Politika & Kriminal

Ozloglašeni ukrajinski oligarh, koji je izvukao 5,5 milijardi dolara iz najveće banke, dobio zabranu ulaska u Ameriku

Igora Kolomojskog optužuju za korupciju i napad na demokraciju

Sjedinjene Države zabranile su u petak ulazak u zemlju ukrajinskom oligarhu Igoru Kolomojskom kojeg optužuju za korupciju i napad na demokraciju, a na tom potezu zahvalio im je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski.

Zabrana, koja se primjenjuje i na suprugu i djecu oligarha, povezana je ponajprije s njegovim mandatom područnog guvernera 2014. i 2015. koji je, po navodima američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, zlorabio “radi osobne koristi”.

Potkopavanje demokratskih procesa

Državni tajnik je u priopćenju ipak izrazio načelnu zabrinutost u vezi s Igorom Kolomojskim, bivšim vlasnikom najveće privatne banke u Ukrajini koja je privatizirana pošto je on, sumnja se, izvukao iz nje 5,5 milijarda eura.

“Želim ujedno izraziti našu zabrinutost u vezi s trenutačnim i neprekidnim naporima Kolomojskog da potkopa demokratske procese i ustanove u Ukrajini, što je velika prijetnja za njezinu budućnost”, upozorio je Blinken.

“SAD će i ubuduće biti uz sve Ukrajince koji rade na promicanju reforma”, dodao je. Ured ukrajinskog predsjednika na objavu je u petak reagirao zahvalom međunarodnim partnerima na naporima za poboljšanje poslovnog ozračja.

Veza s Rudyjem Giulianijem

“Ukrajina mora prevladati sustav kojim dominiraju oligarsi”, naveo je ured predsjednika. “Ukrajina je zahvalna svakog partneru što je podržava na tom putu”.

Spornog oligarha smatraju bliskim predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji je izabran 2019. zahvaljujući obećanju da će se boriti s korupcijom. Humoristične emisije i televizijske serije tog nekadašnjeg glumca koji se do izbora nije bavio politikom, prikazivale su se na mreži Igora Kolomojskog.

Odvjetnik Donalda Trumpa, Rudy Giuliani sastao se s oligarhom kako bi, čini se, posredovao u njegovu kontaktu sa Zelenskim. Američko ministarstvo financija je u siječnju uvelo sankcije četveroma Ukrajincima koji su pomagali Giulianiju u njegovim naporima, optuživši ih za upletanje u izbore. Među njima je i parlamentarni zastupnik navodno blizak Kolomojskom.