević je na svome Facebook profilu, prije odlaska iz Hrvatske, kako bi se sklonio i sačuvao živu glavu, objavio saznanja o navodnim vezama ministar Tolušića s osobama ih hrvatskog podzemlja. Ta mutna priča, o kojoj je detaljno govorio i ovom novinaru, čeka svoj rasplet.

Tolušić je, uz afere koje bi malo tko preživio i koje nipošto nisu tehničko pitanje, kako je to premijer Plenković govorio, imao i niz drugih, teških propusta u svom ministarstvu, među kojima je i ona kada je 2016. izazvao ”diplomatski rat” sa susjedima, dižući cijene inspekcijskog nadzora uvoznog voća i povrća za 2000 posto, pa kad je izazvana ogromna šteta, odluka je povučena. A o propustima u inspekcijskom nadzoru uvoznog mesa (slučaj klaonice iz Poljske) za koje se službeno tvrdilo da nije uvezeno, a onda je pronađeno i u jednoj pečenjarnici u Tolušićevoj rodnoj Virovitici, pa do niza skandala u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, da se i ne govori. Zato pravo pitanje nije treba li Tolušić otići, u širokoj i ambicioznoj rekonstrukciji Vlade, već zašto odavno nije otišao, puno prije Lovre Kuščevića?

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu