Politika & Kriminal

Ovom čovjeku država mora platiti 150.000 kuna jer su ga Mesić, Bajić i Sanader javno optužili za Maestro

Pešu se javno optuživalo iako je tek bila pokrenuta operacija

15.05.2009.,Zagreb - Zupanijski sud,velika dvorana.Nakon sedmomjesecnog sudenja za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) u slucaju "veliki maestro", na zagrebackome Zupanijskom sudu izrecena je nepravomocna presuda dvojici bivsih potpredsjednika Fonda Josipu Matanovicu i Robertu Pesi te ostalim optuzenima za primanje i davanje mita, zloporabe polozaja i ovlasti i druge nezakonitosti.Josip Matanovic osuden je na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 godina.Robert Pesa osuden je na dvije godine zatvora, a sesti optuzenik Juraj Parazajder dobio je tri godine zatvora.Treceoptuzeni Igor Petlevski osuden je na godinu i 10 mjeseci zatvora, a cetvrtooptuzena Asja Piplovic osudena je na godinu i tri mjeseca zatvora, koliko je dobio i petooptuzeni Mladen Jandricek..Photo:Marko Prpic/Vecernji list
FOTO: PIXSELL/Večernji list

Odštetu od 150 tisuća kuna dužna je isplatiti Republika Hrvatska bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Robertu Peši kojem su najviši državni dužnosnici svojim izjavama nakon “afere Maestro” povrijedili pravo na presumpciju nedužnosti, odnosno pravo da se svakoga mora smatrati nevinim dok mu se ne dokaže krivnja u skladu sa zakonom.

Pravomoćna je to presuda koju ju je donio Županijski sud u Zagrebu pred kojim je Pešu zastupala odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Pravda iz Strasbourga

Pešino pravo povrijedili su tadašnji najviši državni dužnosnici, pa i predsjednik Stjepan Mesić. Tako je bivši ravnatelj policije Marijan Benko nakon uhićenja čelnika HFP-a, između ostalog, izjavio: “Da bi popili kavu s vama i pustili vas u igru, u namještanje poslova za kupnju imovine iz HFP-a, bilo je potrebno platiti 50 tisuća eura”.

23.04.2014., Zagreb - U Hrvatskom saboru odrzana je ceremonija polaganja svecane prisege glavnog drzavnog odvjetnika Republike Hrvatske Dinka Cvitana predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki. Mladen Bajic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Bajić je u vrijeme operacije Maestro bio glavni državni odvjetnik PIXSELL

U međuvremenu je Peša dobio i zadovoljštinu i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu koji je spornom, po pitanju presumpcije nedužnosti, već ocijenio i izjavu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da su osumnjičeni bili nezasitno pohlepni.

“Samo da bi započeli ikakav razgovor o poslu, tražili su 50 tisuća eura, kako su govorili, za kavicu”, izjavio je Bajić o “aferi Maestro”.

Tri tenora dobit će orkestar

Tadašnji premijer Ivo Sanader svoje viđenje slučaja, kojim je povrijedio Pešino ustavno i konvencijsko pravo iznio je 21. lipnja 2007. godine: “U Fondu za privatizaciju posrijedi je bio organizirani kriminal. Ne mora biti da su u svakom projektu zajedno sudjelovala trojica potpredsjednika Fonda, ali vjerojatno je da je svaki od njih radio s nizom drugih ljudi, pa se u tom smislu može govoriti o organiziranom kriminalu”.

29.05.2007., Zagreb - Vlada, konferencija za medije premijera dr. Ive Sanadera. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Sanader je rekao da je uhićenje Peše i ostalih dio borbe s organiziranim kriminalom PIXSELL/PIXSELL

Dan kasnije oglasio se i Mesić: “Istraga o korupciji će se proširiti i na druge institucije, nije dovoljno riješiti samo Hrvatski fond za privatizaciju. On je centar korupcije, no kao hobotnica proširen je dalje. Akcija Maestro samo je jedan pravac djelovanja, a bit će ih više. Melodija se zna i uštimava, a i partitura je zadana. Tri tenora dobit će orkestar”.

Prejudicirali krivnju

Općinski građanski sud u Zagrebu, a sada i zagrebački Županijski sud, prihvatili su zaključak Europskog suda za ljudska prava koji je među ostalim naveo: “…Sud smatra da su ove izjave od strane javnih dužnosnika predstavljale izjavu o krivnji podnositelja zahtjeva i prejudicirale ocjenu činjenica od strane nadležne sudbene vlasti”.

Zato je i Peša u tužbi protiv države upozorio kako su ove izjave sigurno utjecale na mišljenje cjelokupne javnosti, te se unaprijed stekao dojam da je počinio kaznena djela koja su mu stavljena na teret. Tako u javnosti stvoren sud o njegovoj krivnji i prije samog suđenja, čime je učinjena povreda prava osobnosti.

10. 11. 2008., Zagreb - Pocelo je sudjenje optuzenima za sudjelovanje u akciji Maestro na Zupanijskom sudu na Zrinjevcu. Tajna akcija Maestro trajala je preko godinu dana, a obuhvatila je 20 osoba i sakupila 40 tisuca informacija o nelegalnom djelovanju. Optuzeni Robert Pesa, bivsi potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju. Photo: Marko Prpic/Vecernji list
Peša je nakon oslobađajuće presude dokazao koliko su ga povrijedile riječi visokih dužnosnika PIXSELL/Večernji list

Posebno mu trpila djeca

Koliko je to sve negativno utjecalo na njega Peša je argumentirao i liječničkom dokumentacijom o pogoršanom zdravastvenom stanju tijekom boravka u pritvoru. Loše se osjećala i njegova obitelj što je vidio dok su mu dolazili u posjete u zavor. Naročito teško bilo mu je zbog djece.

Nakon uhićenja Peša je bio izložen medijskom linču potaknutom od strane najviših državnih dužnosnika, zaključio je zagrebački sud. Peša je u “aferi Maestro” zbog korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju najprije bio osuđen na dvije godine zatvora, no u ponovljenom postupku pravomoćno je oslobođen krivnje.

Nastavite čitati