Politika & Kriminal

Ovom gospodinu prije 11 mjeseci istekao je mandat za tajnika Sabora. I dalje uredno radi za 15.000 kuna

Iz Sabora poručuju da su se baš na idućem zasjedanju mislili time pozabaviti

FOTO: Sabor.hr

Davoru Orloviću, tajniku Hrvatskog sabora mandat je istekao 14. listopada prošle godine, no on je i dalje na toj funkciji. Prema Poslovniku Hrvatskog sabora tajnika imenuje i razrješuje Sabor, na prijedlog predsjednika Sabora, i to na vrijeme od četiri godine. Nakon isteka mandata tajnik može biti ponovno imenovan na tu dužnost.

Iako je dakle Orlović već trebao biti razriješen i nanovo imenovan ili zamijenjen nekim drugim još prije više od deset mjeseci, on i dalje radi. Pritom ima plaću od 15.821,37 kuna, službeni mobitel i karticu.

‘Schrödingerov tajnik’

Kada smo se prvi puta obratili Službi za medije Hrvatskog sabora s upitom kako je moguće da Orlović i dalje radi odgovorili su nam kako, prema Poslovniku, tajnik Hrvatskoga sabora ne može prestati obnašati svoju dužnost bez prethodne odluke Hrvatskoga sabora o razrješenju pa će stoga “nastaviti obnašati svoju dužnost”. Uz to su nam napisali i kako se slični primjeri trajanja mandata mogu pratiti i u prethodnim sazivima Sabora, primjerice u razdoblju 2003. do 2008.

Nejasno je na što su točno mislili budući da smo uvidom u prošle odluke o imenovanju tajnika Hrvatskog sabora izračunali da je jedino Josip Sesar bio tajnik čiji je mandat trajao dulje od propisanog Poslovnikom. On je bio tajnik od 22. prosinca 2003. do 11. siječnja 2008. No u njegovu slučaju propisani rok je prekoračen samo za mjesec dana. S druge strane, Orlović je na poziciji tajnika već četiri godine i deset mjeseci te je time i službeno postao tajnik s najduljim stažem u jednom mandatu još od 2003.

Telegram se stoga ponovno obratio Službi za medije Hrvatskog sabora, ali oni su nam samo ponovili isti odgovor uz par novih opaski. “Iz navedenog odgovora ne proizlazi, kako tumačite, da je ‘opcija razrješenja tajnika opcionalna’ ili da je ‘nesmjenjiv’. Iz odredbi Poslovnika Hrvatskoga sabora, kao i iz dosadašnje prakse, jasno je da donošenju odluke o imenovanju tajnika Hrvatskoga sabora prethodi odluka Hrvatskoga sabora o njegovu razrješenju”, odgovorili su iz Sabora.

Ipak će ga razriješiti

Stoga smo im se obratili još jednom, dakle treći put, naglašavajući kako onda očito Poslovnik Hrvatskog sabora nema smisla u dijelu u kojem propisuje trajanje mandata tajnika ako vladajuća većina može mjesecima odugovlačiti da ga se ne razriješi. Također nas je zanimalo i kada će onda razrješenje Orlovića doći na red i hoće li ikada ili će se čekati do raspuštanja ovog saziva?

Nakon toga su nam iz Saborske službe za medije odgovorili kako su upit proslijedili predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, a koji im je potom odgovorio kako se odluka o razrješenju i imenovanju tajnika očekuje se na predstojećem, jesenskom zasjedanju. Ako im je to bio plan od početka nejasno je zašto onda nisu tako rekli Telegramu još u prvom upitu. Ovako ispada da će se pravila poštovati samo radi naše upornosti.

Inače tajnik ima položaj predsjednika i potpredsjednika radnog tijela Sabora, a to znači da ta funkcija, uz ostalo, sa sobom nosi korištenje službenog auta od 0 do 24. Prije nego je imenovan na ovu dužnost Orlović je radio kao zamjenik tajnika Sabora. Jandroković nam u odgovoru nije otkrio hoće li Orlovića zastupnici samo smijeniti i ponovno imenovati ili će tu važnu funkciju preuzeti netko drugi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu