Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovog vikenda održan prvi krug izbora u SDP-u, evo stanja

O predsjedniku zagrebačkog SDP-a odlučivat će se u drugom krugu

5.10.2020., Zagreb - U organizaciji Mosta nezavisnih lista u Novinarskom domu odrzan je okrugli stol Rad od kuce: Imamo li pravo na iskljucenje? 
Viktor Gotovac. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Prvi krug unutarstranačkih izbora u SDP-u na kojem su birana vodstva u svim lokalnim organizacijama održan je jučer. Na unutarstranačkim izborima birani su predsjednici, potpredsjednici te članovi Predsjedništava općinskih, gradskih i županijskih organizacija.

O predsjedniku zagrebačkog SDP-a odlučivat će se u drugom krugu, a članovi stranke birati će između Viktora Gotovca i Mateja Mišića. U prvom krugu je Gotovac, trenutni favorit i profesor radnog prava na Pravnom fakultetu, osvojio 524 glasa, a Mišić 261.

Favorit vodstva: ‘Drugarice i drugovi pokazali da žele nove ideje’

Viktor Gotovac očekuje da će SDP u gradu Zagrebu biti “novi, bolji, snažniji i da će osvojiti vlast u glavnom gradu i Hrvatskoj”. Gotovac, koji slovi kao favorit aktualnog vodstva središnjice na Iblerovu trgu izjavio je po objavi rezultata: “Mislim da su drugarice i drugovi SDP-ovci jasno pokazali da žele nove ideje, nove ljude i pošteniji rad i očekujem da u drugom krugu upravo to i ostvarimo”.

Drugoplasirani Matej Mišić smatra da će članice i članovi zagrebačkog SDP-a u drugome krugu iduće subote donijeti najbolju odluku i očekuje pobjedu.

“SDP je stranka s ljudima, s idejama i vjerujem da ćemo ponovno pronaći svoju poziciju u Gradu Zagrebu u kojem smo zbog određenih grešaka u prošlosti izgubili dobar dio povjerenja. Raspuštanje organizacije nije bila odluka koja nam je pomogla na posljednjim lokalnim izborima, ali moramo se okrenuti budućnosti”, istaknuo je Mišić, koji se smatra kandidatom struje Davora Bernardića.

Šefovi ostaju Ostojić, Hajdaš Dončić, Zmajlović…

U prvom krugu izabrani su predsjednici gradskih organizacija pa je tako novi predsjednik SDP-a u Rijeci postao riječki gradonačelnik Marko Filipović, u Osijeku Milan Blagojević, a u Splitu Damir Barbir. Barbir je, kao jedini kandidat izabran za novog predsjednika splitskog SDP-a, nasljedivši Gorana Kotura. Kako su izvijestili iz SDP-a Split za izbor predsjednika splitskog stranačkog ogranka bilo je registriranih 706 članova s pravom glasa, a Barbir je dobio 286 glasova.

Nakon prvog kruga unutarstranačkih izbora predsjednik SDP-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostaje Ranko Ostojić. Za izbor predsjednika županijskog splitsko-dalmatinskog ogranka odbora SDP-a bilo je evidentirano 2953 člana s pravom glasa. Pobjednik Ranko Ostojić dobio je 688 glasova dok je njegov protukandidat Nikša Peronja dobio 555 glasova, priopćeno je iz splitskog SDP-a.

U Krapinsko-zagorskoj županiji predsjednikom županijskog SDP-a ostaje Siniša Hajdaš Dončić. Predsjednik SDP-a u Zagrebačkoj županiji i dalje će biti Mihael Zmajlović, u Varaždinskoj županiji saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, u Istarskoj županiji gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, u Požeško-slavonskoj Mitar Obradović, a u Sisačko-moslavačkoj županiji Kristina Ikić Baniček.

Odgođeni izbori za vodstvo SDP-a Međimurske županijske

Novoizabrani predsjednici županijskih organizacija su Ivica Lukanović u Primorsko-goranskoj županiji, Jure Zubčić u Zadarskoj županiji, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Krešimir Čulinović u Ličko-senjskoj županiji.

Novi predsjednici su i Mario Vučinić u Brodsko-posavskoj županiji, Sanja Bježančević u Osječko-baranjskoj županiji, Goran Heffer u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Tomislav Golubić u Koprivničko-križevačkoj županiji i Dalibor Domitrović u Karlovačkoj županiji.

U drugom krugu birat će se i predsjednik u Šibensko-kninskoj županiji između Karla Klarina i Ivana Rajić. Izbori za vodstvo SDP-a Međimurske županijske su odgođeni zbog ponavljanja lokalnih izbora u toj županiji u nedjelju, 28. studenoga. Izbori u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su također odgođeni.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu